Macintosh,omzet en resultaat eerste halfjaar onder druk.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 25/07/2013 07:16
Positief operationeel bedrijfsresultaat verwacht over geheel 2013
 Bestedingen non-food retail verder omlaag.
 Stijging online omzet Macintosh Fashion, maar fysieke winkels verliezen omzet.
 Sterke sturing op margebehoud en kostenbesparing.
 Betere operationele kasstroom en lagere netto schuld.
 MacFit transformatieprogramma op schema.
x € mln H1 2013 H1 2012
Omzet 379,6 423,4
Operationeel bedrijfsresultaat - 13,0 - 7,7
Totale bedrijfsresultaat - 15,3 - 7,7

Frank De Moor, CEO Macintosh Retail Group
“De non-food retail wordt gekenmerkt door structurele wijzigingen in koopprocessen en een schuivend verdienmodel, met parallel daaraan een krimpende markt. Onze cross channel strategie en het transformatieprogramma MacFit, waarvan de uitvoering in volle gang is, bieden daarop een duidelijk antwoord. Tegen het extreem koude voorjaar van 2013, waardoor veel minder zomerschoenen en tuinmeubilair werden verkocht, viel echter niet aan te vechten. De combinatie van slecht weer en minder bezoekers aan onze fysieke winkels waren de reden voor de omzetdaling met 10% in de eerste jaarhelft.
Online hebben we in de drie landen waar we in Fashion actief zijn een omzetplus gehaald van gemiddeld 11%. Daarmee zal in 2013 circa 7% van onze Fashion omzet online gerelateerd zijn.
Belangrijk is dat hiermee een duidelijk positieve bijdrage wordt geleverd aan het bedrijfsresultaat.
Ook de toenemende verkoop via externe online en offline platformen zoals Amazon, Wehkamp en House of Fraser, maakt integraal deel uit van onze cross channel strategie.
Als de omzet achterblijft proberen retailers om daar met hoge actiekortingen verandering in te brengen. Dit hebben wij ook gedaan, maar wel heel gedoseerd. Sturing op cash, margebehoud en kostenbesparing hadden prioriteit. Door een hogere procentuele brutomarge in Fashion en lagere kosten over de hele linie kon een deel van de omzetdaling worden goedgemaakt. Ondanks de slechte gang van zaken in het voor schoenenretailers traditioneel verlieslatende eerste half jaar, werd een betere operationele netto kasstroom gerealiseerd dan vorig jaar.
De marktomstandigheden en de bestedingen zullen in de rest van het jaar niet verbeteren en daarom zal het sturen op marge, cash en kosten opnieuw een centrale positie innemen in ons handelen. We herhalen dat 2013 een transitiejaar wordt waarin Macintosh zich prepareert voor de toekomst. Dit zal er toe moeten leiden dat in 2015 een bedrijfsresultaat wordt gerealiseerd tussen € 30 en € 40 mln.”

Bestedingen in non-food retail dalen verder
Over de marktomstandigheden en bestedingen in de non-food retail kunnen we kort zijn. Die stonden in de eerste jaarhelft onder druk onder invloed van een zwaar negatief consumentenvertrouwen, een veel te koud voorjaar en overheden die, vooral in Nederland, de consument afschrikken met bezuinigingen en lastenverzwaringen. De cijfers van de voor Macintosh Retail Group relevante schoenenmarkten zijn nog niet bekend over het volledige eerste halfjaar. Tot en met mei geeft het CBS voor de Nederlandse markt een daling aan met 7,5%. Ook in België en het Verenigd Koninkrijk was sprake van moeilijke markten.
Voor de Nederlandse woningdecoratiemarkt geldt al jaren achter elkaar hetzelfde verhaal. Daling op daling van de uitgaven in woonwinkels omdat de huizenmarkt nog steeds op slot zit. Het CBS meldt een omzetdaling van 6,7% over de eerste 5 maanden van 2013.

Aantal winkels neemt af tot 997
Enige tijd geleden hebben we al geconstateerd dat de consument vanwege diverse redenen steeds minder bezoeken brengt aan de winkelstraat. In combinatie met stijgende winkelkosten betekent dit dat de rentabiliteit van fysieke winkels afneemt. Om de aanpassing van Macintosh Retail Group aan deze nieuwe winkelrealiteit verder te versnellen is begin 2013 het transformatieprogramma “MacFit”
opgestart. Onderdeel daarvan is het sluiten van ruim 110 fysieke winkels die niet meer passen binnen ons toekomstbeeld, waarvan het merendeel in de periode 2013 - 2015.
Rekening houdend met contractuele huurverplichtingen en het feit dat Macintosh Retail Group geen grote afkoopsommen wil betalen en negatieve cash effecten van sluitingen beperkt wil houden, zijn in de eerste helft van 2013 10 winkels gesloten. Verwachting is dat daar in de tweede jaarhelft circa 15 à 20 sluitingen bij zullen komen. Daarnaast werden met enkele tientallen verhuurders afspraken gemaakt over de aanpassing van huurprijzen, waarvan de effecten vooral in de komende jaren merkbaar zullen zijn.
Opening van nieuwe winkels in verband met de voorziene groei bij Fashion UK is ook een onderdeel van MacFit. Bij Fashion UK werden dan ook 5 nieuwe winkels geopend.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL