ICT WINSTGEVENDHEID STABILISEERT IN EERSTE HALFJAAR ONDANKS LAGERE OMZET IN DUITSLAND

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 31/08/2011 08:10
Belangrijkste ontwikkelingen eerste halfjaar 2011:
De omzet over het eerste halfjaar van 2011 daalde met 11%:
Omzetontwikkeling in Nederland licht positief.
Forse omzetdaling in Duitsland maar ten opzichte van laatste kwartaal 2010 stabiel.
· Het bedrijfsresultaat bleef gelijk op € 1,6 miljoen (H1 2010: € 1,6 miljoen voor eenmalige posten)
· De operationele marge over de eerste helft van 2011 bedroeg 4,2% (H1 2010: 3,6%).
· Het nettoresultaat bedroeg € 1,3 miljoen ten opzichte van € 1,1 miljoen voor eenmalige posten in H1 2010.
· De huidige economische omstandigheden zijn onzeker, niettemin verwacht ICT dat de resultaten zich positief zullen ontwikkelen.

Carlo D’Agnolo, CEO van ICT Automatisering N.V.: “Het vertrek van een groot aantal personeelsleden in Duitsland in met name de tweede helft van 2010 heeft een belangrijke negatieve impact op de omzet en winstgevendheid van ICT. Wij hebben een aantal ingrijpende maatregelen genomen om de situatie te stabiliseren. Het aantal FTE’s en de omzet in de eerste helft van 2011 bleef stabiel ten opzichte van het niveau eind 2010. Hoewel er eerste tekenen van verbetering zijn, zal het herstel enige tijd vergen. De situatie houdt onze volledige aandacht.

Als gevolg van een toename van de hoeveelheid opdrachten en een verbetering van de bezettingsgraad, verbeterden de resultaten van de Nederlandse activiteiten. De tariefsstijging was minder hoog dan verwacht. Wij zien op dit moment voldoende kansen om onze business uit te breiden. Dit wordt ondersteund door onze strategie. De economische ontwikkelingen van de laatste paar maanden en de huidige instabiele financiële markten zorgen echter voor veel onzekerheid.”
Toelichting resultaat
De omzet bij ICT Nederland steeg met 0,6% naar € 31,5 miljoen. Binnen de divisie HUMIQ steeg de omzet met 2,4% naar € 28,3 miljoen (H1 2010: € 27,7 miljoen). Na materiaalverbruik en uitbesteed werk steeg de omzet met 4,7% naar € 26,8 miljoen (H1 2010: € 25,6 miljoen). De hoeveelheid werk was boven verwachting, maar de tarieven stegen minder snel dan verwacht. Het bedrijfsresultaat liet als gevolg van de licht gestegen tarieven en een verbeterde bezettingsgraad een goede ontwikkeling zien. Binnen de divisie InTraffic, een 50% joint venture die zich richt op het Public Transport marktsegment en waarin partner Movares de andere 50% houdt, daalde de omzet. De omzet- en resultaatontwikkeling bij InTraffic bleef achter bij de verwachtingen met name als gevolg van de lagere omzet die het bedrijf realiseerde bij zijn belangrijkste klant ProRail. De omzet van Improve Quality Services was lager dan in dezelfde periode in 2010. Het resultaat was daarentegen verbeterd.
De omzet bij ICT Duitsland bedroeg € 7,8 miljoen en € 6,4 miljoen na materiaalverbruik en uitbesteed werk. Deze omzet is substantieel lager dan in het eerste halfjaar van 2010. Toen kwam de omzet op € 12,9 miljoen en € 11,0 miljoen respectievelijk uit. In de tweede helft van 2010 was de omzet respectievelijk € 9,2 miljoen en € 7,4 miljoen. In deze laatste periode hebben een relatief groot aantal medewerkers ICT Duitsland verlaten.
De totale personeelslasten, inclusief autolease- en reiskosten, daalden met 10,5% tot € 30,6 miljoen (H1 2010: € 34,2 miljoen voor eenmalige posten). Deze daling is te verklaren doordat het gemiddeld aantal medewerkers (in FTE) het eerste halfjaar van 2011 793 was vergeleken met 907 in het eerste halfjaar van 2010. In het tweede halfjaar van 2010 was het gemiddeld aantal medewerkers 829. De overige bedrijfskosten, inclusief de afschrijvingskosten, daalden van € 3,9 miljoen in het eerste halfjaar van 2010 naar € 3,7 miljoen.
Het bedrijfsresultaat kwam uit op € 1,6 miljoen, vergelijkbaar met het bedrijfsresultaat zonder eenmalige posten in dezelfde periode vorig jaar. In het eerste en tweede halfjaar van 2010 zijn eenmalige baten van respectievelijk € 0,9 miljoen en € 0,2 miljoen opgenomen betreffende een restitutie van premie voor werknemersgerelateerde verzekeringen die betrekking had op een aantal voorafgaande jaren. De eenmalige bate van € 0,9 miljoen is in de rapportage van de cijfers over het eerste halfjaar 2010 in de omzet opgenomen. Bij het opstellen van de jaarcijfers 2010 zijn deze posten verwerkt als negatieve kosten. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zijn deze posten nu als eenmalig aangemerkt.
Het totaal aan eenmalige baten in geheel 2010 bedroeg € 3,1 miljoen (de bovengenoemde premie restitutie van in totaal € 1,1 miljoen en € 2 miljoen inzake de afwikkeling van een pensioencontract) en de eenmalige lasten bedroegen € 1,2 miljoen (afvloeiingsregeling voormalig CEO). Exclusief deze eenmalige posten bedroeg het bedrijfsresultaat in de eerste helft van 2010 € 1,6 miljoen en in de tweede helft van 2010 € 2,4 miljoen.
De operationele marge verbeterde naar 4,2% van 3,6% in de eerste helft van 2010, met name dankzij verbeterde resultaten binnen HUMIQ. In Duitsland zijn in het eerste kwartaal voorzieningen opgenomen van in totaal € 0,5 miljoen voor eenmalige kosten in het kader van organisatorische en operationele aanpassingen. Exclusief deze voorziening bedroeg de operationele marge 5,3%.
De winst voor belasting bedroeg over de eerste helft van 2011 € 1,7 miljoen (H1 2010: € 3,5 miljoen). In de eerste helft van 2010 was een boekwinst van € 1,0 miljoen van het 50% belang in Improve Quality Services in verband met de uitbreiding van het belang naar 75% begrepen.
De belastingen over de eerste helft van dit jaar bedroegen € 0,4 miljoen. Dit komt overeen met een effectieve belastingdruk van 21,4%. Dit lage tarief wordt veroorzaakt door de verschillende belastingtarieven in Nederland en Duitsland. De lage belastingdruk van 19,0% in 2010 was het gevolg van de onbelaste boekwinst op Improve Quality Services.
De nettowinst over de eerste helft van 2011 bedroeg € 1,3 miljoen ten opzichte van € 1,1 miljoen genormaliseerd in dezelfde periode van 2010. Zonder correctie voor eenmalige posten bedroeg de nettowinst in de eerste helft van 2010 € 2,8 miljoen.
De kaspositie eind juni 2011 was € 7 miljoen. De kaspositie eind 2010 van € 14,6 miljoen was relatief hoog omdat een aantal verplichtingen die betrekking hadden op 2010 betaald zijn in 2011. Dit betreft met name belastingen en pensioenpremies. Bovendien is in het eerste halfjaar dividend betaald en de afvloeiingsregeling van de voormalig CEO. Daarnaast is het een gebruikelijk seizoenspatroon dat de kaspositie zich in het tweede halfjaar positiever ontwikkelt dan in het eerste halfjaar. Tenslotte, in de kaspositie van zowel eind 2010 als eind juni 2011 is een bedrag van € 2 miljoen begrepen dat ICT aanhoudt voor haar werknemers en dat aangewend zal worden voor de aankoop van extra pensioen voor de deelnemers. Dit zal naar verwachting in de tweede helft van dit jaar plaatsvinden.

Strategie
ICT richt zich in eerste instantie op het leggen van de basis voor het herwinnen van omzet en resultaat die eerder in Duitsland werden gerealiseerd. Doordat ICT zich in toenemende mate op omzet met een hoge toegevoegde waarde voor klanten richt, realiseert zij tevens een betere basis voor het werven en behouden van professionals met goede ervaring in het opleveren van leading edge value added solutions voor onze klanten.
Dit is volledig in lijn met de strategie van ICT als geheel. 2011 is het jaar waarin ICT zich voorbereidt om meer vanuit functionele toepassingsgebieden (in het Engels veelal aangeduid als ‘verticals’) oplossingen voor klanten te bieden. ICT zal een gezonde basis in detachering blijven benadrukken en daarboven geleidelijk meer nadruk leggen op projecten waarbij het de regie heeft en waarbij het nog meer dan nu innovatieve oplossingen realiseert voor haar klanten die repeteerbaar en schaalbaar zullen zijn.
De focus op functionele toepassingsgebieden verhoogt de toegevoegde waarde die ICT aan haar klanten kan leveren. ICT streeft naar leidende posities binnen deze gebieden. Uiteindelijk zal de organisatie zich meer ontwikkelen in de richting van system integrator. Het streven is om in 2014 – 2015 via autonome groei en acquisities door te groeien naar een omzet van € 150 tot € 200 miljoen op jaarbasis.
Vooruitzichten
De markt voor investeringen in ICT dienstverlening en oplossingen is bijzonder onzeker, zeker ook met het oog op de recente ontwikkelingen op de financiële markten. Niettemin verwacht ICT dat de resultaten zich positief zullen ontwikkelen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL