HOLLAND COLOURS 1/2 jaarcijfers 2016/2017

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 28/10/2016 07:05
Hoger resultaat bij hogere omzet
 6% autonome omzetgroei
 Omzet € 39,0 miljoen (eerste halfjaar 2015/2016: € 37,1 miljoen)
 5% omzetstijging na koerseffect
 Hogere brutomarge bijdrage, hoger brutomarge percentage
 Nettoresultaat € 2,6 miljoen (eerste halfjaar 2015/2016: € 1,9 miljoen)

Gedurende de eerste helft van het boekjaar 2016/2017 heeft Holland Colours een omzet gerealiseerd van € 39,0 miljoen. Deze is € 1,9 miljoen (5%) hoger dan over dezelfde periode van het boekjaar 2015/2016, ondanks negatieve valuta-effecten van € 0,3 miljoen (1%), met name als gevolg van de lagere koers van de Amerikaanse dollar.
Holland Colours sluit het eerste halfjaar af met een nettoresultaat van € 2,6 miljoen, hetgeen hoger is dan de € 1,9 miljoen over het eerste halfjaar van 2015/2016.
De brutomarge steeg met € 1,3 miljoen tot € 19,3 miljoen ondanks € 0,1 miljoen negatieve valuta-effecten.
De totale bedrijfslasten zijn ten opzichte van het eerste halfjaar van 2015/2016 gestegen met € 0,4 miljoen (3%). Deze hogere bedrijfslasten worden met name veroorzaakt door hogere personeelskosten.
De winst per aandeel is in het eerste halfjaar geëindigd op € 3,04, een stijging in vergelijking met de winst per aandeel in het eerste halfjaar van 2015/2016 (van € 2,22).
Organisatorische wijzigingen
Sylvia Kho-Pangkey, Directeur van de Divisie Azië, is per 30 September 2016 met pensioen gegaan. Sylvia en haar echtgenoot Ron Kho, die per September 2015 reeds met pensioen is gegaan, hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van Holland Colours Azië.
Met betrekking tot de positie van Holland Colours in China is de intentie uitgesproken daar verder te gaan met een partner / distributeur en de eigen operatie te beëindigen. De besluitvorming hieromtrent wordt in de tweede helft van het lopende boekjaar verwacht.

Per divisie laten de focusmarkten een verschillend beeld zien:
De 7% omzetgroei in de focusmarkt Bouw en Constructie werd gedreven door de divisies Europa en Azië en in mindere mate Americas.
De 4% stijging van de omzet in Verpakkingen werd met name gerealiseerd in de divisies Americas en Azië, terwijl Europa achterbleef op vorig jaar.
De omzet in de focusmarkt Siliconen en Elastomeren bleef gelijk aan vorig jaar: de stijgingen in Europa en Americas werden teniet gedaan door een omzetdaling in Azië.
De omzetstijging in Specialties van 14% werd gerealiseerd in Europa en Americas.

Europa
De Divisie Europa heeft in de eerste helft van dit boekjaar een omzet behaald die 5% boven het niveau van het vorige boekjaar ligt. Een goed eerste kwartaal werd gevolgd door licht hogere omzet in het tweede kwartaal vergeleken met het vorig boekjaar. De halfjaar omzet nam in de focusmarkten Bouw en Constructie en Siliconen en Elastomeren toe, terwijl de omzet in Verpakkingen achterbleef. Specialties toont eveneens een omzetstijging.
Met name de verbeterde product en geo-mix als ook efficiency verbeteringen zorgden ervoor dat de brutomarge als percentage van de omzet boven het niveau van vorig jaar is uitgekomen. De bedrijfslasten zijn licht gestegen. Het bedrijfsresultaat is praktisch gelijk gebleven op € 1,5 miljoen.
Americas
In vergelijking met het eerste halfjaar van 2015/2016 nam de omzet - gemeten in Amerikaanse dollars - in de eerste helft van het boekjaar toe met 9%: na een belangrijke omzetstijging in het eerste kwartaal was er een fractionele hogere omzet in het tweede kwartaal. Vanwege de zwakkere dollar is de omzetstijging over het eerste halfjaar in Euro’s 8%. De stijging is vooral toe te schrijven aan de focusmarkt Verpakkingen en Specialties maar ook de segmenten Bouw en Constructie en Elastomeren toonden een toename.
De brutomarge is over het eerste halfjaar ten opzichte van het vorig jaar gestegen met 2,0%-punt, bij een daling van de bedrijfslasten zowel in Amerikaanse dollars als Euro’s. Het bedrijfsresultaat is per saldo toegenomen met € 0,9 miljoen tot € 2,3 miljoen.
Azië
Terwijl de divisie Azië in het eerste kwartaal van dit boekjaar - gemeten in Amerikaanse dollars - al een duidelijke omzetstijging vertoonde, steeg de omzet in het tweede kwartaal gering. De halfjaar omzet steeg in alle focusmarkten ten opzichte van vorig jaar, met uitzondering van Elastomeren.
In Euro’s was er sprake van een lichte omzetstijging die, gecombineerd met een procentueel gelijk gebleven brutomarge en afgenomen bedrijfslasten, ertoe heeft geleid dat het bedrijfsresultaat van de divisie Azië is toegenomen met € 0,2 miljoen tot € 0,4 miljoen.
Bedrijfslasten
De totale bedrijfslasten zijn ten opzichte van het eerste halfjaar van 2015/2016 gestegen met € 0,4 miljoen (3%). De hogere bedrijfslasten zijn deels gedempt door een zwakkere dollar (€ 0,1 miljoen) terwijl met name de personeelskosten hoger zijn.
Belastingen
De belastingdruk, als percentage van de winst voor belastingen, is ten opzichte van het eerste halfjaar van 2015/2016 afgenomen met bijna 2%-punt tot 34%.

Kasstroom en financiering
De netto kasstroom over het eerste halfjaar bedroeg € 837.000 negatief, ten opzichte van € 416.000 positief over de eerste zes maanden van boekjaar 2015/2016.
De kasstroom uit operationele activiteiten kwam uit op € 2,4 miljoen positief, ten opzichte van € 3,4 miljoen positief in de vergelijkbare periode van het vorig jaar. De terugval wordt met name verklaard vanuit de toename in het werkkapitaal (€ 11,7 miljoen versus € 10,5 miljoen aan het begin van het boekjaar) hetgeen in lijn is met de verbeterde omzet.
Als gevolg van hogere investeringen en een hogere dividenduitkering zijn de investerings- en financieringskasstromen hoger dan vorig jaar, hetgeen resulteert in een lagere netto kasstroom.
Gedurende het eerste halfjaar is het positieve saldo van de geldmiddelen en rentedragende schulden gedaald naar € 6,0 miljoen ten opzichte van € 6,8 miljoen eind maart 2016. De belangrijkste bankratio, de 12 maand voortschrijdende Total debt / EBITDA, kwam uit op 0,2 ten opzichte van 0,5 per 30 september 2015.
In het eerste halfjaar heeft Holland Colours steeds voldaan aan alle met de bank afgesproken convenanten.
Belangrijke ratio’s
Mede door het verbeterde nettoresultaat steeg de solvabiliteit van de onderneming in de eerste helft van het boekjaar ten opzichte van maart 2016 van 71,0% naar 71,9%.
Het rendement op het gemiddeld geïnvesteerd vermogen (ROI) eindigde op 23,4%, ten opzichte van 18,7% over het eerste halfjaar vorig jaar.
Risicomanagement
Het risicobeheer, toegesneden op de grootte en het ondernemende karakter van het bedrijf, is een integrale managementtaak en is er op gericht significante risico’s waaraan de onderneming bloot staat te onderkennen en met een redelijke mate van zekerheid te beheersen. Een dergelijk systeem kan niet de absolute zekerheid verschaffen voor het realiseren van de doelstellingen. Evenmin kan het met zekerheid voorkomen dat zich gevallen voordoen van materiële vergissingen, schade, fraude of overtredingen van wettelijke voorschriften.
In het jaarverslag 2015/2016 zijn de voornaamste strategische, operationele en financiële risico’s beschreven. Ten opzichte van de in het jaarverslag omschreven risico’s en onzekerheden zijn er in het eerste halfjaar van dit boekjaar geen belangrijke wijzigingen geweest. Er zijn ook in het eerste halfjaar geen materiële schades, fraudegevallen of overtredingen geconstateerd.

Bestuursverklaring
De Directie verklaart hierbij dat, voor zover hen bekend, de verkorte tussentijdse geconsolideerde halfjaarrekening per 30 september 2016, opgesteld in overeenstemming met IAS 34 Tussentijdse financiële verslaggeving, een getrouw beeld geeft van de activa, de passiva, de financiële positie en de winst van Holland Colours NV en de gezamenlijke in de consolidatie opgenomen ondernemingen en dat het directie halfjaar- verslag zoals opgenomen op de pagina’s 1 tot en met 5 van dit halfjaarbericht een getrouw beeld geeft van de informatie vereist krachtens art. 5:25d leden 8 en 9 van de Wet op het financieel toezicht.
Vooruitzichten voor het tweede halfjaar 2016/2017
In de tweede helft van het boekjaar zijn omzet en resultaat gewoonlijk lager dan in de eerste helft van het jaar, als gevolg van de seizoen beweging in vooral de Bouw en Constructiemarkt.
Vanwege de schommelingen in de omzetontwikkeling en de aanhoudende economische onzekerheid in de markten waarin Holland Colours opereert, doet Holland Colours geen uitspraken over de verwachtingen voor het gehele boekjaar 2016/2017.
Apeldoorn, 27 oktober 2016
De Directie

ga voor grafieken naar www.hollandcolours.com

tijd 09.09
Holl. Colours EUR 57,57 +1,67 vol. 367
Stelt niet veel voor



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL