Halfjaarbericht 2012/2013 HOLLAND COLOURS

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 01/11/2012 16:32
Hoger resultaat door toegenomen omzet en verbeterde marges
 Omzet gestegen tot € 35,0 miljoen (eerste halfjaar 2011/2012: € 32,0 miljoen)
 Hogere brutomarge door prijs-, mix- en valuta-effecten
 Nettoresultaat € 2,1 miljoen (eerste halfjaar 2011/2012: € 1,5 miljoen)
Gedurende de eerste helft van het boekjaar 2012/2013, heeft Holland Colours een omzet gerealiseerd van € 35,0 miljoen. Deze is € 3,0 miljoen (ofwel 10%) hoger dan over dezelfde periode van het boekjaar 2011/2012, waarbij aangetekend dat het eerste kwartaal een stijging liet zien van 12% en het tweede kwartaal 7%. De order-intake nam tegen het eind van het tweede kwartaal af.
Valuta-effecten, met name als gevolg van de hogere koers van de Amerikaanse dollar, hebben een positief effect van ongeveer 5% (ofwel € 1,7 miljoen) gehad op de omzet ten opzichte van dezelfde periode van vorig boekjaar.
Holland Colours sluit het eerste halfjaar af met een nettoresultaat van € 2,1 miljoen, wat € 0,6 miljoen hoger is dan het nettoresultaat over het eerste halfjaar van 2011/2012. Deze resultaatverbetering bestaat voor € 1,5 miljoen uit een toename van de brutomarge tot € 15,8 miljoen, bij een stijging van de gemiddelde brutomarge met 0,3%-punt tot 44,9% ten opzichte van dezelfde periode van het vorige boekjaar.
De stijging van de brutomarge wordt voor € 0,8 miljoen beïnvloed door positieve valuta-effecten en voor € 0,7 miljoen door prijs- en mixeffecten. De totale bedrijfslasten zijn ten opzichte van het eerste halfjaar van 2011/2012 toegenomen met € 0,8 miljoen. Een toename van de personeelskosten met € 0,5 miljoen - met name vanwege koerseffecten - vormt de belangrijkste reden voor de stijging van de bedrijfslasten.
De winst per aandeel is in het eerste halfjaar gestegen naar € 2,41. Over het eerste halfjaar van 2011/2012 bedroeg de winst per aandeel € 1,74.

Omzet
De omzetontwikkeling vertoont gedurende het eerste halfjaar een grillig beeld, met sterk wisselende omzetten per maand in vergelijking met vorig jaar. Dit beeld is typerend voor de huidige marktomstandigheden in Holland Colours’ belangrijkste focusmarkten en divisies.
Over het gehele eerste halfjaar bezien laten alle divisies en focusmarkten een omzetstijging zien. De omzetontwikkeling van de focusmarkten per divisie laat echter een wisselend beeld zien.
De omzet in de focusmarkten Bouw & Constructie en Verpakkingen is licht gestegen vooral in Europa en Americas. In dit laatste geval gesteund door een sterkere Amerikaanse dollar.
De stijging in deze twee divisies werd bij Verpakkingen deels teniet gedaan door een daling in Azië.
De focusmarkt Siliconen & Elastomeren realiseerde in het eerste halfjaar van het lopende boekjaar een duidelijke stijging. Een stijging waaraan alle divisies in positieve zin hebben bijgedragen.
Tenslotte vertoont de omzet in het segment Specialties ten opzichte van vorig boekjaar de grootste stijging (17%). De absolute stijging werd voor meer dan de helft gerealiseerd in de divisie Azië.

Omzetgroeicijfers per focusmarkt
Omzetgroeicijfers per focusmarkt 1e halfjaar 2012/2013
t.o.v. 1e halfjaar
2011/2012
Focusmarkten
Bouw & Constructie +5%
Verpakkingen +6%
Siliconen & Elastomeren +9%
Totaal focusmarkten +6%
Specialties +17%
Totaal omzet +10%
Totaal exclusief koerseffect +5%

Brutomarge
De brutomarge is ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar gestegen met 0,3%-punt tot 44,9%. De stijging van de brutomarge wordt voor € 0,8 miljoen beïnvloed door positieve valutaeffecten, en voor € 0,7 miljoen door prijs- en mixeffecten.
De onderneming profiteert van de effecten van in het vorige boekjaar doorgevoerde verkoopprijsstijgingen, naar aanleiding van de toen aanhoudende stijging van de grondstofkosten.

Bedrijfslasten
De totale bedrijfslasten zijn ten opzichte van het eerste halfjaar van 2011/2012 toegenomen met € 0,8 miljoen (ofwel 7%). Naast een nadelig valuta-effect van € 0,6 miljoen vormt de autonome toename van de personeelskosten de belangrijkste reden voor de stijging van de bedrijfslasten.

Omzet- en resultaatontwikkeling per divisie

Europa
De divisie Europa heeft in de eerste helft van het boekjaar een omzet behaald die 4% boven het niveau van het vorige boekjaar ligt. Een sterk eerste kwartaal werd daarbij gevolgd door een minder tweede kwartaal dan vorig jaar. De brutomarge over het eerste halfjaar ligt vanwege met name het positieve effect van de doorgevoerde prijsverhoging boven het niveau van vorig jaar. De lagere order-intake in de maanden augustus en september, geeft blijk van de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden in dit segment.

Americas
In vergelijking met het eerste halfjaar van 2011/2012 nam de omzet – gemeten in Amerikaanse dollars- in de eerste helft van het boekjaar toe met 5%. Vanwege de sterkere dollar ten opzichte van de euro, bedraagt de stijging in euro’s zelfs 18%. Deze stijging wordt vooral gerealiseerd in de focusmarkt Building & Construction, waarbij er echter ook in de overige segmenten een geringe omzetgroei ten opzichte van vorig jaar gerealiseerd is gemeten in Amerikaanse dollars. Het is verheugend te constateren dat ook de omzet in Mexico een sterke stijging laat zien.
Tegenover de omzetstijging staat een daling van de brutomarge met 1,0%-punt. Het bedrijfsresultaat is desondanks toegenomen met 14% tot € 1,2 miljoen.

Azië
De sterke groei die de divisie Azië in het tweede halfjaar van het boekjaar 2011/2012 heeft doorgemaakt ten opzichte van dezelfde periode van boekjaar 2010/2011, heeft zich in het eerste halfjaar van dit boekjaar deels voortgezet. Gecorrigeerd voor de sterkere koers van de Amerikaanse dollar bedraagt de groei 3%. Bij een ten opzichte van vorig jaar gedaalde omzet in de focusmarkten Building & Construction en Verpakkingen, dragen de segmenten Siliconen & Elastomeren en met name Specialties in positieve zin bij aan de omzet in de divisie Azië. De omzet groei bij de vestiging in China stagneerde en liet zelfs een lichte daling zien ten opzichte van de eerste helft van het vorig jaar.
Gegeven de omzetgroei, is bij een procentueel iets afgenomen brutomarge, als gevolg van een ten opzichte van het vorig jaar veranderde productmix, bij gestegen bedrijfslasten, het bedrijfsresultaat
van de divisie Azië fractioneel toegenomen tot € 1,0 miljoen.

Kasstroom en financiering
De kasstroom uit operationele activiteiten kwam over de eerste helft van het boekjaar op € 3,5 miljoen positief uit, ten opzichte van € 0,2 miljoen negatief in de vergelijkbare periode van het vorig jaar. De daling van het werkkapitaal is hiervan de belangrijkste oorzaak.
De positieve kasstroom uit operationele en investeringsactiviteiten verminderd met de kasstroom uit financieringsactiviteiten, die negatief 1,3 miljoen bedroeg, resulteert in een afname van de rentedragende schulden naar € 7,8 miljoen, ten opzichte van € 9,6 eind maart 2012. Als gevolg hiervan daalde de belangrijkste bankratio, de 12 maand voortschrijdende Total debt / EBITDA, naar 1,3.
In het eerste halfjaar heeft Holland Colours steeds voldaan aan alle met de bank afgesproken convenanten.
Eind september 2012 bedraagt het werkkapitaal, exclusief liquide middelen en rentedragende kortlopende schulden, € 14,9 miljoen en is daarmee fractioneel gestegen ten opzichte van het begin van het boekjaar (€ 14,8 miljoen). Belangrijkste verklaring voor de stijging is de hogere omrekenkoers van de Amerikaanse dollar op balansdatum. Het werkkapitaal is ten opzichte van september vorig jaar (€ 15,4 miljoen) gedaald met € 0,5 miljoen, waarbij de stijging van de handels- en overige vorderingen, als gevolg van het hogere activiteiten niveau, is gecompenseerd door een belangrijke daling in de voorraden.
In de eerste helft van het boekjaar is de solvabiliteit van de onderneming, ten opzichte van maart 2012, gestegen van 55,3% naar 59,5%. De translatieresultaten over het eerste halfjaar 2012/2013 waren € 0,5 miljoen positief. De voornaamste reden hiervoor is dat de koers van de Amerikaanse dollar eind september op een hoger niveau lag dan aan het begin van dit boekjaar.
De investeringen bleven in het eerste halfjaar beperkt tot € 0,3 miljoen (2011/2012: € 0,2 miljoen).
Het betreffen voornamelijk reguliere vervangingsinvesteringen en investeringen ter verbetering van de veiligheid in de fabrieken. In het tweede halfjaar zullen de investeringen op een hoger niveau liggen vooral als gevolg van het opstarten van de al eerder aangekondigde nieuwe dochteronderneming in Indonesië, PT. Holco Indo Jaya.
Het rendement op gemiddeld geïnvesteerd vermogen (ROI) nam in de eerste helft van het boekjaar toe tot 11,8%. Over het eerste halfjaar van het boekjaar 2011/2012 bedroeg deze 13,0%. Eind maart 2012 werd een rendement van 10,0% gerealiseerd.

Risicomanagement
Het risicobeheer, toegesneden op de grootte en het ondernemende karakter van het bedrijf, is een integrale managementtaak en is er op gericht significante risico’s waaraan de onderneming bloot staat te onderkennen en met een redelijke mate van zekerheid te beheersen. Een dergelijk systeem kan niet de absolute zekerheid verschaffen voor het realiseren van de doelstellingen. Evenmin kan het met zekerheid voorkomen dat zich gevallen voordoen van materiële vergissingen, schade, fraude of overtredingen van wettelijke voorschriften.
In het jaarverslag 2011/2012 zijn de voornaamste strategische, operationele en financiële risico’s beschreven. Ten opzichte van de in het jaarverslag omschreven risico’s en onzekerheden zijn er in het eerste halfjaar van dit boekjaar geen belangrijke wijzigingen geweest. Er zijn ook in het eerste halfjaar geen materiële schades, fraudegevallen of overtredingen geconstateerd.

Bestuursverklaring
De Directie verklaart hierbij dat, voor zover hen bekend, de verkorte tussentijdse geconsolideerde
halfjaarrekening per 30 september 2012, opgesteld in overeenstemming met IAS 34 Tussentijdse financiële verslaggeving, een getrouw beeld geeft van de activa, de passiva, de financiële positie en de winst van Holland Colours NV en de gezamenlijke in de consolidatie opgenomen ondernemingen
en dat het directie-halfjaarverslag zoals opgenomen op de pagina’s 1 tot en met 4 van dit
halfjaarbericht een getrouw beeld geeft van de informatie vereist krachtens art. 5:25d leden 8 en 9 van de Wet op het financieel toezicht.

Vooruitzichten voor het tweede halfjaar 2012/2013
Ondanks het feit dat de resultaten over het eerste halfjaar goed waren, doet Holland Colours vanwege de onzekere economische vooruitzichten en de conjunctuurgevoeligheid van de markten waarin Holland Colours opereert, geen uitspraken over de verwachtingen voor het gehele boekjaar 2012/2013.
Voorts zijn in de tweede helft van het boekjaar omzet en resultaat gewoonlijk lager dan in de eerste helft van het jaar, als gevolg van de seizoensbeweging in vooral de Bouw & Constructiemarkt.
Apeldoorn, 1 november 2012



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL