HAL Holding: Ontwikkelingen in 2006 en wijziging dividendbeleid

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 24/05/2006 13:16
Nettovermogenswaarde
De nettovermogenswaarde per 31 maart 2006, waarbij de beursgenoteerde deelnemingen en de liquiditeitenportefeuille tegen marktwaarde zijn opgenomen en de nietbeursgenoteerde investeringen tegen boekwaarde, bedroeg Eur 3.150 miljoen (Eur 49,46 per aandeel), wat een stijging van Eur 286 miljoen (Eur 4,49 per aandeel) sinds eind 2005 vertegenwoordigt. De voornaamste reden van deze stijging is de waardetoename van de beursgenoteerde minderheidsbelangen. Deze nettovermogenswaarde is vóór betaling van het dividend over 2005 (Eur 3,00 per aandeel) en omvat niet het verschil tussen geschatte waarde en boekwaarde van de niet-beursgenoteerde deelnemingen. Dit verschil bedroeg eind 2005 Eur 652 miljoen (Eur 10,24 per aandeel) op basis van de uitgangspunten en veronderstellingen zoals uiteengezet in het jaarverslag 2005. Per 19 mei 2006 was de waarde van de beursgenoteerde deelnemingen en de liquiditeitenportefeuille met ongeveer Eur 70 miljoen gedaald (Eur 1,10 per aandeel) sinds 31 maart 2006.

Desinvesteringen
Begin april heeft HAL 6 miljoen aandelen Univar N.V. verkocht voor een opbrengstwaarde van ongeveer Eur 250 miljoen. Op de transactie werd een boekwinst van ongeveer Eur 100 miljoen gerealiseerd. Het resterende belang in Univar bedraagt 26,6%. Daarnaast werd in de eerste vier maanden het aandelengedeelte van de liquiditeitenportefeuille met 57% verminderd waardoor boekwinsten werden gerealiseerd ten bedrage van ongeveer Eur 50 miljoen.

Optiek-retailactiviteiten
Eind maart werd de acquisitie van een 70%- belang in de Chinese optiekketen Redstar afgerond. Daarnaast werd in mei goedkeuring van de mededingingsautoriteiten verkregen voor de acquistie door Synoptik (63% HAL) van de Noorse optiekonderneming Optikk Norge A/S. Met betrekking tot de gang van zaken in de eerste vier maanden merken wij verder nog op dat de groei in de vergelijkbare winkelomzet van de optiekretailactiviteiten over deze periode 2,9% bedroeg.

Dividendbeleid
Het dividendbeleid was in het verleden gebaseerd op 6% van de aandelenkoers van HAL Trust aan het begin van het jaar van uitkering. Het dividend op basis van dit beleid vertegenwoordigt een relatief hoog percentage van de winst. Over de afgelopen 5 jaar is gemiddeld de volledige nettowinst als dividend uitgekeerd. Teneinde flexibiliteit voor toekomstige investeringen te behouden achten wij het gepast het dividendbeleid te wijzigen. Het voornemen is, onvoorziene omstandigheden voorbehouden en mits de stand van de liquide middelen dit toelaat, het dividend over 2006 te baseren op 5% van de gemiddelde december-koers van aandelen HAL Trust in 2006 en daarna op 4% van de gemiddelde december-koers in het jaar voorafgaande aan het jaar van dividenduitkering.

Overige
De Raad van Commissarissen heeft de heer M. van der Vorm, voorzitter van de Raad van Bestuur, op zijn verzoek, een sabbatical voor enige maanden toegekend met ingang van september 2006. De Raad van Commissarissen is voornemens de heer M.F. Groot, lid van de Raad van Bestuur, éénmalig 50.000 aandelen HAL Trust om niet toe te kennen onder de opschortende voorwaarde dat hij vijf jaar na heden nog in dienst is. De aldus verkregen aandelen mag hij gedurende vijf jaar niet vervreemden. De resultaten over het eerste halfjaar zullen op 5 september worden bekendgemaakt.
Bron : HAL Holding




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL