Grontmij winnaar De Vernufteling 2008 (afbreekbaar Plastics)

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 26/06/2008 13:28
Grontmij heeft met het project Pharmafilter De Vernufteling 2008 in de wacht gesleept. Het ingenieursbureau ontwikkelde een innovatief concept voor de verwerking en zuivering van ziekenhuisafval.

Pharmafilter vormt een antwoord op de omvangrijke hoeveelheid afval waar medische instellingen mee kampen. Het concept gaat uit van een koppeling van de verschillende afvalstromen. Hiervoor worden een groot aantal gebruiksvoorwerpen van afbreekbaar kunststof gemaakt. Het materiaal verdwijnt na gebruik via speciale blenders samen met het afvalwater naar een zuiveringstraat, die onder meer een bioreactor en vergistingstank omvat. De straat zuivert de afvalstroom niet alleen, maar levert ook biogas en brandbare reststof. Volgens Grontmij kan een ziekenhuis met het systeem op jaarbasis een half miljoen euro besparen. Een demonstratietest van het systeem vindt momenteel plaats in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.

De jury van De Vernufteling, dit jaar onder voorzitterschap van Tweede Kamerlid ir. Karien van Gennip, roemt Grontmij vanwege het multidisciplinaire karakter van het project. Doorslaggevend voor de selectie is de wijze waarop het bedrijf een weinig belicht probleem onder de aandacht brengt. Naast Grontmij waren Arcadis, Cauberg-Huygen, Lichtveld Buis & Partners en Witteveen+Bos door de jury als finalist aangewezen. Ook het publiek verkoos Grontmij als winnaar.

De Vernufteling is de jaarlijkse prijs die wordt toegekend aan het meest innovatieve project van een Nederlands ingenieursbureau en is woensdag 11 juni uitgereikt in het Nationaal Automobiel Museum in Raamsdonksveer. Initiatiefnemers van deze prijs zijn technologietijdschrift De Ingenieur, beroepsvereniging KIVI NIRIA en branchevereniging ONRI.

Naast De Vernufteling is op 11 juni ook de Young Technical Professional Award uitgereikt. Deze prijs is bedoeld voor het technisch talent onder de 35 jaar. Uit de vijf genomineerden is ir. Bart van Bueren van DeltaSync uitgeroepen tot winnaar. De 26-jarige Van Bueren is een van de bedenkers van de drijvende stad en is nu projectleider van

reactie XEA.nl
Ook CSM (afbreekbaar grondstoffen), maar ook Innoconcepts met haar spuittechnieken zou hier wel bij varen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL