Grolsch heeft zich verkeken op de Engelsen, maar koers blijft stabiel

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 11/09/2005 08:53
Het eerste halfjaar 2005 bij Grolsch is minder verlopen dat verwacht. Minder netto-omzet, minder netto-winst en minder netto-winst per aandeel.
Op de Engelse markt heeft Grolsch niet alert gereageert op de prijzen (oorlog) door haar productenprijzen aan te passen, de concurrentie wel en dan gaat het ten koste van je omzet -10%, winst en vul maar in.
De Engelse markt is goed voor ca. 60% van Grolsch's omzet. Wel had Grolsch op andere markten een toename van de omzet, maar dat zette tekort zoden aan de dijk. Het betrof landen als Frankrijk en buiten Europa Nieuw Zeeland, Australië, de VS en Canada. Daar zullen de transportkosten ook een negatief beeld geven, meer kosten en dat druk ook weer je marges.
In Nedeland heeft de prijzenslag ook zijn uitwerking op de resultaten van Grolsch gehad en met Heineken als concurrent, moet je echt met andere zaken de klanten weten te trekken.
Ondanks de mindere cijfers van Grolsch, omzet 147,2 miljoen (was 152 miljoen, nettoresultat 7,4 miljoen (was 8,2 miljoen) en de wpa van EUR 0,44 (was 0,49), bleef de koers van Grolsch goed op peil, vrijdag EUR 23,45.
Het dividend 2004 van EUR 0,59 kan ook weleens omlaag gaan net als 't jaar 2003(was toen 0,77) en wij gaan uit van 0,55 over dit jaar.
Het aantal aandelen was eind 2004 16.921.507 (dividend gerechtigd).
Toch hebben wij onze twijfels over dit fonds, nu wordt er wel vanuit 'een' nieuwe locatie afgeleverd, maar dat lijkt daar ook niet de gewenste voordelen op te leveren.
Kijk eens naar de resultaten;
2003 winst 30,4 miljoen, 2004 EUR 22 miljoen. WPA in 2003 EUR 1,80 en 2004 EUR 1,30. Dividend 2003 EUR0,77 en 2004 EUR 0,59
Dan lijkt de dalende trend zich door te zetten en dat is niet iets waarop de beleggers zitten te wachten.
Grolsch's koers wordt bij matige omzetten ter beurse gesteund door mogelijke overname kansen. Wat doet de koers; die beweegt zich tussen de 20 en 26 euro en de huidige stand van ruim 23 euro.
Zet je het rendement op de 1e plaats, dat moet je niet naar Grolsch kijken.

Ook de mogelijke prijsafspraken hier ten lande doen geen goed aan deze sector.
Daarom afblijven van dit aandeel en kijken hoe de reactie is van het management, hoe zij het tij gaat keren.

Hier de vooruitzichten die Grolsch zelf bekend maakte,
Vooruitzichten voor 2005
· Binnenland
De Nederlandse biermarkt zal naar verwachting ook over geheel 2005 een volumedaling laten zien. Daarbinnen verwacht Grolsch haar marktaandeel te kunnen handhaven. Ook op jaarbasis zal van hogere handelskortingen een negatief effect op omzet en winst uitgaan.
· Buitenland
Grolsch heeft het vertrouwen dat voor het Verenigd Koninkrijk de negatieve volumeontwikkeling tot en met juni aan het einde van het jaar zal zijn omgebogen naar een situatie van groei. De overige kernmarkten zullen naar verwachting hun groei kunnen continueren, waardoor de totale
internationale activiteiten van Grolsch een duidelijke groei zullen laten zien. Het verloop van de US-dollar zal over het jaar 2005 een negatieve invloed hebben van naar schatting € 1,5 miljoen (voor belasting).
· Nieuwe brouwerij
Onder meer door de gefaseerde ingebruikname van de nieuwe brouwerij in 2004 en in de eerste helft van 2005 zijn de afschrijvings- en financieringslasten over 2005 duidelijk hoger dan over 2004. Deze effecten bedragen op jaarbasis bruto naar verwachting € 4,8 miljoen respectievelijk € 0,9 miljoen. Op basis van recente ontwikkelingen is er perspectief op een hoger dan voorziene bijdrage uit de verkoop van de oude brouwerij Enschede-Noord.
· Prognose
Koninklijke Grolsch N.V. verwacht in 2005 haar marktpositie voor het totaal van haar kernmarkten te verbeteren. Voor Nederland zal de druk op het netto prijsniveau zich ook in het tweede halfjaar laten gelden. Daarnaast zijn er extra marketinginspanningen voor de ondersteuning van de introducties van Grolsch Premium Blond en het PerfectDraft thuistapsysteem. De totale nettowinst zal, inclusief de verwachte opbrengst van de verkoop van de oude Enschedese brouwerij, naar verwachting lager zijn dan het voorgaande jaar
(2004: € 20,6 miljoen). De onzekere marktomstandigheden en het feit dat de opbrengst van de oude brouwerij nog niet definitief bepaald is, maken dat het op dit moment niet mogelijk is een exactere indicatie voor het gehele jaar af te geven.

Dit zei Grolsch bij de presentatie van de cijfers 2004 begin dit jaar;
Koninklijke Grolsch N.V. rapporteert, in lijn met de afgegeven prognose, een netto winst van € 22,0 miljoen over boekjaar 2004. Deze daling met 27,6% ten opzichte van de netto winst van € 30,4 miljoen in 2003 wordt hoofdzakelijk verklaard door de gestegen afschrijvings- en financieringslasten in verband met de nieuwe brouwerij. Mede op basis van de in september 2004 gepresenteerde strategische koers verwacht Grolsch in 2005 een volumegroei te realiseren die boven de marktontwikkeling in haar kernmarkten ligt. Grolsch geeft geen resultaat­prognose.

En nu spreekt Grolsch over een jaarwinst 2004 van EUR 20,6 mogelijk niet te halen, was dat geen EUR 22 miljoen in 2004?
Let op uw cijfers Grolsch!



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL