Reorganisaties Gamma Holding versneld uitgevoerd

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 24/02/2006 08:18
Netto groepsresultaat: EUR 15 miljoen verlies door omvangrijke herstructureringen en afwaarderingen;
- Netto groepsresultaat voor herstructureringen en 'Discontinued operations': EUR 34,0 miljoen, 10% hoger dan in 2004;
- Transformatieproces Sleep Care Fabrics versneld uitgevoerd;
- Verdere efficiencymaatregelen Exotic Fabrics;
- Goede voortgang 'Planning for growth': omzetgroei Gamma Technologies 6%;
- Voorgesteld dividend: EUR 1,00 (2004: EUR 1,90), betaalbaar vanaf 11 mei 2006.

Omzet en resultaten

In 2005 bedroeg de omzet van de groep EUR 743 miljoen (2004: EUR 737 miljoen). Daarin is een positief effect van 1% begrepen door acquisities. Valutaontwikkelingen hadden geen effect. De omzet bleef autonoom gelijk.

Het bedrijfsresultaat exclusief herstructureringskosten kwam uit op EUR 56,5 miljoen (2004: EUR 59,3 miljoen). Het bedrijfsresultaat steeg met 2% als gevolg van acquisities. Valutaontwikkelingen hadden geen effect. De herstructureringslasten bedroegen EUR 39,9 miljoen (2004: EUR 10,5 miljoen), waarvan EUR 10,3 miljoen betrekking had op de afwaardering van de materiële vaste activa. Het bedrijfsresultaat kwam uit op EUR 16,6 miljoen (2004: EUR 48,8 miljoen).

Het saldo financiële baten en lasten verbeterde van EUR -12,3 miljoen in 2004 tot EUR -11,3 miljoen in 2005, voornamelijk als gevolg van een gemiddeld lager rentepercentage. De belastingdruk kwam met 95,3% ver boven het niveau van 2004, toen deze 32,4% bedroeg. Het hoge percentage belastingdruk werd vooral veroorzaakt door niet-compensabele verliezen met betrekking tot Afrika.

Met name door een impairment op Car Fabrics en Ames Europe daalde het netto resultaat uit bedrijfsactiviteiten die niet duurzaam zullen worden voortgezet tot EUR -15,2 miljoen (2004: EUR -2,4 miljoen).


Het netto groepsresultaat kwam uit op een verlies van EUR 15,0 miljoen (2004: EUR 22,8 miljoen). De netto groepswinst voor herstructurering en 'Discontinued operations' bedroeg in 2005 EUR 34,0 miljoen (2004: EUR 30,8 miljoen).

Het resultaat per aandeel bedroeg EUR -2,15 (2004: EUR 3,04).

Het voorgestelde dividend ten laste van de reserve ingehouden winst bedraagt EUR 1,00 (2004: EUR 1,90) en is betaalbaar vanaf 11 mei 2006.

Gamma Technologies

In de sector Gamma Technologies zijn ondernemingen actief binnen de business units Belting, Filtration, Coating & Composite en Sailcloth Technology.

Belting Technology kreeg opdracht tot het leveren van transportbanden voor de luchthavens van Dubai (Verenigde Arabische Emiraten), Beijing (China) en Seoul (Korea). Ook introduceerde de business unit de Maestro Press, een mobiele service unit waarmee transportbanden bij de klant sneller, schoner en efficiënter kunnen worden gelast. Filtration Technology ontving een prestigieuze Engelse milieuprijs voor Cerafil TopKat, een unieke filtertechnologie waarbij op hoge temperaturen diverse vrijgekomen giftige gassen worden vernietigd. Coating & Composite Technology ontwikkelde speciale beschermende kleding voor fabrikanten van computerchips en leverde kogelwerende vesten ter bescherming van politieagenten in Frankrijk. Ook leverde de business unit doek voor de overkapping van het monumentale treinstation in Dresden. Sailcloth Technology introduceerde Hydra Net® Radial, een innovatief zeildoek speciaal voor grotere jachten.

Resultaten
Gamma Technologies ontwikkelde zich positief door gunstige ontwikkelingen bij Belting en Coating & Composite Technology. De omzetten van Filtration en Sailcloth Technology bleven nagenoeg stabiel. Per saldo steeg de omzet van de sector met 6% van EUR 436 miljoen in 2004 naar EUR 463 miljoen.
Daarin is een positief effect van 1% begrepen door acquisities. Valutaontwikkelingen hadden geen effect.

Het bedrijfsresultaat exclusief herstructureringen nam in 2005 met 5% toe van EUR 28,8 miljoen in 2004 tot EUR 30,3 miljoen in 2005. Herstructureringskosten bedroegen in het verslagjaar EUR 5,8 miljoen, tegenover EUR 1,3 miljoen in 2004. Deze hadden vooral betrekking op Belting en Filtration Technology. Het bedrijfsresultaat nam met 11% af van EUR 27,5 miljoen in 2004 naar EUR 24,5 miljoen in 2005.



Planning for growth
Eén van de maatregelen die binnen de sector Gamma Technologies zijn genomen om voor de komende jaren groei en resultaatsverbetering te bewerkstelligen, is het in 2004 gestarte 'Planning for growth'. Met dit project is in 2005 goede voortgang geboekt.

Groei in opkomende markten
Ter versterking van de positie in opkomende markten ging Belting Technology een joint venture aan met het Hongaarse Lörincz Kft, een bedrijf dat vooral het groeiende voedselmarktsegment bedient. Filtration Technology nam de Japanse distributeur Toho Filter Media Ltd. over en trof voorbereidingen voor nieuwe activiteiten in Azië en Oost-Europa. In februari van dit jaar werd in dat kader Barimex B overgenomen, een Poolse onderneming gespecialiseerd in filterproducten voor zowel natte als droge filtratie en met een omzet van EUR 1,7 miljoen. Bovendien wil de business unit een joint venture in India aangaan. Coating & Composite Technology kocht het Italiaanse Mapelli, waarmee het distributienetwerk van PTFE-gecoate glasweefsels werd uitgebreid.

Verbeterde concurrentiepositie
Belting Technology verstevigde de positie in China met de start van een tweede productielijn. Om de concurrentiepositie verder te verbeteren, versterkte de business unit de verkoopstructuur en optimaliseerde het de assemblageactiviteiten. In dat kader zullen in 2006 assemblageactiviteiten vanuit West-Europa naar Tsjechië worden verplaatst. Filtration voltooide de overgang van elf bedrijven naar drie business segmenten. In dat kader worden vooral in Zweden en Duitsland enkele bedrijfsonderdelen verplaatst en herverdeeld. Bij Coating & Composite werden eveneens efficiencyverbeteringen doorgevoerd.

Gamma Comfort & Style

De sector Gamma Comfort & Style bestaat uit Sleep Care Fabrics en Exotic Fabrics. De twee business units ontwikkelen en produceren respectievelijk matrasstoffen en exotische stoffen.

In 2005 presenteerde Sleep Care Fabrics op Interzum Keulen, de belangrijkste beurs voor de beddenmarkt, het zogenaamde design visualisation project, een online systeem waarbij klanten visueel met een brede reeks matrasstoffen in verschillende kwaliteiten, dessins en kleuren kunnen experimenteren. Ook werd op deze beurs de nieuwe matrasstof van bamboevezels goed ontvangen. Exotic Fabrics lanceerde met succes het nieuwe en exclusieve product AURA, een innovatieve stof, waarbij door licht en beweging een enorme schakering aan kleuren verschijnt.



Resultaten
Door de moeilijke omstandigheden voor Sleep Care en Exotic Fabrics, daalde de omzet in de sector met 7% van EUR 301 miljoen in 2004 naar EUR 280 miljoen in 2005, ondanks een positief effect van 2% door acquisities.

Het bedrijfsresultaat exclusief herstructureringen daalde van EUR 30,5 miljoen in 2004 tot EUR 26,2 miljoen in 2005. Daarin is een positief effect van 3% begrepen door acquisities. Valutaontwikkelingen hadden een positief effect van 1%. De totale herstructureringskosten binnen deze sector bedroegen EUR 34,1 miljoen (inclusief een afwaardering van EUR 10,3 miljoen op de materiële vaste activa) tegenover EUR 9,2 miljoen in 2004. Het bedrijfsresultaat daalde van EUR 21,3 miljoen in 2004 tot EUR -7,9 miljoen in 2005.

Versnelling van maatregelen
Binnen de sector Gamma Comfort & Style ondervond Gamma Holding grote hinder van tegenvallende ontwikkelingen bij de business units Sleep Care en Exotic Fabrics. Deze ontwikkelingen zetten de marges onder druk en verhoogden de urgentie om de aandacht nadrukkelijk te richten op groei en verbetering van het kostenniveau. Daarom zijn binnen Gamma Comfort & Style versneld maatregelen getroffen die tot een betere concurrentiepositie moeten leiden.

Sleep Care Fabrics kreeg te maken met een verhevigde concurrentie uit lage lonen landen en de toenemende trend richting goedkopere, slechts aan één zijde met stof beklede matrassen. In dat verband acquireerde Sleep Care Fabrics de Mexicaanse matrasstoffenproducent Telartex, waarmee de business unit zich een leidende positie verwierf op de veelbelovende markt van Centraal-Amerika. Ook zal vanuit Mexico de Amerikaanse markt worden bediend. In Europa breidt Sleep Care Fabrics de activiteiten in Tsjechië verder uit en wordt er gestart met de bouw van een productielocatie in Turkije. Als gevolg van deze maatregelen is besloten twee van de drie fabrieken in België te sluiten en een deel van de activiteiten in Duitsland af te bouwen. Dat moet voor het einde van 2007 zijn beslag hebben gekregen.

Exotic Fabrics ondervond de gevolgen van laag geprijsde import uit China. De business unit had bovendien te maken met een verslechterde economische en politieke situatie in West-Afrika, haar belangrijkste afzetmarkt. In dat kader vond in 2005 de sluiting van de weverij/spinnerij in Ghana plaats. Naast Ghana zijn bovendien in Ivoorkust en Nederland extra efficiencymaatregelen aangekondigd. Verder is het merendeel van de Ghanese en Ivoriaanse materiële vaste activa afgewaardeerd.

Discontinued operations
In de markt van autobekleding en industriële breisels neemt de noodzaak toe tot verdere globalisering, voorwaartse integratie en verbreding van het productassortiment. Gamma Holding wil in deze ontwikkelingen geen leidende rol spelen en zoekt daarom naar een strategische partner die beter in staat is om verdere groei van Car Fabrics en Ames Europe te bewerkstelligen.

De resultaten van beide onderdelen stonden al geruime tijd onder druk. Bij Car Fabrics werden de activiteiten op het gebied van Huislinnen gescheiden van Autobekleding. Dit proces werd in 2005 afgerond, waardoor het in februari 2006 mogelijk werd om de huislinnenactiviteiten afzonderlijk te verkopen aan de Franse textielonderneming HDM-Finance.

Medewerkers

De maatregelen die in het verslagjaar zijn genomen, hebben ingrijpende gevolgen gehad voor het aantal medewerkers. In 2005 groeide het personeelsbestand binnen de totale groep met 216 door acquisities, maar daalde met 1.767 door herstructurering en efficiencymaatregelen. Eind 2005 was het totaal aantal medewerkers per saldo met 17% gedaald van 9.072 in 2004 tot 7.521 in 2005.
Het hierin opgenomen aantal medewerkers van 'Discontinued operations' (Car Fabrics en Ames Europe) daalde van 738 tot 646.

Investeringen en financiering

De investeringen in materiële vaste activa bedroegen in 2005 EUR 26,9 miljoen (EUR 29,1 miljoen). De investeringen bleven daarmee 14% onder het afschrijvingsniveau. In 2005 bedroegen de afschrijvingen EUR 31,4 miljoen, tegenover EUR 32,5 miljoen in 2004. De netto investeringen in dochterondernemingen waren in 2005 EUR 15,9 miljoen, tegen EUR 7,4 miljoen in 2004. Dit betrof met name de acquisitie van de Mexicaanse matrasstoffenproducent Telartex.

Het netto werkkapitaal daalde in het verslagjaar met EUR 32,7 miljoen naar EUR 235,5 miljoen. Door 'Discontinued operations' daalde het netto werkkapitaal met EUR 38,1 miljoen. Door valutaontwikkelingen steeg het netto werkkapitaal met EUR 11,3 miljoen en met EUR 5,3 miljoen door acquisities. De autonome daling van het netto werkkapitaal bedroeg EUR 11,2 miljoen (5%).

De cashflow, het resultaat na belastingen en voor afschrijvingen, kwam uit op EUR 46,3 miljoen tegen EUR 59,8 miljoen in 2004.

In juni werd met een syndicaat van zes banken een nieuwe kredietfaciliteit afgesloten. De faciliteit, die in 2010 afloopt, bedraagt in totaal circa EUR 265 miljoen. Met de nieuwe faciliteit wordt de in juli 2002 afgesloten syndicaatslening geherfinancierd tegen een verbeterd rentepercentage en gunstiger voorwaarden. Het saldo van de rentedragende schulden steeg met EUR 24,9 miljoen van EUR 232,0 miljoen in 2004 tot EUR 256,9 miljoen in 2005. Hierin is een valuta-effect opgenomen van EUR 14,2 miljoen als gevolg van de gestegen koers van de Amerikaanse dollar.

Het totaal vermogen bedroeg aan het eind van het verslagjaar EUR 169,5 miljoen tegen EUR 194,7 miljoen in 2004. Daarmee daalde het totaal vermogen met EUR 25,2 miljoen door dividenduitkering over 2004 en het resultaat over 2005. Het totaal vermogen als percentage van het balanstotaal was ultimo 2005 24,2% (ultimo 2004: 28,6%).



Vooruitzichten

Binnen de sector Gamma Comfort & Style blijft Exotic Fabrics voor wat betreft de lokale merken hinder ondervinden van de moeilijke politieke en economische situatie in West-Afrika. In Ghana, Ivoorkust en Nederland zijn daarom extra efficiencymaatregelen aangekondigd. Sleep Care Fabrics versnelt het proces om de kostenstructuur in overeenstemming te brengen met de regionale spreiding van activiteiten. In dat verband zal in toenemende mate in landen als Mexico, Tsjechië en Turkije worden geproduceerd. Hiertoe worden in 2006 belangrijke stappen gezet.

Binnen de sector Gamma Technologies zijn de vooruitzichten gunstig en staat het programma 'Planning for growth' goed op de rails. Ook in 2006 zal worden gewerkt aan een versterking van de positie in opkomende markten door selectieve acquisities en verdere verlaging van de kosten.

In 2006 zal verder belangrijke aandacht uitgaan naar een verlaging van het werkkapitaal en een verbetering van de balansratio's.

Als gevolg van bovengenoemde maatregelen is Gamma Holding op de goede weg om haar groei- en rendementsdoelstellingen in 2007 te halen. Het jaar 2006 moet daarbij worden gezien als een transitiejaar, waarin nog circa EUR 10 miljoen aan herstructureringskosten zullen moeten worden genomen.

Helmond, 24 februari 2006
Raad van Bestuur



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL