Fornix BioSciences boekt winststijging van 31%

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 14/08/2006 08:50
Aanzienlijke toename van de nettowinst met 31% ten opzichte van het ook in 2005 buitengewoon goede eerste halfjaar;

· Nieuwe divisie Medische Hulpmiddelen draagt met beter dan verwachte resultaten sterk bij aan de winststijging;

· Invoering nieuw zorgstelsel in eerste kwartaal merkbaar voor Allergie- en Handelsdivisie;

· Goede omzetontwikkeling Allergiedivisie. Geplande substantiële investeringen in onderzoeksprogramma beïnvloeden resultaat;

· Ambitieus klinisch ontwikkelingsprogramma Oralgen® Graspollen op schema;
· Omzet en marges Handelsdivisie onder druk;
· Verhoging van in september uit te keren interim-dividend met 30% van

€ 0,50 in 2005 naar € 0,65 in 2006;
· Financiële uitgangspositie blijft onverminderd sterk.

Vooruitzichten geheel 2006
Handhaving van de op 24 januari 2006 afgegeven verwachtingen:
· stijging van de omzet tot circa € 100 miljoen;
· toename van de nettowinst met tenminste 20% tot € 11,6 miljoen.

De aan Euronext Amsterdam genoteerde biofarmaceutische onderneming Fornix BioSciences N.V. heeft een goed eerste halfjaar 2006 achter de rug. De nettowinst steeg met 31% van € 4,2 miljoen in de eerste zes maanden van 2005 tot € 5,4 miljoen in dezelfde periode van 2006. De omzet steeg met 9% tot € 47,1 miljoen, vergeleken met € 43,2 miljoen in de eerste helft van 2005. Het resultaat voor nettofinancieringsbaten (EBIT) nam ten opzichte van dezelfde periode in 2005, ondanks de forse verhoging van de investeringen in het klinisch onderzoek ten behoeve van de Allergiedivisie, met 24% toe van € 6,0 miljoen tot € 7,4 miljoen. De aanzienlijke nettowinststijging van per saldo € 1,2 miljoen is in belangrijke mate toe te schrijven aan de bijdrage van de nieuwe divisie Medische Hulpmiddelen van € 0,77 miljoen en de in 2006 nagekomen opbrengsten van de beëindigde activiteiten van de divisies Theranostics en Research & Development van € 0,4 miljoen.

Het resultaat van de Allergiedivisie werd sterk beïnvloed door de in 2006 geplande substantiële investeringen van € 1,6 miljoen (2005: € 0,2 miljoen) in het klinisch onderzoeksprogramma voor Oralgen®. Daarnaast kwamen, zoals verwacht, de verkopen van de Allergiedivisie wat moeizamer op gang als gevolg van de invoering per 1 januari 2006 van het nieuwe zorgstelsel. Ook de minder gunstige resultaten van de STARDROP-studie hadden in de eerste maanden van 2006 een licht negatief effect op de nog steeds toenemende afzet van deze succesvolle divisie.

Daar waar de Handelsdivisie van Fornix in het vorige boekjaar tegen de trend in een stijgende omzet en marge wist te realiseren, kon de divisie in het eerste halfjaar van 2006 geen weerstand bieden aan een krimpende markt, in zowel volume als marge. Belangrijkste oorzaak is ook hier het effect van de invoering van het nieuwe zorgstelsel. Daarnaast kwamen door meer stringente quoteringsmaatregelen minder producten beschikbaar voor de parallelimport. Maar ook de wederom sterk toegenomen concurrentie hadden hun invloed op de marges.

De divisie Medische Hulpmiddelen maakte binnen Fornix een voortvarende (financiële) start gezien de toename van de EBIT met ruim 27% vergeleken met de pro forma cijfers over 2005. De nieuwe divisie was daarmee voor ruim 75% verantwoordelijk voor de totale stijging van de EBIT van 24%, waarmee het belang van een goede spreiding van de activiteiten eens te meer werd aangetoond.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL