Fornix kondigt desinvestering divisie Medische Hulpmiddelen Laprolan aan / Fornix to divest its medical aid division Laprolan

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 13/01/2011 06:59
Fornix kondigt desinvestering divisie Medische Hulpmiddelen Laprolan aan Rochester Medical neemt Laprolan over tegen een koopprijs in contanten van EUR 10,35 miljoen.
Lelystad, 12 januari 2011 - Fornix BioSciences N.V. en Rochester Medical Corporation, een vooraanstaande internationale ontwikkelaar, producent en marketer van continentiezorgproducten, maakten vandaag bekend een overeenkomst te hebben ondertekend, krachtens welke Rochester Medical de divisie Medische Hulpmiddelen (Laprolan) van Fornix zal overnemen tegen een koopprijs in contanten van EUR 10,35 miljoen, vrij van schulden en mits aan bepaalde voorwaarden bij overname is voldaan. Als effectieve datum van de overname geldt 1 januari 2011. De transactie is behoudens goedkeuring door de aandeelhouders van Fornix en zal naar verwachting uiterlijk 31 mei 2011 worden voltooid.
Rochester Medical, gevestigd in Rochester in de Amerikaanse staat Minnesota en genoteerd op NASDAQ (ROCM), is een vooraanstaande ontwikkelaar, producent en marketer van continentiezorgproducten. Het bedrijf is al sinds 1995 een partner van Laprolan op dit gebied. De overname van Laprolan maakt deel uit van het strategische groeiplan van Rochester Medical. Het bedrijf is voornemens Laprolan te exploiteren als een onafhankelijke 100% dochteronderneming, waarbij de focus zal blijven liggen op de verkoop, marketing en distributie in Nederland van medische hulpmiddelen en medische en verpleegkundige verbruiksartikelen. De voorlopige (nog niet door de accountant goedgekeurde) omzet van Laprolan bedroeg over 2010 ca. EUR 8,0 miljoen. Rochester Medical heeft de heer Gerard de Jong, voormalige managing director van Laprolan, in de arm genomen om het bedrijf te begeleiden tijdens het overnemen, integreren en beheren van Laprolan als een voortgezet bedrijfsonderdeel van Rochester Medical.
De Raad van Commissarissen van Fornix heeft de transactie op 12 januari 2011 goedgekeurd en aanbevolen. Ook de Ondernemingsraad van Fornix heeft een positief advies uitgebracht. Als enige opschortende voorwaarde voor de transactie geldt slechts nog de goedkeuring van de aandeelhouders (overeenkomstig artikel 2:107a van het Burgerlijk Wetboek). Fornix zal voor dit doeleinde zo spoedig mogelijk een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) bijeenroepen, om goedkeuring voor de transactie te kunnen verkijgen en deze kort daarna te kunnen voltooien. Een aandeelhouderscirculaire waarin de transactie met onderbouwing nader worden beschreven, zal ruim voor de BAVA beschikbaar worden gesteld. De kaspositie en toekomstige aanwending daarvan zal als additioneel agendapunt voor deze BAVA worden opgenomen.
“We zijn ervan overtuigd in Rochester Medical de juiste partner te hebben gevonden die de zekerheid biedt van een onafgebroken solide fundament voor Laprolan en zijn klanten en medewerkers. Daarnaast stemt het ons tevreden dat de geplande desinvesteringen zijn voltooid conform onze strategische afwegingen in het belang van de aandeelhouders van Fornix.”, aldus Erik van de Merwe, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Fornix.
In het kader van de lopende strategieherziening van Fornix, gericht op het formuleren van een toekomstige koers, maakte de onderneming op 8 december 2010 de voorgenomen desinvestering bekend van zowel haar divisie Medische Hulpmiddelen (Laprolan) als haar Duitse activiteiten, die later in december 2010 werden verkocht.
Als gevolg hiervan liep de beheersovereenkomst met Laprolan’s general manager, de heer Leslie de Ruiter, op 31 december 2010 af. Tot en met de afronding van de transactie zal de heer Cees L. Bergman, CEO van Fornix, daarom de algehele verantwoordelijkheid dragen voor Laprolan, terwijl de heer Gerard De Jong wordt aangesteld als waarnemend algemeen manager.
“Ik wil Leslie de Ruiter hartelijk danken voor zijn diensten en voortdurende begeleiding bij het bouwen aan een stevige basis voor Laprolan. Ik weet zeker dat Laprolan dankzij Rochester’s uitmuntende staat van dienst en expertise binnen de sector succesvol zal blijven, en dat deze transactie het belang van alle stakeholders dient. Bij dezen betuig ik ook graag mijn dank aan alle medewerkers van Laprolan voor hun niet-aflatende steun in de afgelopen maanden,” aldus Cees Bergman, CEO van Fornix.
Op de opbrengst in contanten van de transactie zijn een aantal voorwaarden voor de overname van toepassing, waarbij een maximale reductie van ongeveer EUR 2 miljoen geldt. Uitsluitsel over deze condities kan binnen 90 dagen na het afronden van de transactie worden gegeven. De verwachte opbrengst in contanten van de voorgestelde desinvestering ligt, na aftrek van de transactiekosten, tussen EUR 7,5 tot 9,5 miljoen.
Vermindering van Fornix’ overheadkosten
Naast de desinvestering van Laprolan en Artu Germany hebben de Directie en de Raad van Commissarissen zich ook beziggehouden met het substantieel terugdringen van de overheadkosten van Fornix en de infrastructuur gegeven de verminderde operationele activiteiten.
In dit verband is in onderlinge overeenstemming tussen de Raad van Commissarissen en Cees L. Bergman besloten zijn dienstverband te beëindigen per 30 april 2010. De heer Bergman zal na deze datum voor een beperkte periode werkzaam blijven als CEO en bestuurslid tegen een aanzienlijk lagere vergoeding.
Verder heeft de Raad van Commissarissen besloten het honorarium van de leden van de Raad van Commissarissen per 1 januari 2011 met 50% te verlagen.
Update strategieherziening
Als onderdeel van de strategieherziening gaan de Directie en de Raad van Commissarissen door met het onderzoeken van een omgekeerde fusie of overname van Fornix. Deze optie wordt nog steeds beschouwd als de voorkeursoptie in het belang van alle stakeholders van Fornix, gegeven de solide track record van de onderneming als beursgenoteerde onderneming en haar gunstige liquiditeitspositie. Indien deze mogelijkheid niet binnen een acceptabele periode te realiseren is, zullen de logische consequenties van deze herziening leiden tot een mogelijke liquidatie en hieropvolgend een beëindiging van Fornix’ notering aan Euronext Amsterdam.
De Directie en de Raad van Commissarissen verwachten hier binnenkort een update over te kunnen geven, waarna ze een BAVA bijeen zullen roepen.

tijd 09.16
Fornix op het desinvesteringsbericht EUR 2,45 +20ct en 54.000 sts omzet.
Value8 aan 't kopen?



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL