Crucell kondigt malaria vaccin programma aan in samenwerking met New York University, Walter Reed Army Institute of Research en GlaxoSmithKline

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 22/10/2003 08:32
Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) heeft vandaag aangekondigd dat zijn kandidaat-vaccin tegen malaria in twee programma's getest en ontwikkeld zal worden.
Daarbij zijn naast Crucell nog drie andere grote partijen betrokken die allen veel ervaring op het gebied van malaria hebben. De eerste resultaten worden aan het eind van dit jaar verwacht.
Het nieuwe kandidaat-vaccin tegen malaria is het vierde vaccin dat Crucell als onderdeel van een steeds uitgebreider portfolio van producten tegen infectieziekten ontwikkelt. De andere drie zijn vaccins tegen het West-Nijl virus, Ebola en influenza (griep). Alle vaccins van Crucell worden met behulp van Crucell's PER.C6(TM) productietechnologie ontwikkeld. Net als Crucell's kandidaat-vaccin tegen Ebola, is het kandidaat-vaccin tegen malaria gebaseerd op Crucell's geoctrooieerde adenovirus vector technologie. Het bestaat uit een "adenovirus vector" dat gebaseerd is op een virus dat een onschuldige verkoudheid veroorzaakt, die een deel van het DNA van de malariaparasiet draagt, het zogenaamde "Circumsporozoiet" eiwit (CSP).
Het eerste programma in het malaria vaccin programma van Crucell is de samenwerking met het Department of Medical and Molecular Parasitology van de New York University (NYU). De effectiviteit van Crucell's kandidaat-vaccin tegen malaria zal in het muismalariamodel van NYU worden getest, waarbij gebruik wordt gemaakt van de muismalariaparasiet Plasmodium yoelii. In eerdere studies heeft de onderzoeksgroep van NYU, onder leiding van Dr. Moriya Tsuji, aangetoond dat adenovirus vectoren die CSP dragen zowel alleen, als in combinatie met andere CSP vectorsystemen in het Plasmodium yoelii-muismodel bescherming bieden tegen malaria.
Het tweede programma is de samenwerking met het Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) en GlaxoSmithKline Biologicals (GSK). De twee partijen hebben samen met Crucell een samenwerkingsovereenkomst getekend, een zogenaamde CRADA (Cooperative Research and Development Agreement), om het kandidaat-vaccin van Crucell, dat gericht is tegen de menselijke malariaparasiet Plasmodium falciparum, te evalueren. Crucell's kandidaat-vaccin zal zowel alleen, als in combinatie met GSK's kandidaat-vaccin tegen malaria getest worden. GSK's kanidaat-vaccin (genaamd RTS,S) is geformuleerd met een proprietary adjuvant (hulpstof) genaamd AS01B.
Het GSK kandidaat-vaccin tegen malaria, geformuleerd met een ander adjuvant, AS02A, is getest zowel in een laboratoriummodel uitgevoerd bij het WRAIR, als in een veldstudie in Gambia. In deze studies wordt aangetoond dat het kandidaat-vaccin gedeeltelijke bescherming biedt aan vrijwilligers. De testen, uit te voeren onder de CRADA-overeenkomst, zijn ontworpen om vast te stellen of een combinatie van het kandidaat-vaccin van GSK en het kandidaat-vaccin van Crucell tot verbeterde resultaten kan leiden.
Het Army Malaria Vaccine Programma van de WRAIR, dat onder leiding staat van Kolonel Gray Heppner, is het meest grootschalige ontwikkelingsprogramma voor een malariavaccin ter wereld. Wetenschappers van WRAIR hebben samen met industriële en andere partners meer dan 20 kandidaat-vaccins tegen malaria ontwikkeld en geëvalueerd. Meer informatie over WRAIR kunt u vinden op http://wrair-www.army.mil.
Malaria staat in de top drie van meest dodelijke besmettelijke ziektes. Elk jaar zijn er tussen de driehonderd en vijfhonderd miljoen klinische gevallen van malaria bekend, waarbij één tot drie miljoen mensen sterven aan deze ziekte.
Crucell verwacht de eerste beschermingsresultaten uit het onderzoek met NYU aan het eind van dit jaar. De eerste resultaten uit de onderzoeken met WRAIR en GSK worden in het tweede kwartaal van 2004 verwacht.
Veel samenwerkingen van Crucell, maar de echte doorbraak moet nog komen.
Deduld is een schone zaak kan je wel zeggen en dat moet niet te lang duren, voegen wij eraan!



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL