KONINKLIJKE BRILL ZET STIJGING VAN OMZET EN RESULTAAT VOORT IN EERSTE HALFJAAR 2006

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 24/08/2006 17:27
Leiden, 24 augustus 2006. In de eerste helft van 2006 zijn omzet en winst van Brill mede door acquisities verder gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam met 13% toe tot EUR 10,5 mln. De winst voor rente en belastingen steeg met 14%. Door hogere rentelasten kwam de groei van de winst uit op 12%. Door uitkering van stockdividend en door de uitgifte van (certificaten van) aandelen bij de aankoop van IDC BV nam het aantal uitstaande (certificaten van) aandelen toe met 4%. Na verwatering nam de winst per aandeel derhalve toe met 8%. Na de overname van IDC en nog twee kleinere fondsacquisities van Hotei en Gieben is op 23 augustus jongstleden in beginsel overeenstemming bereikt over de overname van de activa van Transnational Publishers Inc. in de Verenigde Staten. De uitgaven op het gebied van International Law passen uitstekend bij het succesvolle International Law programma van Martinus Nijhoff dat vanuit Leiden en Boston wordt geleid. Onvoorziene marktomstandigheden daargelaten en rekening houdend met een gelijkmatige ontwikkeling van de US-dollarkoers, handhaaft Brill de uitspraak dat voor het gehele jaar een verdere autonome groei van de omzet van circa 6% wordt voorzien. De winst zal volgens deze verwachting autonoom groeien met circa 10%. Acquisities zullen de omzet in 2006 met ruim 10% verhogen en een bescheiden bijdrage leveren aan de winst. Ontwikkeling in eerste half jaar 2006 Omzet en resultaatWaar in de eerste helft van 2005 de omzet volledig autonoom groeide, nam de omzet in de eerste helft van het huidig boekjaar toe door acquisities. De omzet in de eerste helft van vorig jaar werd geholpen doordat er in die periode een inhaalslag plaatsvond bij het uitgeven van vertraagde tijdschriftafleveringen. Ook de verkopen van recent verschenen boeken waren in de eerste helft van vorig jaar bovengemiddeld hoog als gevolg van het uitbrengen van een groot aantal nieuwe titels aan het eind van 2004. In het eerste halfjaar van 2006 hebben dergelijke incidentele factoren zich niet voorgedaan, zodat er ten opzichte van het eerste halfjaar 2005 geen sprake was van autonome groei (2005 HJ: 16%).
1
De omzet profiteerde het eerste halfjaar 2006 sterk van de gerealiseerde acquisities. De acquisities van IDC Publishers BV en het fonds Hotei droegen voor 10% bij aan de omzetgroei. Bovendien zorgde de waardestijging van de US-dollar voor 4% extra groei van de omzet. Dankzij de acquisities groeide Brill in al zijn geografische markten en steeg het percentage van de omzet in de Verenigde Staten en in Japan merkbaar door de nieuwe activiteiten.
De investeringen in de ontwikkeling en het beheer van grote reeksen werden op een tijdelijk verhoogd niveau voortgezet; in de tweede helft van het jaar wordt een versnelling van het uitgeefprogramma van referentiewerken verwacht. De intekeningen op nieuw te verschijnen reeksen en op reeds begonnen encyclopedieën bleven groeien. Er zijn goede verwachtingen voor de elektronische versies van deze werken op het nieuwe digitale uitgeefplatform dat Brill in mei jongstleden naast de nieuwe website van het bedrijf in gebruik heeft genomen. De aantallen proefabonnementen en de appreciatie door klanten van de nieuw geboden functionaliteit zijn bemoedigend. Voor de tweede helft van het jaar is ook een aantal nieuwe licentieovereenkomsten met derden afgesloten. De indruk bestaat dat de grotere zichtbaarheid van Brill’s materiaal op het Internet, onder meer door samenwerking met Google, een positieve invloed heeft op de vraag naar producten. Door een relatieve verbetering van de kostprijs steeg de brutomarge als percentage van de omzet van 64% naar 67%. De onderneming blijft intussen vasthouden aan een tamelijk stringent oplagebeleid waarbij het steeds vaker voorkomt dat na verkoop van de initiële oplage omzet gerealiseerd wordt door middel van printing on demand. Per saldo groeide de brutomarge met 17% ten opzichte van de eerste helft van 2005. De bedrijfskosten stegen in het eerste halfjaar met 18%. De autonome groei van de onderneming zorgde voor een beperkte groei van 6% van de bedrijfskosten. De overige groei van de bedrijfskosten (12%) was het gevolg van de acquisities die in de eerste helft van het jaar werden gerealiseerd. De integratie van deze acquisities wordt voortvarend aangepakt, zodat in de tweede helft van het jaar synergievoordelen zullen worden behaald. Doordat het positieve effect van de lagere kostprijs groter was dan de stijging van de bedrijfskosten steeg de winst voor rente en belastingen met 14%. Door uitbreiding van het bankkrediet in het kader van acquisities en eigen groei stegen de rentelasten. Daarentegen daalde de belastingdruk. Per saldo steeg daardoor de winst met 12% ten opzichte van de eerste helft 2005.

Balans De vaste activa namen in de eerste helft van 2006 vooral toe als gevolg van de toevoeging van Hotei en IDC. Uitgaverechten en goodwill zijn gestegen met ruim EUR 1,2 mln. De vlottende activa groeiden door een toename van de voorraden met EUR 1,2 mln ten opzichte van de stand per 31 december 2005. Deze groei kwam nagenoeg geheel door een stijging van het onderhanden werk, vooral van projecten die binnenkort staan te verschijnen. Dat hangt nauw samen met het relatief grote uitgeefprogramma voor de tweede helft van het jaar van zowel Brill als IDC en de investeringen in het op tijd uitbrengen van de grote naslagwerken van Brill.
2
Het eigen vermogen nam in de eerste helft van 2006 toe met EUR 0,6 mln door toevoeging van de winst. Daarnaast was er een toename van EUR 0,2 mln doordat een deel van de overname van IDC Publishers BV is betaald met certificaten van aandelen Brill. Hier staat tegenover dat EUR 0,2 mln ten laste is gebracht van het eigen vermogen vanwege de uitkering van contant dividend. De langlopende verplichtingen namen onder meer toe met EUR 1,5 mln door het aantrekken van een extra lening uit hoofde van de acquisities. De kortlopende verplichtingen stegen vooral door de consolidatie van IDC.

Overname Transnational Brill heeft op 23 augustus jongstleden een Letter of Intent getekend omtrent de overname van de activa van Transnational Publishers Inc., gevestigd in de Verenigde Staten. Dit betreft het voornemen tot overname van uitgaverechten en voorraden van deze goed bekend staande uitgeverij op het gebied van internationaal recht. De jaaromzet van dit fonds is ongeveer EUR 1,0 mln. De over te nemen activa zullen, bij een gunstige uitkomst van de due diligence, deel gaan uitmaken van het al bestaande International Law fonds Martinus Nijhoff. Deze succesvolle activiteit die Brill in 2003 heeft overgenomen en waaraan het uitgeefcontract voor The Hague Academy werd toegevoegd, wordt vanuit Leiden en Boston geleid. De overname zal naar verwachting binnen twee maanden worden afgerond en worden voldaan in contanten. Het uitgeefprogramma zal bijdragen aan de winst per aandeel. Vooruitzichten Onvoorziene marktomstandigheden daargelaten en rekening houdend met een gelijkmatige ontwikkeling van de US-dollarkoers, handhaaft Brill de uitspraak dat voor het gehele jaar een verdere autonome groei van de omzet van circa 6% wordt voorzien. De winst zal volgens deze verwachting autonoom groeien met circa 10%. Acquisities zullen de omzet in 2006 met ruim 10% verhogen en een bescheiden bijdrage leveren aan de winst.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL