Brill boekt in 2005 10% hogere omzet en 9% hoger resultaat

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 21/03/2006 18:21
KERNCIJFERS (x miljoen ): 2005 t.o.v. 2004 t.o.v. 2004
IFRS IFRS Dutch GAAP
Omzet 21,5 + 10% + 9%
EBITDA 3,9 + 5% + 1%
Winst voor belastingen 3,1 + 7% + 22%
Winst na belastingen 2,2 + 9% + 26%
Winst per aandeel () 1,30 + 6% + 24%

Koninklijke Brill boekt in 2005 10% hogere omzet en 9% hoger resultaat.

De internationale wetenschappelijke uitgeverij Koninklijke Brill NV heeft de omzet in 2005 zien stijgen met 10% tot € 21,5 m. De autonome omzetstijging bedroeg 11%, maar de waardemutaties van de US dollar drukten de omzet met 1%. Het resultaat na belastingen over 2005 komt uit op € 2,2 m. Onder IFRS betekent dit ten opzichte van 2004 een stijging van 9%. Door de keuze voor stockdividend nam het aantal uitstaande aandelen toe met bijna 3%, waardoor de winst per aandeel stijgt met 6%. Voorgesteld wordt een dividend van € 0,64, een stijging van 21%. Onverwachte omstandigheden daargelaten voorziet de onderneming voor 2006 een autonome stijging van omzet en resultaat van 6% respectievelijk 10%. Omzetontwikkeling De omzetstijging bij de tijdschriften bedroeg 15% hetgeen voor een belangrijk deel te danken was aan het uitbrengen van meer afleveringen. Bij de grote naslagwerken verschenen minder delen dan in 2004 en dit veroorzaakte enige teruggang in de omzet op encyclopedieën. De intekeningen op de reeksen en de verkopen op reeds verschenen delen namen echter in aantal toe. Het aantal nieuwe monografieën groeide opnieuw; vooral tegen het eind van het jaar zijn veel boeken verschenen. De verkoop van ouder fonds uit voorraad en door bijdrukken was het gehele jaar boven verwachting. Per saldo groeide de boekenomzet in 2005 met 7%. De omzet uit licenties en elektronische producten (boeken en tijdschriften) steeg met circa 70% en bedraagt nu 8% van de omzet (5% in 2004). Deze groei wordt vooral gedragen door additionele afzet op boeken en tijdschriften, maar ook door vervanging van omzet op gedrukte tijdschriften. De verkopen in Noord Amerika groeiden met 11%. De groei van de omzet in Europa bedroeg 7% en die in het Nabije, Midden en Verre Oosten kwam uit op gemiddeld 11%.

Overige inkomsten De transacties waarmee de uitgeverij de grond waarop het oude bedrijfsgebouw stond heeft verkocht en een goed geoutilleerd nieuw kantoor heeft gehuurd zijn in 2005 afgesloten met een boekwinst van € 0,2 m. Over 2002 was al een bate van € 0,1 m. verantwoord. Brutowinst De brutowinst als percentage van de omzet daalde met bijna een procent, maar de onderliggende ontwikkeling was gunstig. De relatieve verbetering van de technische kostprijs, in het bijzonder van tijdschriften en elektronische producten, werd echter geabsorbeerd door hogere voorzieningen voorraden en nacalculatieverschillen. Bedrijfskosten De kosten van de nieuwe huisvesting zijn beduidend hoger dan de lasten van het verouderde kantoorpand dat eigendom was. In 2006 wordt een gematigde groei van deze kosten voorzien. De kosten van de sinds oktober 2004 uitbestede opslag, orderverwerking en distributie zijn grotendeels variabel, maar lagen op een hoger niveau dan tijdens het eigen beheer. In 2006 zullen deze kosten als percentage van de omzet een daling te zien geven. De personeelskosten gaven geen noemenswaardige stijging te zien. Resultaten Door de toevoeging aan de voorziening voorraden en het hogere niveau van huisvestings- en distributiekosten bleef de groei van het bedrijfsresultaat achter bij die van de omzet. De winst voor belastingen steeg met 7%. Het bij het Halfjaarbericht 2005 gemelde voorlopige netto resultaat 2004 is na uitvoerige calculatie definitief bepaald op € 2,1 m. Op deze basis steeg het resultaat na belasting over 2005 met 9% naar ruim € 2,2 m. Als gevolg van de uitgifte van stockdividend trad er in 2005 een verwatering van bijna 3% op, waardoor de winst per aandeel steeg met 6% en uitkwam op € 1,30. Productontwikkeling In 2005 verschenen inclusief herdrukken 610 boeken.Vooral in de tweede helft van het jaar verschenen veel nieuwe titels die vaker dan voorheen onder publieke belangstelling werden gelanceerd. Zo kreeg de Atlas of European Values veel aandacht in binnen- en buitenland. De lancering van nieuwe grote naslagwerken liep door vertragingen enigszins achter bij de verwachting. In 2006 zal deze achterstand worden ingelopen. Elektronisch uitgeven De omzet op elektronische producten en uit licenties steeg sterk en de uitgeverij heeft goede vorderingen gemaakt in het kunnen bedienen van een multimediale vraag. Dit gebeurt door de stelselmatige verwerving van rechten op digitale exploitatie, het gebruik van digitale workflowsystemen, de inrichting van een elektronisch uitgeefplatform in service bij derden en de zich uitbreidende samenwerking met andere marktpartijen. In dit laatste kader heeft de onderneming onder andere met Google gewerkt aan een betere vindbaarheid van haar boeken op het Internet. De grotere zichtbaarheid lijkt een gunstige invloed te hebben op de verkoop, vaak ook van oudere titels.

Met de Koninklijke Bibliotheek werden afspraken gemaakt in het kader van het E-depôt dat voorziet in de blijvende archivering van digitale publicaties. Deze initiatieven werden goed ontvangen door klanten en auteurs. Overnames Naast een klein aantal acquisities van tijdschrifttitels was voor 2005 vooral de overname van het International Year Book van belang. Omzet en bijdrage van dit naslagwerk overtroffen de verwachting. Na balansdatum werd de overname gerealiseerd van IDC Publishers BV te Leiden. Deze gespecialiseerde uitgeverij van wetenschappelijk belangrijk bronnenmateriaal zal het omzetniveau van Brill met circa 10% doen stijgen en na integratie al in 2006 bijdragen aan de winst. De aankoop werd voldaan in contanten en in 11.695 nieuw uitgegeven certificaten van aandelen, hetgeen een verwatering van 0,7% tot gevolg had. Vooruitzichten De in 2005 geformuleerde strategie voorziet in een autonome groei van omzet en resultaat met 6% respectievelijk 10% voor 2006, onverwachte omstandigheden daargelaten en rekening houdend met stabiele wisselkoersen. Acquisities zijn daarbij buiten beschouwing gelaten, maar uitgangspunt is dat deze strategisch van aard zijn en op korte termijn een bijdrage aan het resultaat moeten kunnen leveren. Dividend De uitgangspunten voor de gewenste solvabiliteit alsmede de bovengeschetste vooruitzichten laten toe de in 2005 verhoogde pay-out ratio van 50% te handhaven. Voorgesteld wordt een dividend van € 0,64, een stijgingvan 21% ten opzichte van 2004. Zoals gebruikelijk zal het dividend naar keuze in stock of contanten kunnen worden opgevraagd.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL