Koninklijke Brill ziet omzet in eerste halfjaar met 2% groeien

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 20/08/2008 17:44
Ondanks een scherpe daling van de US dollar groeide de omzet van
Brill in de eerste helft van 2008 met 2% tot EUR 11,0 mln. (2007 EUR 10,8 mln.)
De brutowinst steeg eveneens met 2% tot 7,3 mln. Vooral door incidentele maatregelen stegen de algemene operationele kosten in de eerste zes maanden met 18%. De personeelskosten die in 2007 juist lager waren uitgevallen door vacatures stegen door toegenomen loonkosten (CAO) en als gevolg van een geplande versterking van de organisatie.
EBITDA daalde met 50% tot EUR 0,7 mln. De winst daalde met 44% tot EUR 0,4 mln.
Het aantal uitstaande (certificaten van) aandelen nam toe met 1% als gevolg van
keuzedividend. De winst per aandeel daalde met 45% tot EUR 0,23.
De kasstroom vertoonde het gebruikelijke seizoenspatroon. In het eerste halfjaar hebben geen grote investeringen plaatsgevonden.
Op basis van de stabiele ontwikkeling van de verkopen wordt voor 2008 een voortgaande omzetgroei verwacht. Mede als gevolg van de moeilijke en veranderlijke economische en valutaire situatie kunnen op dit moment nog geen concrete uitspraken over de winstverwachtingen van het lopend boekjaar worden gedaan.
De doelstellingen van de onderneming blijven van kracht en voor de strategische periode 2009-2011 handhaaft Brill de ambitie een autonome groei van de omzet van gemiddeld 6% en een autonome groei van de winst van gemiddeld 10% per jaar te realiseren.

Ontwikkeling in eerste half jaar 2008
Omzet en resultaat
De omzetgroei (100% autonoom) over de eerste helft van 2008 was beperkt (2%). De daling van de omzet van boeken in de US in Euro’s (-18%) m.n. als gevolg van de sterke daling van de dollar en een groter dan gebruikelijk aantal handelsretouren in de VS werd echter gecompenseerd door een stijging van de
tijdschriftenomzet (8%) en een sterke stijging van de omzet van elektronische producten met 70%.
De brutowinst was onveranderd doordat de stijging van de kostprijs van de omzet beperkt bleef tot 2%. De verkoop- en operationele kosten stegen sneller dan de omzet. De organisatie is in het eerste half jaar verder versterkt om de ambities voor de komende jaren te kunnen realiseren. De marketingafdeling werd verder uitgebreid om meer slagkracht te krijgen in de ontwikkeling van elektronische producten en diensten. De structuur en bezetting van de uitgeefafdeling werd aangepast om het ondernemerschap in de organisatie te
faciliteren en de uitgeefprocedures verder te stroomlijnen. Aan de zijde van operations werd de organisatie aangepast om met kortere communicatielijnen sneller en effectiever in te kunnen spelen op nieuwe technologieën, alsook op mogelijkheden om de kostprijs en logistieke kosten te reduceren.
Binnen de genoemde afdelingen werden in de eerste helft van 2008 enkele incidentele herstructureringskosten genomen. De stijging van de personeelskosten komt mede hoger uit omdat tijdens de eerste helft van vorig jaar sprake was van enkele moeilijk te vervullen vacatures.
Op het terrein van IT, logistiek en de pensioenen wordt in het lopend boekjaar extern advies ingewonnen.
Daarnaast zijn er eenmalige kosten in het kader van de viering van het 325jarig bestaan van de onderneming.
Het eerste half jaar laat traditioneel lagere omzetten zien dan het tweede half jaar. De stijging van de verkoop- en operationele kosten hadden daarom een relatief grote invloed op de winstgevendheid. Aan de daling van de winst van het eerste half jaar mogen daarom geen conclusies worden verbonden voor de winst over het gehele jaar.

Balans en kasstroom
De vaste activa bleven op het niveau van de stand van eind boekjaar 2007. De belangrijkste investering betrof het digitaal toegankelijk maken van diverse uitgaven.
Daarnaast werd op bescheiden schaal geïnvesteerd in de overname van een tijdschrift en van een belangrijk linguïstiek standaardwerk met een database.
De vlottende activa volgden het gebruikelijke seizoenspatroon: afname van debiteuren en liquide middelen ten opzichte van de stand van eind boekjaar 2007.
De netto kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg EUR /- 0,4 mln. en de netto kasstroom voor investeringsactiviteiten bedroeg EUR /-1,9 mln. Hierin is het voor Brill voorheen ongebruikelijk hoog contant dividend over 2007 verdisconteerd.

Voor de uitstaande korte en lange termijnleningen is de rente in de eerste helft van het jaar omgezet van variabele naar vaste rente.
De solvabiliteit bedroeg 52% (eind 2007: 51%).

Verkorte geconsolideerde balans per 30 juni
In duizenden euro's
2008 HJ 2007 JE
Vaste activa 5, 9 15.555 15.561
Vlottende activa 6, 7, 9 18.824 21.209
Vaste activa aangehouden voor verkoop 190 190
Totaal activa 34.569 36.960
Totaal eigen vermogen 8 18.090 18.787
Langlopende verplichtingen 9 2.797 3.075
Kortlopende verplichtingen 9 13.682 15.098
Totaal passiva 34.569 36.960



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL