Cijfers Brill

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 19/03/2007 18:10
Kerncijfers(x miljoen €) *** 2006 2005
Omzet 25,6 21,5
EBITDA 4,5 3,7
Winst voor belastingen 3,6 3,2
Winst 2,6 2,2
Winst per aandeel (€) 1,43 1,30
KONINKLIJKE BRILL VERBETERT WINST MET 14% IN 2006
Leiden, 19 maart 2007. De internationale wetenschappelijke uitgeverij Koninklijke Brill NV
heeft de bij het halfjaarbericht 2006 uitgesproken verwachtingen zien uitkomen. Acquisities
zetten de inkomsten ruim 11% hoger, autonome groei voegde 7% toe en koersverschillen
droegen 1% bij aan de stijging van de omzet tot ruim € 25,6 m.
De winst komt uit op € 2,6 m., een stijging van 14% ten opzichte van 2006. Door verwatering
nam het aantal uitstaande aandelen toe met bijna 4%, waardoor de winst per aandeel stijgt
met 10%. Een dividend van € 0,71 per aandeel wordt voorgesteld.
Onverwachte omstandigheden daargelaten voorziet de onderneming voor 2007 een
voortgaande stijging van de omzet en verwacht een winstgroei van 10%.
Met Koninlijke Van Gorcum BV te Assen is in beginsel overeenstemming bereikt over de
overname van een uitgeefprogramma in Religious Studies en History. De omzet bedraagt
circa € 100 duizend op jaarbasis en de acquisitie zal bijdragen aan de winst.
Ter wille van een gespreide opvolging binnen de Raad van Commissarissen zal prof. dr.
P.J. Idenburg een jaar voor zijn termijn eindigt als commissaris terugtreden. Als zijn
opvolger zal mr. R. E. Rogaar aan de Algemene vergadering van Aandeelhouders worden
voorgedragen.
*** Deze cijfers zijn ontleend aan de concept-jaarrekening 2006 die later gepubliceerd wordt. De
accountantscontrole van deze jaarrekening is nog niet afgerond.
======================================================================

TOELICHTING OP HET JAARRESULTAAT 2006
Omzetontwikkeling
De verkoop van tijdschriftabonnementen op gevestigde titels bleef constant en kwam daarmee iets boven verwachting uit. Door het inlopen van achterstanden in het uitgeefprogramma in 2005 was de omzet over dat jaar uitzonderlijk hoog met een stijging van 15%. In 2006 liep het tijdschriftenprogramma vrijwel geheel op schema. Het bedrijf is daardoor tevreden met een gelijkblijvende abonnementenomzet op tijdschriften over 2006. De omzet op de gedrukte edities
van de tijdschriften nam licht af met 4%, maar die op elektronische versies en licenties steeg met 20%.
De boekenomzet groeide autonoom met 7% en voldeed op vrijwel alle fronten aan de verwachting.
Van de grote naslagwerken kwamen vrijwel alle geplande delen ook daadwerkelijk uit.
De eerste elektronische naslagwerken zijn met succes gelanceerd vanaf het medio 2006 in gebruik genomen elektronische uitgeefplatform. Ook in de internationale boekhandel neemt het aantal verkopers van E-boeken gestaag toe mede hierdoor verwacht Brill van de toenemende vraag naar elektronisch product te kunnen profiteren.
Het programma van de boekenseries en monografieën was goed op orde en groeide naar verwachting, geholpen door voortgaande groei van de verkoop aan Internetboekhandels en de verkoop aan bibliotheken vooral in de VS, China en Korea. Het zwaartepunt van verschijning van nieuwe titels lag opnieuw in het laatste kwartaal. In 2007 zijn gerichte maatregelen genomen om een betere spreiding over het jaar te bereiken. De verkoop van oud fonds stelde tevreden, mede door de betere vindbaarheid op het internet.
De grootste bijdrage aan de groei van de omzet kwam van het begin 2006 geacquireerde IDC. IDC brengt voor het wetenschappelijk onderzoek belangrijke archieven en collecties zeldzame boeken en handschriften op microformaten en in digitale vorm bijeen. Samen met de omzet van de medio 2006 bij Brill gevoegde fondsen van Gieben (Classical Studies) en Hotei (Asian Studies) en het
eind 2006 overgenomen Transnational (Public International Law en Human Rights) droeg de omzet uit acquisities 11% bij aan de totale omzet.

Overige inkomsten
Op grond van een strategische portfolio-analyse is in 2006 besloten afscheid te nemen van enkele tijdschriften en een boekenfonds in de geneeskunde en wiskunde. Per saldo leverde de verkoop van deze activa een boekwinst van € 120 duizend op.

Brutowinst
Mede door de goede verkoop van oud fonds daalde de kostprijs als percentage van de omzet met 2% en is de brutowinst gestegen naar 67%. Dit wordt als een redelijk niveau gezien hoewel nog enige verdere verbeteringen in de operationele en redactionele sfeer mogelijk zijn.

Bedrijfskosten
Vooral door toedoen van de acquisitie van IDC stegen de personeelskosten over geheel 2006 met 19%. In de loop van het jaar is de integratie van IDC voltooid en zijn enkele activiteiten uitbesteed, zodat de productiviteit van dit fondsonderdeel nu structureel is verbeterd.
In het jaar zijn vier acquisities en twee des-investeringen afgerond. Een bescheiden bedrag is bij de verworven uitgavenrechten geactiveerd maar de meeste aanloopkosten met betrekking tot de acquisities zijn direct in het resultaat genomen.
Niettemin is vastgesteld dat nog scherper op de overige operationele kosten moet worden gestuurd.
Met name in de logistieke sfeer worden nu enkele aanvullende maatregelen genomen.

Resultaten
De groei van de EBITDA kwam uit op 20%.
Door de acquisitie van IDC stegen de afschrijvingen merkbaar en ook de rente op bankkrediet ter financiering van de overnames en het gegroeide werkkapitaal steeg sterk.
Hierdoor steeg de winst voor belasting met een lager percentage dan de EBITDA en wel met 13%.
Door een lager tarief voor de vennootschapsbelasting en de verrekening van compensabele verliezen van IDC daalde de effectieve belastingdruk in Nederland. Ter voorbereiding van een solide basis voor verdere groei in de VS is de vennootschappelijke structuur van de beide dochterbedrijven in de VS gewijzigd en wordt met ingang van 2006 een groter deel van Brill’s
winst in de VS belast. De belastingdruk daar is hoger dan in Nederland en daardoor bleef de totale effectieve belastingdruk vrijwel gelijk. De winst na belasting steeg 14%.
De verwatering als gevolg van de uitgifte van nieuwe aandelen in het kader van het geboden stockdividend en de aankoop van IDC bedroeg 4%, zodat de stijging van de winst per aandeel uitkwam op 10%.

Productontwikkeling
In 2006 verschenen ruim 600 boektitels. Dit aantal is licht hoger dan in 2005. Het aantal nieuw verschenen delen van Brill’s grote naslagwerken nam toe en vooral het eerste deel van de vertraagde encyclopedie Religion Past and Present kreeg veel belangstelling. In het jaar is studie gemaakt van de mogelijkheden om nieuwe programma’s te starten die goed bij Brill passen en
besloten is tot een fonds Languages &Linguistics, Contemporary Chinese Studies en Contemporary and Political History. Door de toevoeging van Slavic Studies vanuit het programma van IDC ligt op korte termijn de ontwikkeling van een multimediaal fonds op dat terrein eveneens voor de hand.

Elektronisch uitgeven
Doordat nog niet alle recente boekproducties volledig geschikt waren voor een multimediale exploitatie is nog niet maximaal geprofiteerd van de mogelijkheden van verkoop van E-boeken. In 2006 zijn echter de jaarproducties vanaf begin 2004 in gestandaardiseerd formaat in eigen databanken opgeslagen. Hierdoor is Brill nu ook klaar voor grootschalige inzet van printing on
demand technologie.
Voor de digitalisering van alle jaargangen van alle tijdschriften is een plan opgesteld dat in de loop van 2007 gerealiseerd zal worden.
Het beleid alle naslagwerken ook in elektronische vorm aan te bieden heeft een belangrijke impuls gekregen door de ingebruikname van een eigen, zij het bij een derde partij beheerd platform dat met name geschikt is voor complexe structuren en vreemde talen.
De website van het bedrijf is tegelijkertijd vernieuwd en zal het lopende jaar worden uitgebreid met vooral voor auteurs ingerichte dienstverlening. In dit kader verdient ook de ingebruikname van een
elektronisch systeem voor de inzending en redactionele behandeling van tijdschriftartikelen vermelding.
Alle nieuwe collecties die IDC op de markt brengt worden op digitale leest geschoeid.

Overnames
Direct na de acquisitie begin 2006 is begonnen met de transformatie van IDC van een zelfstandig bedrijf tot een productontwikkelende afdeling van Brill. Alle ondersteunende afdelingen en functies zijn samengevoegd met die van Brill dan wel overgedragen aan derden. De eigen huisvesting in Leiden werd opgeheven.
Medio 2006 werden achtereenvolgens de activiteiten van Hotei Publishing en Gieben overgenomen.
Eind 2006 werd de uitgeverij Transnational in New York geacquireerd. Ook deze activiteit zal binnen Brill worden geïntegreerd en wel in het kantoor in Boston. Per saldo groeide het personeelsbestand ultimo 2006 als gevolg van deze vier overnames met 15 fte. De omzetbijdrage op jaarbasis is circa € 3,5 m.
Per heden is in beginsel overeenstemming bereikt met de directie van Koninklijke Van Gorcum BV te Assen over de overname van enkele fondsonderdelen op het gebied van Religious Studies en istory. Brill verwacht van deze transactie een omzetbijdrage van circa €100 duizend op jaarbasis.
De realisatie van deze overname wordt binnen enkele weken verwacht en is zonder personele gevolgen. De overname zal in contanten worden voldaan en draagt bij aan de winst.

Vooruitzichten
Na een zeer druk en bewogen jaar wordt voor 2007 rekening gehouden met voortgaande autonome groei. De uitgesproken ambitie een gemiddelde autonome groei over de jaren 2005 tot en met 2009 van zes procent te behalen wordt verlengd tot 2010.
De winstgroei wordt op 10% geraamd. De verwachting is op basis van bekende
marktomstandigheden en rekening houdend met stabiele wisselkoersen.

Dividend
Aan de AvA zal een dividend worden voorgesteld van € 0,71, een stijging van 11% ten opzichte van 2006. Zoals gebruikelijk zal het dividend naar keuze in stock of contanten kunnen worden opgevraagd.

Raad van Commissarissen
Zoals eerder aangekondigd zal ter wille van een gespreide opvolging binnen de Raad van Commissarissen de heer Prof. dr. P.J. Idenburg een jaar voordat zijn termijn eindigt terugtreden.
Als zijn opvolger wordt voorgedragen de heer mr. R.E. Rogaar die tot aan zijn pensionering in 2005 onder meer gedurende zeventien jaar voorzitter van de directie van de bank Theodoor Gillissen is geweest.

Agenda
Het jaarverslag zal op 18 april als eenvoudig drukwerk en gelijktijdig op Brill’s website www.brill.nl te raadplegen zijn. Een pers- en analistenbijeenkomst wordt georganiseerd op 26 april bij Euronext in Amsterdam.Op 10 mei zal de AvA plaatsvinden ten kantore van de vennootschap.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL