VERLIES BLYDENSTEIN WILLINK IN 2003 DOOR VERKOOP LAKATEX

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 11/03/2004 07:00
• Positief Resultaat Verosol
• Strategische heroriëntatie afgerond

Blydenstein-Willink realiseerde in 2003 een omzet van EUR 30,9 miljoen.

Tegenover een stijging van de omzet van 7% bij Verosol (binnenzonwering) stond een omzetdaling van 18% bij Lakatex (bedrukte interieurstoffen).

Ondanks de recessie in verschillende landen groeide de omzet van Verosol zowel in de projectenmarkt als de consumentenmarkt. Vooral de exportmarkten en de thuismarkt Australië lieten een duidelijke stijging van de omzet zien. In Nederland kon Verosol een fractionele toename van de omzet noteren.

Bij Lakatex daarentegen zorgden verslechterde omstandigheden in vooral de traditionele markten voor een sterkere omzetdaling dan verwacht. In de tweede helft van het jaar zijn forse maatregelen genomen om het kostenniveau verder aan te passen. Lakatex kwam uit op een negatief operationeel resultaat van EUR 1,0 miljoen. Daarnaast werd een bijzondere last geboekt als gevolg van de verkoop van een deel van de activiteiten van Lakatex ten bedrage van EUR 3,4 miljoen. Als gevolg hiervan sloot Blydenstein-Willink 2003 af met een nettoverlies van EUR 3,8 miljoen (2002: EUR 365.000 negatief).

Het verlies per aandeel bedroeg EUR 2,27 (2002: EUR 0,22 verlies).

Worden de resultaten van Lakatex buiten beschouwing gelaten, dan realiseerde Blydenstein-Willink een positief bedrijfsresultaat van EUR 0,9 miljoen.

De rentelasten zijn verder teruggebracht, tot EUR 0,2 miljoen (2002: EUR 0,3 miljoen), door een lager renteniveau en een geringere schuldenlast.

In 2003 investeerde Blydenstein-Willink een bedrag van EUR 0,6 miljoen (2002: EUR 1,0 miljoen). De financiële positie van Blydenstein-Willink bleef op een goed niveau door een daling van het werkkapitaal en afschrijvingen die onder het niveau van de investeringen bleven. De solvabiliteit bedroeg ultimo 2003 48,6% (2002: 53,9%). De kasstroom uit operationele en investeringsactiviteiten steeg in het 2003 tot EUR 2,7 miljoen (2002: EUR 0,6 miljoen) door de daling van het werkkapitaal en de verkoop van activa van Lakatex.

Aan de algemene vergadering van aandeelhouders wordt vanwege het negatieve nettoresultaat en de groeistrategie van Verosol voorgesteld het dividend te passeren.

Strategische heroriëntatie
Eind 2000 zette Blydenstein-Willink een strategische heroriëntatie in waarbij gekozen is om de focus te leggen op lichtregulerende en klimaatbeheersende raambekleding (Verosol) en de overige werkmaatschappijen te verzelfstandigen of te verkopen. In 2003 is deze herorientatie afgerond met de verkoop van een deel van de activiteiten van Lakatex (interieurstoffen) aan textieldrukkerij Hatefa B.V.

Uitbouwen Verosol
Verosol opereert met unieke functionele, licht- en klimaatregulerende raambekledingsproducten in een markt met een groot groeipotentieel als gevolg van de toenemende aandacht voor de werkomgeving en energiebesparing.

Met succes is een sterk merkconcept ontwikkeld voor zowel de projecten- als de consumentenmarkt.

De groeistrategie van Verosol is gebaseerd op twee pijlers: een compleet pakket binnenzonweringsproducten (eindproducten) en het gemetalliseerd doek (halffabrikaat), beide onder de merknaam Verosol. De twee verkoopkanalen zullen naast elkaar bestaan.

In Europa en Australië heeft Verosol inmiddels een goede reputatie opgebouwd.

Verdere uitbouw van de distributie voor het technische merkconcept Verosol in de Europese markt is een volgende stap. Onlangs is Verosol gestart met verkoopactiviteiten voor eindproducten in België en het Verenigd Koninkrijk en ging de onderneming samenwerkingsverbanden aan met bedrijven in diverse landen.

Vooruitzichten
Blydenstein-Willink verwacht voor Verosol een jaar waarin omzet en resultaat zullen toenemen. In 2004 zal geinvesteerd worden in de verdere opbouw van de distributie en optimalisatie van de Verosol organisatie.

De directie van Blydenstein-Willink verwacht, onvoorziene omstandigheden buiten beschouwing gelaten, voor 2004 een positief resultaat. Ondanks de eerste voorzichtige signalen van economisch herstel is het op dit moment niet mogelijk om een uitspraak te doen over de hoogte van het verwachte resultaat in 2004.








Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL