Batenburg Techniek verbetert resultaat over eerste halfjaar

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 26/08/2014 10:00
• Nettowinst eerste halfjaar van EUR 1,7 miljoen (EUR 8,1 miljoen verlies in eerste halfjaar 2013)
• Omzet op voortgezette basis licht gedaald met 3% versus eerste halfjaar 2013
• EBIT eerste halfjaar 2014 op voortgezette basis: EUR 1,9 miljoen positief (EUR 1,6 miljoen negatief in eerste halfjaar 2013)
• Liquide middelen per 30 juni 2014: EUR 4,8 miljoen; solvabiliteit: 49%
• Herbevestiging positief operationeel eindresultaat 2014
Batenburg Techniek weet in het eerste halfjaar van 2014 de positieve trend die zich aftekent sinds het derde kwartaal 2013, vast te houden. Ondanks een geringe omzetdaling ten opzichte van het eerste halfjaar 2013, is de winst op voortgezette basis fors toegenomen. De financiële positie is verder versterkt en het risicoprofiel is verbeterd ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2013.

Toelichting van Ralph van den Broek, CEO van Batenburg over gang van zaken afgelopen jaar:
“De directie van Batenburg Techniek is positief gestemd over de resultaten van het eerste halfjaar en ziet daarin een bevestiging van de koers. Het programma, gericht op herstel van winstgevendheid voor 2014, werpt zijn vruchten af. Wel zien wij nog aarzelingen in de markten waarin wij opereren, mede ingegeven door mondiale gebeurtenissen zoals in Oost-Europa en het Midden-Oosten. Zoals we hadden voorzien, blijft de utiliteitsmarkt vooralsnog een uitdaging, ondanks het verbeterde eerste halfjaar.
Wij herbevestigen de positieve verwachting voor 2014.”
Batenburg Techniek N.V. 1e halfjaar 2014 1e halfjaar 2013
in EUR 1 miljoen totaal voortgezet beëindigd totaal voortgezet beëindigd
Omzet 71,3 71,3 - 87,8 73,6 14,2
EBIT 2,2 1,9 0,3 -8,8 -1,6 -7,2
Netto winst 1,7 1,4 0,3 -8,1 -1,5 -6,6
N.B.: ‘Voortgezet’ is exclusief beëindigde Koldijk-activiteiten.
Het nettoresultaat over het eerste halfjaar bedraagt EUR 1,7 miljoen tegen een verlies van EUR 8,1 miljoen in de vergelijkbare periode in 2013. De omzet op voortgezette basis is 3% lager dan in de vergelijkbare periode in 2013. De EBIT op voortgezette basis komt uit op EUR 1,9 miljoen. Dit is inclusief een voorziening van EUR 125K voor reorganisatiekosten. In de EBIT van het eerste halfjaar 2013 van EUR -1,6 miljoen is een afboeking op goodwill opgenomen van EUR 2,1 miljoen en een voorziening van circa EUR 0,4 miljoen voor reorganisatiekosten. De winst per aandeel op voortgezette basis komt uit op EUR 0,69 tegen een verlies van EUR 0,61 over de vergelijkbare periode in 2013.

Segment Handel:
Het segment Handel kampt met nog aarzelende markten. De omzet ligt namelijk op hetzelfde niveau als in de tweede helft van het afgelopen jaar.

Handel 1e halfjaar 2014 1e halfjaar 2013
in EUR 1 miljoen totaal voortgezet beëindigd totaal voortgezet beëindigd
Omzet 27,0 27,0 - 30,7 30,7 -
EBIT 1,9 1,9 - 1,7 1,7 -
De daling in omzet ten opzichte van het eerste halfjaar 2013 wordt verklaard door de eenmalige omzet van EUR 3,4 miljoen in 2013 voor het inmiddels afgeronde APMT-project op de Maasvlakte. De EBIT is gestegen met EUR 200K tot 7% van de omzet. Deze resultaatverbetering is het gevolg van een betere omzetmix en lagere kosten.
De activiteiten in energietechniek laten een verbetering in marge zien. De omzet in bevestigingsmiddelen is gedaald door het wegvallen van bestaande klanten, maar dit is deels opgevangen door omzet van nieuwe klanten die geacquireerd zijn in 2013. De omzet in mechatronica is hoger dan in het eerste halfjaar van 2013 mede dankzij een betere productenmix. De omzet in industriële elektronica blijft, zoals verwacht, achter bij
de eerste helft van 2013 door het wegvallen van een grote klant in de loop van 2013. Hogere omzet bij bestaande klanten en capaciteitsvermindering hebben de daling deels opgevangen.

Segment Installatie:
Het segment Installatie toont een omzetgroei van 3,3% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2013 met een forse verbetering in resultaat, vooral dankzij de activiteiten binnen de utiliteitsmarkt.

Installatie 1e halfjaar 2014 1e halfjaar 2013
in EUR 1 miljoen totaal voortgezet beëindigd totaal voortgezet beëindigd
Omzet 44,3 44,3 - 57,1 42,9 14,2
EBIT 1,1 0,8 0,3 -9,9 -2,7 -7,2
N.B.: Voortgezet is exclusief beëindigde Koldijk-activiteiten.
In de industriële automatisering zien wij over de hele linie een goede bijdrage aan de omzetgroei. De tuinbouwactiviteiten hadden een goede start van het jaar. In april 2014 is een kantoor geopend in Beijing als onderdeel van de inspanningen voor een verdere groei in het buitenland. De activiteiten in marine & offshore toonden een uitstekend eerste halfjaar. In de procesindustrie is een start gemaakt met de bouw van een nieuwe fabriek voor zuivelproducent Fonterra. Hiervoor verzorgt werkmaatschappij Beenen de besturing en elektrische installaties.
In de utiliteitsmarkt startte het jaar positief. In het eerste kwartaal werd vooral geprofiteerd van de zachte winter en een goed gevulde orderportefeuille eind 2013. De omzet ligt iets onder die van het eerste halfjaar van 2013, maar de winstbijdrage is sterk verbeterd. Dit is te danken aan capaciteitsreductie en een aangepaste marktbenadering.

Overig:
Onder overige resultaten vallen de activiteiten die niet rechtstreeks verband houden met de aansturing van de operationele segmenten. Het effect op de EBIT in vergelijking met 2013 houdt voornamelijk verband met initiatieven om veranderingen door te voeren.

Overig 1e halfjaar 2014 1e halfjaar 2013
In x EUR 1 miljoen totaal voortgezet beëindigd totaal voortgezet beëindigd
Omzet - - - - - -
EBIT -0,8 -0,8 - -0,6 -0,6 -
Niet voortgezette activiteiten:
Van de in 2013 getroffen voorziening voor de beëindigde activiteiten van Koldijk, is EUR 323K aan het resultaat toegevoegd vanwege de vrijval van een garantieverplichting. Op basis van de huidige inzichten, is de voorziening toereikend.

Financiële positie:
De kasstroom uit operationele activiteiten is in het eerste halfjaar verder toegenomen met EUR 2,8 miljoen tegen een negatieve operationele kasstroom van EUR 5,6 miljoen in de vergelijkbare periode in 2013.
Gesaldeerd met de kasstromen uit investeringen (EUR -327K) en uit financieringsactiviteiten (EUR 10K) is er in de gerapporteerde periode EUR 2,5 miljoen toegevoegd aan de liquide middelen tot een totaal van EUR 4,8 miljoen (EUR -5,3 miljoen eind juni 2013). De solvabiliteit komt uit op 49% tegen 45% op 30 juni 2013 en 54% ultimo 2013. Geschoond voor goodwill komt de solvabiliteit uit op 38%. De stand van de bankgaranties bedraagt EUR 1,4 miljoen versus EUR 1,8 miljoen ultimo 2013.

Update strategie:
De prioriteiten voor 2014 blijven het herstel van vertrouwen en winstgevendheid met aandacht voor
cashmanagement, risicomanagement en project beheersing. Deze onderwerpen hebben de volle aandacht in de onderneming, ook in de tweede helft van 2014.
Daarnaast is een begin gemaakt met het verder concretiseren van de strategie voor de komende jaren zoals aangekondigd in het persbericht van 7 maart 2014. Hieronder volgt een korte samenvatting.
De kern van de strategie is focus op klanten in de industrie en infrastructuur - bediend vanuit handel & assemblage en industriële automatisering - en het ontwikkelen van specialismen in de bouwgerelateerde installatiebedrijven. De aandacht zal liggen op het uitbouwen van veelbelovende technologieën en proposities door intensieve samenwerking binnen de groep en door voldoende kritische massa te creëren.
We positioneren ons als ‘de specialist onder de specialisten’ met een duidelijk onderscheidend vermogen voor de klant en gericht op het creëren van een superieure klantbeleving.

Segment Handel
In dit segment zijn de eerste stappen gezet voor een logische clustering van activiteiten.
Bevestigingsmiddelen, thermal management en energietechniek vormen samen met mechatronica en industriële elektronica vijf marktgroepen die worden geleid door een gezamenlijk management. De implementatie staat gepland voor begin 2015.

Segment Installatie
In de industriële automatisering streven we naar groei door het verder uitbouwen van succesvolle concepten. In de tuinbouw leggen we de nadruk op verdere internationalisering. Met de opening van ons kantoor in Beijing, zijn we nu in de drie belangrijkste tijdzones gevestigd. In de industrie zoeken we naar verbreding van klanten en markten voor onze succesvolle proposities in productie- en procesindustrie, speciale machinebouw en marine & offshore. Bovendien maken we een verdiepingsslag om klanten meer grip te laten krijgen op hun processen. Acquisities kunnen te zijner tijd dit traject versnellen.
Bij de gebouwgebonden installatiebedrijven ligt het accent in eerste instantie op winstherstel. We richten ons op het versterken van de lokale positie op basis van de kernkwaliteiten van onze werkmaatschappijen.
Daarbij ligt de focus zoveel mogelijk op de eindgebruiker. De capaciteit van dit cluster is in 2013 teruggebracht tot een derde van de onderneming. Dankzij gerichte projectbeheersing verbeteren de resultaten. In de tweede helft van 2014 blijven we de bestaande ondernemingen verder versterken.
Na analyse van het portfolio zijn er drie terreinen geselecteerd waarin wij ons mogelijk verder willen specialiseren. Dat zijn camera’s & beveiligingstechniek, retail (gebouwbeheer) en klimaattechniek. In de
komende maanden werken we deze proposities verder uit.

Verwachting 2014:
Batenburg Techniek uit een voorzichtig positieve verwachting voor de tweede helft van 2014. De resultaten van het eerste halfjaar zijn weliswaar goed, maar diverse factoren nopen tot voorzichtigheid. Met name de utiliteitsmarkt geeft daartoe aanleiding. In het eerste halfjaar waren de resultaten mede gedreven door de zachte winter. Verder blijft de utiliteitsmarkt voorlopig nog een uitdaging. Gelet op de korte planningshorizon, behoeft de werkvoorraad in de utiliteitsmarkt nog verdere aanvulling voor de tweede helft van het jaar.
Desalniettemin verwachten we per saldo ook het tweede halfjaar met een positief EBIT resultaat af te sluiten.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL