Batenburg trading update 3e kwartaal 2013

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 13/11/2013 17:56
Batenburg Techniek N.V. heeft in het derde kwartaal 2013 een bescheiden positief resultaat behaald. In de Utiliteitsbouw blijven de marktomstandigheden zeer uitdagend. Er is sprake van een lage investeringsbereidheid en aanhoudende prijsdruk. In de Industrie en Infrastructuur is de situatie beter. Enkele grotere langlopende projecten met lagere marges beïnvloeden hier het rendement. De kasstroom vertoont een positieve ontwikkeling in het derde kwartaal 2013. De solvabiliteit per 30 september 2013 bedraagt 48%. Op voortgezette basis (exclusief beëindigde Koldijk activiteiten en exclusief amortisatie van goodwill) wordt voor geheel 2013 een positief operationeel resultaat verwacht.

Algemeen
De omzet van Batenburg Techniek tot en met het derde kwartaal 2013 is 3% hoger dan over dezelfde periode vorig jaar. Op voortgezette basis is de omzet over genoemde periode 1% lager dan vorig jaar.
In het derde kwartaal is de omzet op voortgezette basis met 16% achtergebleven bij die van 2012. Deze teruggang is volledig toe te schrijven aan het segment Installatie. De omzet van het segment Handel vertoont in het derde kwartaal 2013 een substantiële stijging ten opzichte van vorig jaar.
Segment Installatietechniek
Het segment Installatietechniek laat cumulatief een omzetdaling van 3% zien in vergelijking met 2012. Op voortgezette basis is over dezelfde periode sprake van een daling van de omzet met 10% ten opzichte van vorig jaar.
In het derde kwartaal 2013 is de omzet op voortgezette basis 32% lager dan in het voorgaande jaar. Deze daling is vooral toe te schrijven aan de in het eerste halfjaar 2013 doorgevoerde maatregelen om de productiecapaciteit bij enkele installatiebedrijven terug te brengen. Dit teneinde de productiecapaciteit mee te laten ademen met het teruglopende werkaanbod in de utiliteitsmarkt.
De installatiebedrijven gericht op de industriële sector zijn goed bezet geweest in de verslagperiode. Het aanvraagniveau blijft in deze sector goed. De verwachtingen voor de komende periode zijn bij deze bedrijven die actief zijn op het gebied van Industriële Automatisering dan ook positief. Wel is sprake van een relatief hoog kapitaalbeslag vanwege enkele grotere onderhanden projecten. In de utiliteitsbouw blijft de situatie erg moeizaam. Er is in dit marktsegment sprake van een beperkt werkaanbod en aanhoudende prijsdruk. Naast stringente project- en kostenbeheersing richten onze gebouwgebonden installatiebedrijven zich op consolidatie van de positie en focus op specialisatie.
De werkvoorraad van de Installatiegroep ligt op voortgezette basis iets hoger dan medio 2013 maar blijft enigszins achter bij het niveau aan begin van het jaar.
In het halfjaarbericht is ter zake van de beëindiging van de activiteiten van Koldijk een bedrijfsresultaat van EUR 7,2 miljoen negatief verantwoord. Dit betreft amortisatie van goodwill, negatief (operationeel) resultaat van Koldijk alsmede gerealiseerde en nog te verwachten kosten gerelateerd aan de beëindigde activiteiten. Op grond van de huidige inzichten is er per saldo geen aanleiding om genoemd bedrag in het derde kwartaal bij te stellen.

Segment Handel
Het segment Handel vertoont tot en met het derde kwartaal 2013 een omzetstijging van 15% ten opzichte van vorig jaar. De omzet in het derde kwartaal 2013 is 18% hoger dan vorig jaar. De hogere omzet is toe te schrijven aan leveringen voor een groot project op de Maasvlakte II en de overgang van activiteiten uit het segment Installatie naar de handelsonderneming HPR Techniek.
De orderpositie van de Handelsgroep ligt (gecorrigeerd voor genoemd onderhanden project) op een lager niveau dan medio 2013 en eind vorig jaar. Deze daling wordt o.a. veroorzaakt door het eerder aangekondigde vertrek van een grote klant en een lagere orderingang bij de energiesector.

Financiële positie
In het derde kwartaal 2013 is sprake van een positieve kasstroom. De liquiditeitspositie heeft zich in de verslagperiode verder verbeterd.
De solvabiliteit ultimo september bedraagt 48% (ultimo 2012: 52%).

Verwachting 2013
Batenburg Techniek N.V. verwacht dat op basis van de voortgezette activiteiten (exclusief amortisatie van goodwill) voor geheel 2013 een positief operationeel resultaat wordt behaald.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL