Halfjaarwinst Batenburg blijft achter bij 2007

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 30/08/2008 13:06
De omzet van Batenburg Beheer is in het eerste halfjaar van 2008 met 9% gedaald ten opzichte van het eerste halfjaar van 2007. De nettowinst is in het eerste halfjaar van 2008 22% lager dan in de overeenkomstige periode in 2007. Dit wordt met name veroorzaakt door een tegenvallende gang van zaken in de Installatiegroep. De Handelsgroep laat in het eerste halfjaar van 2008 een positieve ontwikkeling zien. De uitkomsten zijn conform de op 31 juli jl. bekend gemaakte voorlopige halfjaarcijfers.

Algemeen
De omzet van Batenburg Beheer is in het eerste halfjaar van 2008 met 9% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2007 van EUR 89,3 miljoen tot EUR 80,9 miljoen. De autonome groei van de omzet (gecorrigeerd voor acquisities en desinvesteringen in 2007) bedraagt 3%. Het bedrijfsresultaat is afgenomen van EUR 3,3 miljoen tot ruim EUR 2,4 miljoen. Dit wordt vooral veroorzaakt door een tegenvallende gang van zaken in het installatiesegment. De financiële baten zijn lager door een gemiddeld lagere liquiditeit in het eerste halfjaar. De effectieve belastingdruk is vergelijkbaar met de uitkomst over 2007. De nettowinst neemt af van EUR 2,6 miljoen tot EUR 2,0 miljoen.
Per 2 juni 2008 zijn de aandelen van Batenburg Beheer N.V. gesplitst in de verhouding van 1:2. Vergelijkende kerncijfers per aandeel zijn in dezelfde verhouding aangepast. De actuele winst per aandeel bedraagt in het eerste halfjaar van 2008 EUR 0,84 (2007: EUR 1,08).

Installatie
De omzet van de Installatiegroep is in het eerste halfjaar met 22% gedaald in vergelijking met 2007. Gecorrigeerd voor acquisities en desinvesteringen bedraagt de autonome groei echter nog 5%. Het bedrijfsresultaat afgezet tegen de netto-omzet in het segment Installatie bedraagt -0,5% (2007: 1,1%). Naast hogere loon- en materiaalkosten heeft de inzet van dure en minder efficiënte inleenkrachten de projectresultaten onder druk gezet. In het bijzonder is dit het geval geweest bij dochteronderneming IJsselmuiden waar tegenvallers bij de uitvoering van projecten het resultaat negatief hebben beïnvloed. Bij dit bedrijf zijn aanvullende maatregelen genomen om de personele organisatie en het projectmanagement verder te versterken. Het in 2007 overgenomen installatiebedrijf Wisse presteert conform de verwachtingen.
De werkvoorraad van de installatiebedrijven ligt op een hoger niveau dan medio 2007. Verkregen “Design & Construct” opdrachten in de infrastructuurmarkt dragen hieraan bij. Op grond van de samenstelling van de werkvoorraad en de getroffen maatregelen wordt voor het tweede halfjaar 2008 een substantiële verbetering van het resultaat in de Installatiesector verwacht.

Handel
In het eerste halfjaar van 2008 is de omzet van de Handelsgroep met 26% gestegen ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2007. Deze groei is tot stand gekomen door de in 2007 overgenomen bedrijven TPC Electronics, Daelman en CI&S. Het bedrijfsresultaat is 15% hoger dan vorig jaar.
Door de acquisities in 2007 is de samenstelling van de omzet gewijzigd. De handelsondernemingen hebben in 2008 voorts te maken met hogere personeelskosten en enige voorraadveroudering. Door voornoemde factoren is de absolute groei van het bedrijfsresultaat van de handelsondernemingen wat achtergebleven bij de ontwikkeling van de omzet. Het bedrijfsresultaat uitgedrukt in een percentage van de netto-omzet in het eerste halfjaar van 2008 bedraagt 10,7% (2007: 11,7%).
De afnemende economische ontwikkeling in de Benelux is voelbaar in de ontwikkeling van de orderingang van de handelsbedrijven. De orderpositie is iets gedaald ten opzichte van eind vorig jaar. Door meer onzekerheid over de economie is zichtbaar dat de industriële klanten een voorzichtiger en behoudender beleid hanteren bij het afroepen van geplaatste orders. Voor het tweede halfjaar wordt bij het segment Handel dan ook enige afvlakking van de winstontwikkeling voorzien.

Financiering
Het saldo van de liquide middelen is per 30 juni 2008 ca. EUR 3,9 miljoen lager dan bij aanvang van het jaar. Er is in mei 2008 een bedrag van EUR 2,9 miljoen aan dividend uitgekeerd. Naast de invloed van de lagere nettowinst is voorts de financiering van het onderhanden werk afgenomen en liggen de investeringen op een iets hoger niveau.

Vooruitzichten
Voor het tweede halfjaar is de verwachting dat de onzekerheid in onze afzetmarkten over de economische ontwikkeling zal aanhouden. Er zal dan ook veel aandacht uitgaan naar goed werkkapitaal- en projectbeheer en stringente kostenbeheersing.
Op basis van de huidige inzichten voorzien wij voor het tweede halfjaar 2008 een substantiële verbetering van het resultaat in de Installatiesector in vergelijking met het eerste halfjaar. De Handelssector zal evenwel te maken krijgen met enige afvlakking van de winstontwikkeling. Samenvattend verwachten wij op dit moment dat de nettowinst over geheel 2008 ongeveer EUR 6,0 miljoen zal bedragen (2007: EUR 6,6 miljoen).



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL