Ballast Nedam Halfjaarcijfers 2013

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 12/07/2013 08:04
Ballast Nedam behaalt nipt positief operationeel resultaat over eerste halfjaar
Operationeel resultaat van € 1 miljoen (1e halfjaar 2012: € 4 miljoen)
Nettoresultaat van € 3 miljoen verlies (1e halfjaar 2012: break-even)
Omzet 14% lager op € 496 miljoen (1e halfjaar 2012: € 575 miljoen)
Orderportefeuille van € 1,6 miljard (eind 2012: € 1,8 miljard)
Handhaving van prognose voor geheel 2013 van operationeel resultaat van ongeveer € 15 miljoen
Kerncijfers Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2013 2012 2012
Omzet 496 575 1 296
EBIT 1 4 ( 31)
Marge 0,2% 0,7% ( 2,4%)
Resultaat voor belasting ( 3) 1 ( 38)
Nettoresultaat ( 3) - ( 41)
Orderportefeuille 1 567 1 899 1 761
Eigen vermogen 128 163 131
Solvabiliteit 18% 23% 17%
Financieringspositie ( 124) ( 104) ( 20)

Nipt positief operationeel resultaat over eerste halfjaar en handhaving van de prognose voor 2013

Ballast Nedam behaalde over het eerste halfjaar een nipt positief operationeel resultaat. Dit werd behaald in nog steeds teruglopende markten gekenmerkt door moordende concurrentie, prijserosie en faillissementen. Goede resultaten werden behaald op een aantal grote langjarige projecten en in de nichemarkten. Ballast Nedam richt zich dan ook op de groeimarkt van integrale projecten en op de nichemarkten zoals industriebouw, offshore windmolens, alternatieve brandstoffen en secundaire grondstoffen. De recente selectie door de Rijksgebouwendienst voor het pps-project Penitentiaire Inrichting Zaanstad en de voorlopige gunning door de gemeente Amsterdam van een gebiedsconcessie van 25 jaar voor het Food Center Amsterdam onderschrijven de strategie, gericht op integrale projecten. Deze en nog een aantal andere projecten zoals onder meer het nearshore windmolenproject Westermeerwind en E- en F-pieren Schiphol, waarvan financial close nog moet plaatsvinden, zijn nog niet opgenomen in de orderportefeuille.

De herstructurering in de regionale infrabedrijven ligt goed op schema en de eerste tekenen van verbetering van het resultaat zijn zichtbaar. Door het verder teruglopen van de woningbouwmarkt zal in de tweede helft van het jaar de capaciteit van de regionale bouwbedrijven verder aan deze marktomstandigheden worden aangepast. Afgezien van de gangbare seizoensinvloeden presteerde een aantal specialistische bedrijven die actief zijn op door capaciteit gedreven markten slecht. Aanvullende aanpassingen van de capaciteit op de vorig jaar ingezette herstructurering zijn in voorbereiding.

Voor geheel 2013 handhaven we de eerder uitgesproken prognose van een operationeel resultaat van ongeveer € 15 miljoen.

Financiële resultaten

Infrastructuur

Infrastructuur Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2013 2012 2012
Omzet 199 209 496
EBIT 5 9 10
Marge 2,5% 4,3% 2,1%
Orderportefeuille 787 1 055 900
Activa 211 215 214

Het volume in de infrastructuurmarkt staat onverminderd onder druk. Ook voor de grote projecten en in de nichemarkt industriebouw neemt de concurrentie toe. De nichemarkt offshore windmolens bleef daarentegen goed.

Infrastructuur realiseerde gezien de marktomstandigheden een goed resultaat van € 5 miljoen bij een 5% lagere omzet. Vorig jaar viel door de timing van de uitvoering van de grote projecten het meeste van het resultaat in het eerste halfjaar.

Op de grote projecten en in de nichemarkten werden goede resultaten behaald. Hoewel de regiobedrijven nog niet positief konden bijdragen door het afmaken van de lopende projecten zijn de eerste tekenen van verbetering van het resultaat zichtbaar. De strategische keuze om de regionale aanbestedingsmarkt voor de kleinere traditionele contracten te verlaten en ons te richten op de grotere meer integrale projecten lijkt dan ook juist. De aanpassing van de capaciteit is op schema en is velen malen groter dan de volumedaling van de markt. De blootstelling aan verliesgevende markten gaat daarmee omlaag.

Offshore projecten zijn de afgelopen jaren, groter geworden, verder op zee en op grotere waterdieptes. De komende jaren zal de offshore industrie gericht werken aan kostenreducties oplopend tot 40% in 2020. Ballast Nedam investeert in het bereiken van kostenreductie in offshore windenergie door innovaties, gericht op het plaatsen van funderingen voor offshore windturbines.

Internationaal zien we kansen in landen waar we al verschillende jaren actief zijn met water- en waterbouwgerelateerde projecten. Daarnaast hanteren wij een accountgedreven aanpak, gericht op grote internationaal werkende klanten.

De totale activa van Infrastructuur zijn iets gedaald ten opzichte van halfjaar en jaareinde 2012 tot € 211 miljoen.

De orderportefeuille nam in het eerste halfjaar met € 113 miljoen af tot € 787 miljoen door de goede voortgang op een aantal grote langjarige projecten, door de afbouw van de capaciteit bij de regiobedrijven en doordat er in het aflopen jaar geen grote langjarige projecten zijn verworven. Wel wist het regionale infrabedrijf in combinatie het design & construct project Herstel oevers Amsterdam- Rijnkanaal met een omvang van ruim € 30 miljoen te winnen. In het eerste halfjaar waren er ook successen in de nichemarkt offshore windmolens. Zo werd het Duitse offshore windmolenproject Butendiek van meer dan € 250 miljoen gestart. De installatie van de 80 funderingen zal in 2014 plaatsvinden. Daarnaast werd het contract getekend voor het installeren in de tweede helft van dit jaar van 39 funderingen van het offshore windpark EnBW Baltic2 in Duitsland. Nog niet in de orderportefeuille opgenomen is het contract Westermeerwind voor het ontwerpen, leveren en in 2015 installeren van de funderingen voor 48 windturbines voor een windmolenpark in de Noordoostpolder. Binnen de nichemarkt industriebouw zijn een aantal grote projecten als de multifuel centrale Magnum voor Nuon en de Bio-Energiecentrale voor Eneco in de afrondende fase.

Ballast Nedam is actief op de nichemarkt van alternatieve brandstoffen door het investeren in tankstations en het realiseren, beheren en onderhouden van tankstations. De bedrijven CNG Net en LNG24 investeren in openbare netwerken van groengastankstations voor de particuliere markt en tankstations voor LNG (Liquefied Natural Gas) voor de transportmarkt. CNG Net opende afgelopen maand haar 55e openbare tankstation. Daarnaast beheert CNG Net 10 tanklocaties op maat voor klanten die op groengas rijden, zoals bijvoorbeeld voor een bedrijf dat taxi-, touringcar en contractvervoer aanbiedt in de provincie Gelderland. LNG24 investeert in haar tweede LNG-tankstation dat in het eerste kwartaal van 2014 in Delfgauw geopend wordt. Dit station zal veel transporteurs bedienen die binnenstedelijk goederenvervoer verzorgen en op LNG schoner en stiller rijden.

Bouw & Ontwikkeling

Bouw & Ontwikkeling Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2013 2012 2012
Omzet 232 263 573
EBIT 1 - ( 26)
Marge 0,4% ( 0,0%) ( 4,6%)
Orderportefeuille 654 693 731
Activa 300 361 314

De markten zijn in het eerste halfjaar wederom verder verslechterd. De prijsdruk neemt daardoor verder toe. De woningmarkt zit op slot. Financieringen worden nog altijd beperkt verstrekt en de leencapaciteit van veel huishoudens is aanzienlijk verlaagd. Het volume in de woningmarkt is verder onder druk gekomen door het schrappen en uitstellen van projecten door de woningcorporaties. Starters- en studentenhuisvesting lijkt hierop inmiddels een uitzondering te worden. Op termijn blijft de woningmarkt wel degelijk perspectief bieden door de huidige lage productie van nieuwbouwwoningen en de demografische ontwikkeling. Het structurele tekort loopt daardoor op, zowel in aantallen als kwalitatief. In de kantorenmarkt zal het herstel later komen door de huidige grote leegstand en de structureel dalende behoefte aan ruimte per medewerker. Goede kansen zijn er in de wat stabielere renovatie- en onderhoudsmarkt, alsmede in het transformeren van leegstaand vastgoed naar andere functies.

Bouw & Ontwikkeling behaalde over het eerste halfjaar een operationeel resultaat van € 1 miljoen bij een 12% lagere omzet. De grote complexe projecten behaalden een prima bijdrage, de vastgoedontwikkeling draaide break even en de regionale bouwbedrijven maakten verlies. In de tweede helft van het jaar zal bij de regionale bouwbedrijven de capaciteit verder worden aangepast aan de huidige marktomstandigheden.

De orderportefeuille daalde in het eerste halfjaar met 10% tot € 654 miljoen. In het eerste halfjaar is uit eigen ontwikkeling de tweede fase van Strand Resort Nieuwvliet-Bad van 35 recreatiewoningen in de orderportefeuille opgenomen.

In het eerste halfjaar is er wel goede voortgang gemaakt in het verwerven van projecten die afhankelijk van het moment van definitieve gunning in de tweede helft van 2013 in de orderportefeuille zullen worden opgenomen, zoals het nieuwe Food Center Amsterdam, E- en F-pieren Schiphol en de ontwikkeling en realisatie van (Y)ours Leiden (campus Leidse Schans).

Het nieuwe Food Center Amsterdam betreft een 25-jarige gebiedsconcessie, waarbij het consortium de regie voert over het tempo en het programma van deze integrale gebiedsontwikkeling. Het betreft de transformatie van het huidige terrein van circa 23,5 ha naar een nieuw en modern Food Center van circa 100.000 m2 bedrijfsterrein, de bouw van circa 1600 woningen en het herstel van het Rijksmonument de Centrale Markthal.

De werkzaamheden voor de overgang naar de centrale security op Schiphol omvatten de realisatie van een overlaging op de E- en de F-pier en de realisatie van een uitbouw van de terminal tussen deze pieren.

Met de realisatie van (Y)ours Leiden hervat Syntrus Achmea Real Estate & Finance de investeringen in starters- en studentenwoningen. (Y)ours Leiden wordt de meest duurzame studentencampus van Europa met 1900 studentenwoningen, 205 starterswoningen en bijbehorende voorzieningen.

Ook goed nieuws en prima passend in de strategie, die is gericht op de groeimarkt van de integrale projecten, is het voornemen van de Rijksgebouwendienst om het consortium Pi2, een samenwerkingsverband tussen Ballast Nedam (65%) en Royal Imtech (35%), als geselecteerde gegadigde voor het pps-project Penitentiaire Inrichting Zaanstad aan te wijzen. Dit betreft het ontwerp, nieuwbouw, onderhoud, financiering en het facilitaire beheer met een looptijd vanaf beschikbaarheid van 25 jaar. Het project heeft een nominale waarde van ongeveer € 300 miljoen. Ballast Nedam is enig aandeelhouder van dit pps-project.

Ballast Nedam heeft in juni tezamen met 8 woningcorporaties en 3 grote bouwbedrijven de deal 'Stroomversnelling' getekend; de innovatiedeal omvat het duurzaam renoveren van 111.000 huurwoningen. In de overeenkomst is geregeld dat de eerste 11.000 woningen bij een rendabele business case gegarandeerd duurzaam gerenoveerd worden door de 4 deelnemende bouwbedrijven.

De activa van Bouw & Ontwikkeling bedroegen € 300 miljoen en is € 14 miljoen lager dan eind 2012.

De woningbouwactiviteiten namen met 200 woningen af van 1 101 woningen in aanbouw eind 2012 tot 901. In het eerste halfjaar zijn 209 woningen in aanbouw genomen, waarvan 39 uit eigen vastgoedontwikkeling, en er zijn 409 woningen opgeleverd.

Vastgoedontwikkeling

Exposure vastgoedontwikkeling Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2013 2012 2011 2010
Grondposities 145 152 154 160
Projecten in aanbouw onverkocht 5 6 13 12
Projecten opgeleverd onverkocht 17 18 12 27
---- ---- ---- ----
Totaal in balans 167 176 179 199

Afbouwverplichtingen onverkocht 2 1 7 3
Aankoopverplichtingen grondposities 39 39 24 30
---- ---- ---- ----
Verplichtingen buiten de balans 41 40 31 33

Exposure vastgoedontwikkeling 208 216 210 232

De totale exposure op de vastgoedontwikkeling, bestaande uit de investeringen in grondposities, de investeringen in onverkocht vastgoed en de nog na te komen verplichtingen daarop, is in het eerste halfjaar afgenomen met € 8 miljoen tot € 208 miljoen. Het streven is om de komende jaren het geïnvesteerd vermogen in vastgoed te verlagen. Dit zal moeilijk te realiseren zijn gezien de aanhoudende slechte marktomstandigheden en de nog bestaande aankoopverplichtingen van € 39 miljoen. Hiervan valt € 22 miljoen in de periode 2014 tot en met 2018 en € 17 miljoen in 2019 en later.

De totale investering in onverkocht vastgoed, opgeleverd en in aanbouw tezamen, is in het eerste halfjaar met € 2 miljoen gedaald tot € 22 miljoen. Het aantal onverkochte woningen daalde van 67 woningen eind 2012 tot 53 woningen. Het aantal hiervan opgeleverde woningen nam in het eerste halfjaar met 10 woningen af tot 46. Deze zijn verdeeld over 13 projecten. Naast de 46 woningen bestond verder het opgeleverde onverkochte vastgoed uit 4 112 m² verhuurd en 1 000 m² onverhuurd commercieel vastgoed.

Grondposities

Grondposities Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2013 2012 2011 2010
Openingsstand 152 154 160 157

Netto (des)investering ( 7) 19 2 7
Afwaardering - ( 21) ( 8) ( 4)
---- ---- ---- ----
Eindstand 145 152 154 160

De grondposities namen met € 7 miljoen af tot € 145 miljoen. Dit bestond met name uit de verkoop van een grondpositie in Nijmegen met een bouwclaim en de in aanbouw genomen tweede fase van de gebiedsontwikkeling Strand Resort Nieuwvlietbad. In het eerste halfjaar waren er geen afwaarderingen.

Specialismen

Specialismen Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2013 2012 2012
Omzet 114 102 262
EBIT ( 4) ( 3) ( 10)
Marge ( 3,5%) ( 2,9%) ( 3,8%)
Orderportefeuille 107 112 90
Activa 113 130 131

Het marktvolume voor de specialistische bedrijven ging omlaag als afgeleide van de markten voor infrastructuur en de bouw. De omzet over het eerste halfjaar nam met € 12 miljoen toe tot € 114 miljoen door meer omzet aan de Ballast Nedam-projecten. Specialismen behaalde een operationeel verlies van € 4 miljoen. Naast de seizoensinvloeden presteerde een aantal bedrijven die actief zijn op door capaciteit gedreven markten slecht. Aanvullende aanpassingen van de capaciteit op de vorig jaar ingezette herstructurering zijn in voorbereiding.

In de nichemarkt alternatieve brandstoffen heeft Ballast Nedam een vervolgopdracht gekregen voor de bouw en het onderhoud van een waterstoftankstation voor het Vlaams-Nederlandse WaterstofNet, nu voor het eerste 700 bar waterstof tankstation in Nederland. Dit type tankstation is geschikt voor de nieuwe generatie op de markt komende personenauto's op waterstof. Ballast Nedam zal een professionele home-base CNG tankinstallatie leveren aan het Portugese energiebedrijf EDP. Met de tankinstallatie kan de vloot van 20 nieuwe aardgasvoertuigen snel en eenvoudig tanken op het eigen terrein van EDP in Porto. De installatie wordt in samenwerking met een Portugese partner in augustus 2013 turnkey opgeleverd.

Verder heeft Ballast Nedam raamcontracten afgesloten met onder meer NUON, DSM en Zonline voor het installeren van zonnepanelen voor particulieren vanuit een gezamenlijk inkoopcollectief.

De activa van Specialismen bedroegen € 113 miljoen en waren daarmee € 17 miljoen lager dan de eerste helft 2012. Dit komt door een lager werkkapitaal.

De orderportefeuille nam in het eerste halfjaar met € 17 miljoen toe tot € 107 miljoen door een hogere portefeuille voor de eigen grote projecten.

Toelevering

Toelevering Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2013 2012 2012
Omzet 78 91 216
EBIT 1 1 2
Marge 1,3% 1,1% 0,9%
Orderportefeuille 61 70 56
Activa 198 204 205

De volumes in de markten voor de zandsteen en Bestone in de offshore, asfalt en railbouw en voor teruggewonnen grondstoffen bleven nog enigszins op peil. De druk op de volumes van grondstoffen voor de betonindustrie en de prefabmarkt was onverminderd groot.

De omzet van Toelevering nam met € 13 miljoen af tot € 78 miljoen door een achterblijvende omzet bij de prefabbedrijven. Toelevering behaalde daarmee een gelijk gebleven operationeel resultaat van € 1 miljoen.

De orderportefeuille nam in het eerste halfjaar toe met € 5 miljoen tot € 61 miljoen door een hogere orderportefeuille bij de prefabbedrijven.

In het najaar van 2013 starten de werkzaamheden voor het project 'Nieuw Leven in de Lus van Linne'. In nauwe samenwerking met de Stichting het Limburgs Landschap, de Gemeenten Roermond en Maasgouw en de bewoners zal Ballast Nedam het gebied in de Lus van Linne gedurende de komende 15 jaar gefaseerd herontwikkelen tot ruim 200 hectare soortenrijke riviernatuur, diverse recreatiemogelijkheden en hoogwaterbescherming. Deze herontwikkeling wordt gecombineerd met de winning van naar schatting 10 miljoen ton zand en grind.

Voor het project (Y)ours Leiden levert Ursem Modulaire Bouwsystemen modulaire badkamers voor de bijna 600 studentenwoningen. Voor de renovatie van de wijk Patrimonium in Hillegom van woningcorporatie Stek zijn 30 iQwoningen® geproduceerd in de eerste helft van 2012. De woningen zijn klaar om vanaf half augustus op de bouwplaats te worden gemonteerd, precies aansluitend op de renovatiefase. Van de 30 nieuwbouwwoningen zijn er zes bestemd voor verkoop. De iQwoningen® worden voor het einde van het jaar aan de nieuwe bewoners opgeleverd. Stek koos destijds voor de iQwoning® in dit project om de overlast voor omwonenden tot een minimum te beperken, door de geringe hinder gedurende de zeer korte bouwtijd.

De activa van Toelevering bedroegen € 198 miljoen en zijn daarmee 6 miljoen lager dan de eerste helft 2012.

Omzet

Omzet Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2013 2012 2012
Infrastructuur 199 209 496
Bouw & Ontwikkeling 232 263 573
Specialismen 114 102 262
Toelevering 78 91 216
---- ---- ----
623 665 1 547
Overig ( 127) ( 90) ( 251)
---- ---- ----
496 575 1 296

De omzet over het eerste halfjaar nam met 14% af en bedroeg € 496 miljoen. Voor geheel 2013 verwachten we een ongeveer gelijkblijvende omzet als over 2012, waarbij de omzet van Infrastructuur hoger en die van Bouw & Ontwikkeling lager zal zijn.

EBIT

EBIT Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2013 2012 2012
Infrastructuur 5 9 10
Bouw & Ontwikkeling 1 - ( 26)
Specialismen ( 4) ( 3) ( 10)
Toelevering 1 1 2
---- ---- ----
3 7 ( 24)
Overig ( 2) ( 3) ( 7)
---- ---- ----
1 4 ( 31)

Het operationeel resultaat daalde van € 4 miljoen over het eerste halfjaar van 2012 tot € 1 miljoen. Het resultaat van de segmenten nam af door de verslechterde marktomstandigheden en doordat vorig jaar het meeste resultaat van Infrastructuur in de eerste helft van het jaar viel. Het resultaat Overig betrof hoofdzakelijk holdingkosten. In het eerste halfjaar was er een gedeeltelijke vrijval van de reorganisatievoorziening.

Marge

Marge Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2013 2012 2012
Infrastructuur 2,5% 4,3% 2,1%
Bouw & Ontwikkeling 0,4% - ( 4,6%)
Specialismen ( 3,5%) ( 2,9%) ( 3,8%)
Toelevering 1,3% 1,1% 0,9%
0,2% 0,7% ( 2,4%)

De marge op concernbasis daalde op halfjaarbasis van 0,7% tot 0,2%.

Nettoresultaat

Nettoresultaat Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2013 2012 2012
EBIT 1 4 ( 31)
Financieringsbaten en -lasten ( 4) ( 3) ( 7)
---- ---- ----
Resultaat voor belastingen ( 3) 1 ( 38)
Belastingen - ( 1) ( 3)
---- ---- ----
Nettoresultaat ( 3) - ( 41)


De financieringspost bedroeg € 4 miljoen en was daarmee € 1 miljoen hoger dan over het eerste halfjaar van 2012. Dit als gevolg van een hogere werkkapitaalfinanciering. Het resultaat voor belastingen was € 4 miljoen lager dan over het eerste halfjaar 2012. Het nettoresultaat daalde van break even over het eerste halfjaar 2012 tot een nettoverlies van € 3 miljoen.

Orderportefeuille

Orderportefeuille Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2013 2012 2012
Infrastructuur 787 1 055 900
Bouw & Ontwikkeling 654 693 731
Specialismen 107 112 90
Toelevering 61 70 56
---- ---- ----
1 609 1 930 1 777
Overig ( 42) ( 31) ( 16)
---- ---- ----
1 567 1 899 1 761

De orderportefeuille nam in het eerste halfjaar met € 194 miljoen af tot € 1 567 miljoen. Van deze portefeuille zal ongeveer € 0,9 miljard in 2014 en verder worden uitgevoerd. Vorig jaar is de capaciteit aangepast en past daardoor beter bij de lagere omvang van de orderportefeuille. De kwaliteit en de samenstelling van de totale orderportefeuille maken het mogelijk om gedisciplineerd te blijven tenderen.

Vermogen en kasstromen

De solvabiliteit verbeterde licht van 17% eind 2012 tot 18%. Dit is de solvabiliteit volgens de balans waarbij de joint ventures worden verwerkt als een deelneming tegen het aandeel in het vermogen. De solvabiliteit onder de huidige keuze onder IFRS van proportionele consolidatie van de joint ventures, zoals de pps-projecten, bleef met 15% gedurende het eerste halfjaar ongewijzigd.

Het eigen vermogen van Ballast Nedam daalde in het eerste halfjaar met € 3 miljoen tot € 128 miljoen door het behaalde nettoresultaat.

De totale activa namen ten opzichte van eerste halfjaar 2012 met € 100 miljoen af tot € 838 miljoen door met name de verkoop van een pps-project en de doorgevoerde bijzondere afwaarderingen in de tweede helft van vorig jaar. Het werkzaam vermogen nam in het eerste halfjaar met € 80 miljoen toe door lagere kortlopende schulden en minder vooruitbetalingen.

De kasstroom over het eerste halfjaar 2013 bedroeg € 101 miljoen negatief tegenover € 85 miljoen negatief over het eerste halfjaar 2012. Dit is in lijn met het gangbare seizoenspatroon, maar was wel hoger doordat in het eerste halfjaar voor € 8 miljoen op leningen is afgelost, terwijl er in het eerste halfjaar 2012 juist voor per saldo € 24 miljoen aan langlopende leningen was opgenomen.

De operationele kasstroom van € 84 miljoen negatief was ongeveer gelijk aan de negatieve operationele kasstroom van € 81 miljoen over de eerste helft van 2012.

De kasstroom uit investeringsactiviteiten was € 9 miljoen negatief tegenover € 24 miljoen negatief over het eerste halfjaar 2012. Deze bestond uit € 9 miljoen aan investeringen. Er waren geen desinvesteringen. De netto-investeringen in de materiële vaste activa van € 7 miljoen waren lager dan de afschrijvingen van € 9 miljoen.

De negatieve kasstroom uit financieringsactiviteiten van € 8 miljoen bestond uit aflossingen van langlopende leningen.

Financieringspositie

Financieringspositie Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2013 2012 2012
Geldmiddelen en kasequivalenten 37 42 84
Bankkredieten ( 62) ( 40) ( 8)
---- ---- ----
Netto liquide middelen ( 25) 2 76
Recourse leningen ( 99) ( 106) ( 96)
---- ---- ----
Financieringspositie ( 124) ( 104) ( 20)
Non-recourse leningen ( 11) ( 51) ( 29)
---- ---- ----
Financieringspositie inclusief non-recourse ( 135) ( 155) ( 49)
De financieringspositie nam met een schuld van € 104 miljoen in het eerste halfjaar 2012 toe tot een schuldpositie van € 124 miljoen. De financieringspositie inclusief de non-recourse leningen verbeterde echter met € 20 miljoen van een schuldpositie van € 155 miljoen eerste halfjaar 2012 tot € 135 miljoen. De netto liquide middelen namen met € 27 miljoen af tot een schuldpositie van € 25 miljoen door een hoger gebruik van de werkkapitaalfinanciering. Ten opzichte van eind 2012 nam de financieringspositie met € 104 miljoen af tot een schuldpositie van € 124 miljoen. Gedurende het jaar bestaat er altijd een grotere financieringsbehoefte dan op het jaareinde.

Een van de strategische doelstellingen voor 2013 is het verbeteren van de financiële positie door onder meer de verkoop van vastgoed en activa. In het eerste halfjaar is een kantoorgebouw in Zaandam verkocht en is het verkoopproces van de deelneming in Beheersmaatschappij Bontrup gestart. Het verkoopproces van het grondstoffenbedrijf Yvoir bevindt zich in de afrondende fase.

Leningen


Leningen Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2013 2012 2012
Pps-leningen 6 42 6
Grondbank financiering 42 48 44
Ondernemingslening 51 50 51
Financiële leases 6 8 7
Overige leningen 5 9 17
---- ---- ----
110 157 125
Recourse 99 106 96
Non-recourse 11 51 29
---- ---- ----
110 157 125
Kortlopend deel langlopende rekeningen 9 10 17
Langlopende rekeningen 101 147 108
---- ---- ----
110 157 125


Voor de komende jaren is er geen noodzaak voor herfinanciering van de langlopende leningen. De ondernemingslening van € 50 miljoen heeft een looptijd tot april 2017, een vaste rente van 5,4% en als zekerheid is hypotheek gevestigd op een aantal onroerende zaken die in gebruik zijn door Ballast Nedam. De andere grote lening van € 33 miljoen is voornamelijk voor de financiering van een aantal grondposities in een aparte vennootschap. Deze lening heeft een looptijd tot oktober 2015 en een rente van Euribor plus een opslag.

De langlopende leningen zijn € 15 miljoen lager dan op jaareinde 2012 doordat er € 8 miljoen is afgelost en een deel is opgenomen onder passiva bestemd voor verkoop. Ten opzichte van het halfjaar 2012 zijn de leningen met € 47 miljoen afgenomen met name door de verkoop van een pps-project. Voor € 11 miljoen van de € 110 miljoen aan langlopende leningen is er geen verhaalsmogelijkheid op Ballast Nedam.

Risico's en onzekerheden
Het resultaat in de resterende periode in 2013 kan met name, zowel positief als negatief, beïnvloed worden door de uitkomsten van claims bij een beperkt aantal projecten en door veranderingen in het marktbeeld.

Van de in het jaarverslag over 2012 geïdentificeerde risico's zijn de economische risico's in de sector, de politieke risico's, de financiële risico's en de operationele risico's in zijn algemeenheid toegenomen.

In onze orderportefeuille is voor ongeveer € 75 miljoen aan orders opgenomen die alsnog geen doorgang kunnen vinden indien de klant de financiering niet afrondt.

Verklaring Raad van Bestuur
Voor zover de Raad van Bestuur bekend geeft de halfjaarrekening een getrouw beeld van de activa, de passiva, de financiële positie en het resultaat van Ballast Nedam N.V. en de gezamenlijke in de consolidatie opgenomen ondernemingen. Voor zover de Raad van Bestuur bekend geeft het halfjaarverslag een getrouw overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen die zich in de eerste helft van het jaar hebben voorgedaan en het effect daarvan op de halfjaarrekening, een getrouwe beschrijving van de voornaamste risico's en onzekerheden voor de verdere perioden van het jaar, alsmede een getrouw overzicht van de belangrijkste transacties met verbonden partijen.

Nieuwegein, 12 juli 2013

Raad van Bestuur,



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL