Ballast Nedam, resultaten op schema, handhaving prognose 2011

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 15/07/2011 08:36
- Operationeel resultaat 1e halfjaar gestegen: € 8 miljoen (1e halfjaar 2010: € 6 miljoen)
- Nettoresultaat 1e halfjaar omhoog: € 4 miljoen (1e halfjaar 2010: € 2 miljoen)
- Omzet 1e halfjaar in lijn: € 608 miljoen (1e halfjaar 2010: € 625 miljoen)
- Stabiele orderportefeuille: € 1,7 miljard (1e halfjaar 2010: € 1,7 miljard)
- Handhaving prognose 2011: operationeel resultaat van ongeveer € 15 miljoen - € 20 miljoen

Kerncijfers Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2011 2010 2010
Omzet 608 625 1 359
EBIT 8 6 18
Marge 1,3% 1,0% 1,3%
Resultaat voor belasting 5 2 11
Nettoresultaat 4 2 7
Orderportefeuille 1 716 1 684 1 841
Eigen vermogen 160 155 161
Solvabiliteit equity methode 19% 20% 20%

Resultaten op schema

Ballast Nedam heeft een goed eerste halfjaar achter de rug in een lastige markt van toenemende concurrentie en prijsdruk. Voor de komende tijd verwachten we hier ook geen verandering in. Positief is de recente verlaging van de overdrachtsbelasting. Dit zal een beter werkende woningmarkt tot gevolg hebben en op termijn dan ook positief uitwerken op de nieuwbouw van woningen. Ballast Nedam behaalde omzet en resultaten die ongeveer in lijn waren met die over het eerste halfjaar van 2010. Het netto resultaat verbeterde met € 2 miljoen tot € 4 miljoen. Goede resultaten werden behaald bij een aantal grote langjarige projecten. Dit onderschrijft de strategie van Ballast Nedam om zich te richten op de integrale projecten en op de nichemarkten zoals de industriebouw, de ziekenhuizen, de offshore windmolens, secundaire grondstoffen en alternatieve brandstoffen. De daarop aansluitende invoering van de clusterstructuur, om nog beter als één Ballast Nedam integrale projecten aan te bieden, verloopt goed. De slechte marktomstandigheden vonden met name hun weerslag in de resultaten van de regiobedrijven, de vastgoedontwikkeling en de prefabbedrijven.

De Raad van Bestuur handhaaft de eerdere resultaatsprognose voor 2011 van een operationeel resultaat van ongeveer € 15 miljoen tot € 20 miljoen bij een ongeveer gelijkblijvende omzet.

Strategie

De strategie van Ballast Nedam richt zich op integrale projecten en de nichemarkten industriebouw, ziekenhuizen, offshore windmolens, secundaire grondstoffen en alternatieve brandstoffen. Ballast Nedam ontwikkelt, realiseert, beheert en hergebruikt in de horizontale waardeketen. Wij noemen dit lifecyclemanagement van de leefomgeving. Ballast Nedam beoogt een grotere rol bij de ontwikkeling van projecten en een langere betrokkenheid bij beheer, onderhoud en exploitatie. De toeleverende en specialistische bedrijven leveren door innovatie, kostenleiderschap en inkoopsterkte een concurrentievoordeel vanuit de verticale waardeketen aan deze totaaloplossingen. Door de strategische focus verschuift het aanbod van Ballast Nedam naar specifieke productmarktcombinaties met een hogere toegevoegde waarde. Onze duurzame totaaloplossingen bieden kwaliteit en zijn creatief, klant- en omgevingsgericht.

Gewijzigde rapportagestructuur

Ballast Nedam heeft in het begin van dit jaar de organisatiestructuur verder in lijn gebracht met de strategie, die gericht is op versterking van de positie op de groeimarkt van integrale projecten. Dit is de structuur om deze ambitie als één Ballast Nedam, een integraal werkende onderneming met gebundelde ondersteunende diensten, waar te maken. Met ingang van deze halfjaarcijfers vergroot Ballast Nedam de transparantie door naar de segmenten Infrastructuur, Bouw & Ontwikkeling, Specialismen en Toelevering te rapporteren in plaats van naar twee divisies.

Het segment Infrastructuur omvat de bedrijven in de horizontale keten die zich richten op ontwikkeling, realisatie en beheer van infrastructuurprojecten, industriebouw, offshore windmolenprojecten en de internationale projecten.
Het segment Bouw & Ontwikkeling omvat de bedrijven in de horizontale keten die zich richten op ontwikkeling, realisatie en beheer van vastgoedprojecten in Nederland.

Het segment Specialismen omvat de bedrijven in de verticale waardeketen, die zich richten op gespecialiseerde producten en diensten op projectmatige basis, zoals engineering, bouwkuipen, energieconcepten, milieuadvies en -techniek, voorspanning, groenvoorziening en asfalt.
Het segment Toelevering omvat de bedrijven in de verticale waardeketen die zich richten op (terug)winning van grondstoffen en toelevering van prefab (beton)producten die op basis van een industrieel proces worden vervaardigd.

Ballast Nedam Concessies en Ballast Nedam Beheer, die beiden van belang zijn voor de pps-projecten voor zowel de infrastructuur- als vastgoedprojecten, zijn evenals voorgaande jaren voor 50% onder Infrastructuur en voor 50% onder Bouw & Ontwikkeling opgenomen.

Infrastructuur Halfjaar Jaar
x € 1 miljoen 2011 2010 2010
Omzet 251 237 534
EBIT 11 4 10
Marge 4,4% 1,8% 1,8%
Orderportefeuille 858 686 986
Activa 390 316 362

Infrastructuur presteerde uitstekend in het eerste halfjaar. De omzet steeg met 6% tot € 251 miljoen en het resultaat nam toe van € 4 miljoen over het eerste halfjaar 2010 tot € 11 miljoen. Het volume in de infrastructuurmarkt was nog redelijk. Desalniettemin is het beeld van toenemende concurrentie en prijsdruk ongewijzigd.

De grote projecten in uitvoering behaalden een hoog resultaat over het eerste halfjaar met name door de bijdragen vanuit de industriebouw, offshore windmolens en internationale projecten. Bijna het gehele verwachte resultaat voor 2011 viel in het eerste halfjaar doordat langjarige projecten hun voltooiing naderen, zoals de energiecentrale voor Nuon in de Groningse Eemshaven. Over de tweede helft van dit jaar zal de productie en de resultaatbijdrage van grote projecten dan ook veel lager zijn. Er is dan wel omzet op langjarige projecten die in de aanvangsperiode zitten zoals het grote tunnel- en vastgoedproject A2 in Maastricht en het grote pps-project A15 Vaanplein–Maasvlakte.

Het hefschip de Svanen heeft in het eerste halfjaar 51 fundaties voor het Engelse Walney II Offshore Windpark geplaatst. Eind 2011 start de plaatsing van fundaties van het Deense offshore windpark Anholt dat uit 111 turbines bestaat. De vooruitzichten voor het verwerven van nieuwe offshore windmolenprojecten en de inzet van het hefschip Svanen zijn voor de komende jaren onverminderd goed.

De regiobedrijven konden door het normale seizoenspatroon en de prijsdruk niet positief bijdragen aan het resultaat. De regiobedrijven zijn nog grotendeels afhankelijk van de openbare aanbestedingen voor kleinere traditionele contracten van lokale overheden, waar de concurrentie en de prijsdruk het grootste zijn. De focus van ook de regiobedrijven zal daarom nog meer worden gelegd op projecten die in nieuwe contractvormen worden gerealiseerd waarbij duurzaamheid vaak centraal staat. Een goed voorbeeld was de winnende oplossing van Ballast Nedam voor een groene en natuurlijke tweede sluiskolk bij de Johan Frisosluis in Stavoren. Naast de uitbreiding van de sluis zijn een informatiecentrum en 20 jaar onderhoud onderdeel van de opdracht. De contractwaarde bedraagt € 19 miljoen. Het project werd gewonnen door het onderscheidend vermogen van het ontwerp op de thema's duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit.

tijd 09.00
Ballast Nedam EUR 13,10 +35ct



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL