Athlon realiseert verdere groei

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 08/11/2005 08:18
Hoofdpunten negen maanden 2005:
Omzetstijging van 16%
Aanzienlijke toename operationele nettowinst* tot Eur 33,3 mln (+31%)
Stijging leaseportefeuille met 2,6% vanaf 1-1-2005
Integraties Unilease in Nederland en België afgerond
Herfinanciering door securitisatie van Eur 257 mln

Van de voorzitter Henk Bierstee:
“De algemene gang van zaken is in het derde kwartaal in grote lijnen een voortzetting van die in de eerste zes maanden.
De fraaie stijging van de operationele nettowinst van 31% tot en met september is veroorzaakt door de consolidatie van Unilease, de fusievoordelen in Nederland en België en de lagere kosten door herfinanciering.
Met name voor de toekomstige resultaatsontwikkeling is het positief dat Athlon Car Lease Nederland, onze grootste leasemaatschappij, in de afgelopen negen maanden met een groei van 2% het beter deed dan de markt (+0,9%). In dat kader mag ook genoemd worden de beoogde overname van een leasebedrijf in Spanje, één van de snelstgroeiende Europese markten. Dit is in lijn met onze strategische ambities voor expansie in Europa. Alles bijeen handhaven wij onze prognose voor de operationele nettowinst van € 43 mln voor geheel 2005.”

Samenvatting omzet en resultaatontwikkeling
De netto-omzet over negen maanden 2005 nam toe met € 80 mln tot € 586 mln (+16%). Hierin is de bijdrage van het geacquireerde 50%-belang in Unilease inbegrepen (€ 74 mln). Autonoom nam de omzet toe met € 6 mln (1,2%). Het aantal contracten nam ten opzichte van 31 december 2004 toe met 2,6%. Per 1 juli jl. zijn de fusies in Nederland en België afgerond.
Het resultaat voor belastingen nam toe met 17% van € 35,4 mln tot € 41,4 mln. IAS 32 en IAS 39 worden met ingang van 2005 toegepast. Dit heeft het resultaat voor belasting in de afgelopen negen maanden van 2005 met € 3,1 mln negatief beïnvloed. Deze post betreft het preferent dividend. Onder IFRS maakt dit dividend deel uit van de winstbepaling en niet langer van de winstbestemming.
In het resultaat 2005 is een last opgenomen van € 1,9 mln (negen maanden 2004: € 0,6 mln) voor de afschrijving van de bij de overname van Unilease aan de klantenportefeuille toegekende waarde (‘waarde klantenbestand’). De overname vond plaats op 29 juni 2004.
Het operationele resultaat voor belasting (resultaat voor belasting voor aftrek preferent dividend en afschrijving ‘waarde klantenbestand’) nam derhalve toe van € 36,0 mln tot € 46,4 mln (+29%).
Van de resultaattoename van € 10,4 mln is € 4,4 mln toe te schrijven aan de acquisitie van de tweede 50% van Unilease. De autonome toename van het operationeel resultaat voor belasting bedraagt € 6,0 mln (+17%). Deze stijging is het gevolg van lagere financieringskosten gerealiseerd door herfinancieringen in 2004 en 2005. Voorts zijn hogere brutowinstmarges en
lagere kosten gerealiseerd onder invloed van de fusie tussen Athlon Car Lease en Unilease.
De belastinglast nam door het hogere resultaat voor belastingen toe met € 2,6 mln tot € 13,1 mln.
De nettowinst steeg van € 24,9 mln tot € 28,3 mln. De operationele nettowinst nam toe van € 25,5 mln tot € 33,3 mln (+31%).
IFRS
De verkorte geconsolideerde tussentijdse financiële overzichten zijn opgesteld in overeenstemming met de International Financial Reporting Standards (IFRS) voor tussentijdse financiële overzichten.
2005 is het eerste jaar waarvoor een jaarrekening onder IFRS zal worden opgesteld. Voor het opstellen van deze tussentijdse overzichten zijn IFRS 1 First Time Adoption of International Financial Reporting Standards en IAS 34 Interim Financial Reporting toegepast. De tussentijdse financiële overzichten bevatten niet alle informatie die vereist is voor een volledige jaarrekening.
De overgang naar IFRS heeft invloed op de financiële positie en de resultaten aangezien de waarderingsgrondslagen zijn gewijzigd. De vergelijkende cijfers over 2004 zijn aangepast aan IFRS, met uitzondering van IAS 32 en IAS 39. Deze laatste standaarden worden toegepast vanaf 1 januari 2005.
De toepassing van IAS 32 leidt ertoe dat het dividend betaalbaar op preferente aandelen (€ 3,1 mln) in negen maanden 2005 onderdeel is van de winstbepaling. In de vergelijkende cijfers over 2004 werd het bedrag niet ten laste van de winst geboekt, maar als uitkering van de winst beschouwd.
De aanpassingen van Dutch GAAP naar IFRS van de vergelijkende cijfers over geheel 2004 resulteert onder meer in een daling van de nettowinst over 2004 van € 27,8 mln naar € 26,9 mln, alsmede een daling van de operationele nettowinst van € 36,5 mln naar € 35,3 mln.

Athlon Holding,
(autoleasing en autoschadeherstel) heeft een intentieverklaring getekend over de overname van alle aandelen van Business Renting Movilidad en Equipo S.A., gevestigd in Barcelona. De overname wordt gefinancierd uit beschikbare kredietfaciliteiten.

Het resultaat van Business Renting zal vanaf de overname, die is voorzien per 1 januari 2006, positief bijdragen aan het geconsolideerde resultaat en de winst per aandeel.





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL