CENTRAAL LOKET NODIG VOOR SNELLE OVERDRACHT MILIEUINFORMATIE

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 14/02/2005 16:13
Verdrag van Aarhus verplicht overheid tot openheid van zaken, in belang voor Arcadis.
CENTRAAL LOKET NODIG VOOR SNELLE OVERDRACHT MILIEUINFORMATIE

Vandaag wordt een nieuwe Europese richtlijn over het publiek maken van milieu-informatie door de overheid van kracht. Volgens de nieuwe richtlijn, voortvloeiend uit het Verdrag van Aarhus, kunnen belanghebbenden van de overheid eisen dat alle beschikbare milieu-informatie binnen één maand beschikbaar wordt gesteld, zonder dat zij zelf hoeven aan te geven waarvoor ze die informatie willen inzien. Deze informatie is in Nederland echter onvoldoende toegankelijk en overzichtelijk; een centrale plek is hiervoor noodzakelijk. Dat stelt een consortium van vier bedrijven, Kluwer, Arcadis, Syncera en ReGister, dat deze informatie voor het publiek en professionele gebruikers via één digitaal loket wil gaan ontsluiten.

Met name informatie over bodemverontreiniging is vaak nog slecht toegankelijk en onbetrouwbaar. Volgens Ido Croese, senior adviseur van ingenieursbedrijf ARCADIS, is informatie over bodemkwaliteit cruciaal is bij grondtransacties. “Makelaars, projectontwikkelaars, nutsbedrijven en particulieren hebben groot belang bij actuele en goede informatie over de aanwezigheid van historische vervuilingsbronnen. Een recente inventarisatie laat zien dat er meer dan 750.000 locaties in ons land zijn die mogelijk verontreinigd zijn. Om problemen bij transacties te voorkomen is het daarom noodzakelijk deze informatie via één loket snel beschikbaar te hebben.”

De consortiumpartners ARCADIS (bestemmingsplannen, geografische informatie), ReGister (digitaliseren milieuarchieven), Syncera (bodeminformatiesystemen voor overheden) en Kluwer (uitgever van milieu-informatie) zijn het locatieloket gestart om bestaande informatie over bodemverontreiniging en sanering in heel Nederland te verzamelen en die op uniforme wijze via internet aanbieden. “Dus in plaats van dat iemand verschillende instanties af moet gaan voor informatie, kan hij het via internet opvragen wanneer hij wil”, aldus Croese.

NVM-lid Flip Dikker uit Wijk bij Duurstede hierover: “Makelaars in Nederland zitten om bodeminformatie te springen. Elke NVM-makelaar gebruikt dagelijks dit soort informatie voor zijn taxaties en bemiddeling bij aan- of verkoop. Het probleem is dat er niet één eenduidig loket is waar we terecht kunnen. Sommige gemeentes helpen onze leden prima, maar helaas is het nog lang niet overal goed geregeld. Wij dringen al jaren aan op het stroomlijnen van bodeminformatie. Nu lijkt het er eindelijk van te komen.”

Projectontwikkelaar Bouwfonds-MAB heeft volgens Bert Mathijsen eveneens oren naar een dergelijk initiatief. “Wij lopen dagelijks tegen de beperkingen van onze informatievoorziening aan. Instanties zijn daarbij overigens van goede wil, maar het wordt lastig wanneer je tien instanties bij je plannen moet betrekken. Bovendien ligt er van het ministerie van VROM een duidelijke bouwdoelstelling. Willen we die met z’n allen kunnen halen, kunnen we niet anders dan de beschikbare milieu-informatie bundelen.”




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL