ARCADIS winnaar innovatiewedstrijd 'Terpen van Baggerspecie'

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 31/01/2005 16:17
Een consortium van drie bedrijven onder leiding van ARCADIS heeft de ideeëncompetitie van Rijkswaterstaat 'Terpen van Baggerspecie' gewonnen. Samen met het architectenbureau Attika en het creatiebureau Park, ontwikkelde ARCADIS een realiseerbare combinatie van wonen op terpen en waterberging. De competitie werd uitgeschreven door Rijkswaterstaat die ingenieurs- en ontwerpbureaus uitdaagde om innovatieve ideeën aan te dragen voor het realiseren van terpen van bagger.

Volgens de jury ontwikkelde ARCADIS met haar 'Spaarkaart' een aantrekkelijke combinatie van wonen en waterberging. In het concept integreerde het consortium het gebruik van verontreinigde bagger optimaal, zo stelt het juryrapport. Ook spreekt het idee aan door goede inpassing in het landschap. Het Please In My Back Yeard (PIMBY)-gehalte van de terp zou worden verhoogd doordat binnendijks wordt gebouwd en niet in het rivierbed. Het idee van een dergelijke 'baggerwal-woning' wordt innovatief en tegelijkertijd haalbaar gevonden. Volgens de jury past het idee "goed binnen projecten zoals 'Ruimte voor de Rivier'."

Frank Goossensen, regiodirecteur West van ARCADIS: "Nu de bodem daalt en zeespiegel stijgt, is het essentieel om bescherming tegen hoog water te blijven garanderen. Tegelijkertijd heeft Nederland een overschot aan bagger dat we onder meer uit onze rivieren halen. Een deel hiervan is verontreinigd, maar we moeten het kwijt. Voor het vinden van oplossingen van beide problemen zijn kostbare maatregelen nodig. Met het concept van terpen van verontreinigde bagger snijdt het mes aan twee kanten. Het is interessant te constateren dat we een eeuwenoud concept als terpen anno 2005 hebben, willen en kunnen innoveren!"

Schetsen en achtergrondinformatie van het ontwerp kunt u vinden op: www.hillandknowlton.nl/exchange/arcadis

Over de competitie
In oktober 2004 startte het WaterINNovatieprogramma (WINN) van Rijkswaterstaat een ideeëncompetitie waarin zij ingenieurs- en ontwerpbureaus uitdaagde ideeën te ontwikkelen voor het bouwen van bewoonbare terpen van bagger in Nederland. Doel van de competitie was een oplossing te ontwikkelen die kan bijdragen aan het beschermen van woningen tegen hoog water en tegelijkertijd een nieuwe bestemming voor verontreinigde bagger te vinden. Het thema van de competitie 'Please In My Backyard' werd volgens de jury door ARCADIS het best ingevuld. Achtendertig partijen zonden hun concepten in.

Redactie XEA.nl
Als de economie weer verder herstelt en de Overheid en Semi-Overheid ook haar verantwoording neemt over saneringen van gronden van haarzelf, kan Arcadis daarvan vruchten plukken. De particulier en bedrijven moeten projecten "schonen", maar de Overheden houden daar niet zo van!




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL