Jaarcijfers 2015 AND International Publishers NV

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 17/03/2016 07:59
- AND omzet, winst 2015 hoger door investeringen in digitale kaarten
- AND nu al zeker van duidelijke omzetstijging in 2016
Toevoeging Red.XEA.nl Schaal Mock Duidelijk = 7 - 12%

in miljoenen euro's (behalve bedragen per aandeel)
2015 2014
Omzet 6,0 4,8
Bedrijfsresultaat 5,4 2,7
Nettowinst 5,1 2,6
Nettowinst exclusief terugname bijzondere waardevermindering 3,2 2,6
Cashpositie 4,5 3,8
Voorgesteld dividend per aandeel 0,15 -
Winst per aandeel 1,36 0,69

Capelle aan den IJssel, 17 maart 2016 - De omzet van AND International Publishers NV is in 2015 met 24% gestegen naar € 6,0 miljoen. De nettowinst, exclusief de terugname van een deel van de bijzondere waardevermindering die in 2011 nog ten laste van het resultaat kwam, steeg naar € 3,2 miljoen tegen € 2,6 miljoen een jaar eerder. De winst per aandeel, inclusief de terugname van de bijzondere waardevermindering, kwam uit op € 1,36 ten opzichte van € 0,69 in 2014. AND profiteert van de doorlopende investeringen in haar digitale kaarten, die hebben geleid tot enkele grote opdrachten. Hierdoor is AND nu al zeker van een duidelijk hogere omzet in 2016 ten opzichte van 2015. AND stelt haar aandeelhouders voor een dividend van € 0,15 per aandeel uit te keren en is van plan de komende jaren structureel dividend uit te betalen.

AND Chief Executive Officer Hugo van der Linde: "In de afgelopen vijf jaar heeft AND zich gericht op het investeren in de kwaliteit en uitbreiding van haar digitale kaarten, met als gevolg dat deze van kwalitatief hoog niveau zijn en belangrijke gebieden als Noord-Amerika en Europe structureel dekken. Deze strategie heeft zich in 2015 bewezen, belangrijke spelers in de sector hebben met ons een contract afgesloten waardoor de omzet in 2015 is gegroeid en we in 2016 verder groeien. Dankzij onze robuuste financiële positie kan AND de investeringen uit eigen middelen financieren en heeft daarnaast ook de intentie structureel dividend uit te keren aan onze aandeelhouders. AND wordt als onafhankelijke speler gevonden door internationale bedrijven, omdat wij als wendbare organisatie in kunnen spelen op de innovatieve eisen en verwachtingen die zij stellen. Ook in de komende jaren investeren we in onze digitale kaarten om de dekking verder uit te breiden en de kwaliteit hoog te houden. Om in de belangrijke Amerikaanse markt verder te kunnen groeien, zullen we dit jaar een kantoor openen in de Verenigde Staten. Een verdere stap in de groei van AND, waarbij we ons prudente financiële beleid voort zullen zetten."

Gang van zaken in 2015
In 2015 heeft AND verder geïnvesteerd in de ontwikkeling van een kwalitatief hoogwaardige navigatiekaart van Noord-Amerika. Het upgrade en verrijkingsprogramma voor de Verenigde Staten is in het derde kwartaal van 2015 afgerond, waarmee de dekking van de navigatiekaarten van AND meer dan verdubbeld is. De eerste sample-data is aangeboden aan geïnteresseerde partijen en in oktober heeft AND al een eerste contract afgesloten met een toonaangevende leverancier van wereldwijde planning oplossingen voor levering van deze kaart. De eerste klant heeft de kaartlicentie van de VS afgenomen na de kaart eerst uitgebreid getest te hebben.

De ontwikkeling van de kwalitatief hoogwaardige navigatiekaart van Canada bevond zich eind 2015 in een vergevorderd stadium en is in januari 2016 afgerond.

Naast de ontwikkeling van de navigatiekaart van Noord-Amerika heeft AND een aantal maatwerkopdrachten uitgevoerd en licentieovereenkomsten afgesloten. AND heeft bijvoorbeeld samen met haar klant Barloworld Supply Chain software, sinds november 2015 onderdeel van LLamasoft, een kaart geleverd in het formaat van Barloworld. Hierdoor kan deze kaart zonder verdere bewerking aangesloten worden op de software van Barloworld. Dit bespaart Barloworld tijd en ontwikkelgeld. Met de software van Barloworld worden optimale routes berekend, waardoor kosten en CO2 emissies kunnen worden beperkt.

Binnen een ander project werkte AND met Ordina en de Nederlandse onderwijsinspectie samen om door middel van nauwkeurige locatiegegevens van scholen de zoekfunctie in hun website te ondersteunen. Voor een aanbieder van geavanceerde optimalisatie-oplossingen voor planning, heeft AND succesvol een pilot afgerond voor het digitaliseren van onverharde wegen. Verder heeft AND ook maatwerkopdrachten uitgevoerd waarbij AND volledige geheimhouding met betrekking tot opdrachtgever, inhoud en financiën heeft geaccepteerd en daardoor geen verdere informatie kan geven.

In het derde kwartaal heeft AND een belangrijke licentie overeenkomst met een Amerikaanse partij gesloten voor het gebruik van digitale kaarten van AND. Het afgesloten contract levert een materiële bijdrage aan de omzet over 2015.

Begin december heeft AND bekend gemaakt dat met meerdere partijen verkennende gesprekken werden gevoerd inzake een mogelijk bod op alle aandelen. Deze gesprekken bevonden zich in een vroeg stadium en waren geïnitieerd vanuit belangstelling uit de markt. Inmiddels zijn als gevolg van de aanhoudende en recente positieve ontwikkelingen bij AND, deze gesprekken door AND tot nader order opgeschort.

Financiële ontwikkelingen
De omzet is gestegen van € 4,8 miljoen naar € 6,0 miljoen. Het contract dat in het derde kwartaal is afgesloten met een Amerikaanse partij voor het gebruik van digitale kaarten van AND leverde een materiële bijdrage aan de omzet over 2015.

De totale bedrijfskosten zijn in 2015 met € 1,1 miljoen gestegen naar in totaal € 4,5 miljoen. De personeelskosten stegen ten opzichte van 2014 met € 0,4 miljoen naar € 2,4 miljoen. Deze stijging komt voort uit meer inhuur van extern personeel ten behoeve van de uitvoering van een maatwerkopdracht voor een klant. Daarnaast is de capaciteit van eigen personeel verhoogd ten behoeve van de uitbreidingsinvesteringen voor de navigatiekaart van Noord-Amerika.

De afschrijvingskosten voor materiële en immateriële activa stegen met € 0,2 miljoen naar € 0,7 miljoen. Deze stijging wordt veroorzaakt door de in 2014 en 2015 gedane investeringen in de navigatiekaart van Noord-Amerika.

De kosten van op aandelen gebaseerde beloningen stegen met € 0,5 miljoen naar € 0,6 miljoen. Deze stijging wordt veroorzaakt door een stijging van de beurskoers van € 3,00 eind 2014 naar € 8,35 eind 2015.

De kosten die zijn besteed aan de verdere ontwikkeling van de kaart van Noord-Amerika zijn geactiveerd en bedroegen over heel 2015 in totaal € 1,4 miljoen (2014: € 1,3 miljoen).

Per balansdatum is er een impairment test uitgevoerd op de waarde van de database van AND. De uitkomst van deze test heeft geresulteerd in een terugname van in totaal € 2,5 miljoen van de in 2011 doorgevoerde bijzondere waardevermindering. Deze uitkomst is het gevolg van de positieve omzet- en winstgroei van de afgelopen jaren alsmede het afsluiten van een belangrijke licentieovereenkomst in februari 2016 waardoor de omzet over het boekjaar 2016 minimaal op € 6,5 miljoen uitkomt. De verdiencapaciteit en waarde van de database is daardoor veel groter dan was ingeboekt.

De netto bedrijfskosten daalden van € 2,1 miljoen in 2014 naar € 0,6 miljoen in 2015. Deze daling wordt voor een belangrijk deel verklaard door de terugname van de in 2011 doorgevoerde bijzondere waardevermindering van € 2,5 miljoen.

De gerealiseerde nettowinst bedraagt € 5,1 miljoen ten opzichte van een winst van € 2,6 miljoen in 2014. Hiervan is een bedrag van € 1,9 miljoen het gevolg van de terugname van de in 2011 doorgevoerde bijzondere waardevermindering van € 2,5 miljoen.

In 2015 is er verder geïnvesteerd in de bouw van de navigatiekaart van Noord-Amerika. De totale investering bedroeg in totaal € 1,5 miljoen. Door deze investering en de terugname van de in 2011 doorgevoerde bijzondere waardevermindering van € 2,5 miljoen is de boekwaarde van de immateriële vaste activa gestegen naar € 13,8 miljoen eind 2015.

De netto kasstroom over 2015 bedroeg € 0,7 miljoen positief waardoor het saldo van de liquide middelen is toegenomen naar € 4,5 miljoen eind 2015.

Dankzij de gerealiseerde resultaten en de investeringen is het balanstotaal in 2015 met € 4,2 miljoen gestegen naar € 20,2 miljoen. Evenals in 2014 heeft AND geen bankschulden per eind 2015. Het eigen vermogen bedroeg per eind 2015 ongeveer 89% van het balanstotaal.

Dividend
AND stelt op basis van de goede cijfers over 2015 en de uitstekende start in 2016 aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 12 mei 2016 voor om over het financiële jaar 2015 een dividend van € 0,15 per aandeel uit te keren, oftewel 17% van de nettowinst exclusief de terugname van de bijzondere waardevermindering. AND heeft daarbij de intentie structureel jaarlijks dividend uit te keren, indien toelaatbaar en zulks met inachtneming van het huidige dividendbeleid. Omdat de onderneming haar groei in principe zoveel mogelijk uit eigen middelen wil financieren, wordt bij de bepaling van het dividend rekening gehouden met diverse factoren, zoals groeikansen, investeringen, cashbehoefte, vermogenspositie en de belangen van aandeelhouders op de middellange termijn.

Marktontwikkelingen
Door de sterke toename van smartphones met GPS, tablets en wearables met locatie bepaling is een massamarkt voor locatie gebaseerde apps ontstaan die via verschillende App Stores worden aangeboden. Naast apps voor navigatie, maken ook vele andere apps gebruik van locatie diensten zoals het weer, chat en foto en fitness apps. Veel van deze apps maken gebruik van de standaard APIs (Application Programming Interface) zoals deze worden aanboden binnen de SDKs (Software Development Kit) van het mobiele OS.

Met de aanwezigheid van gratis locatie diensten is het bewustzijn bij bedrijven van het belang van locatie binnen hun business processen enorm toegenomen. De onderliggende kaart bij locatie diensten voor business processen wordt steeds vaker aangepast om de business processen te kunnen optimaliseren.

Verder neemt ook de behoefte toe om deze diensten cloud-based af te nemen. AND biedt hiervoor met haar LBS (Location Based Services) platform een goede oplossing aan. Tevens ziet AND nog steeds een stijgende behoefte aan maatwerk en een hogere bereidheid van klanten om te betalen voor diensten in plaats van alleen kaartlicenties.

In de automotive markt ziet AND een stroomversnelling in behoefte aan locatie diensten als onderdeel van de zelfrijdende auto en de connected car. De ontwikkelingen rondom de zelfrijdende auto versterken des te meer het strategisch belang van wereldwijd kaartmateriaal in deze sector. AND onderzoekt de mogelijkheden voor een succesvolle positie binnen de automotive markt.

Hoewel de behoefte aan digitale mondiale kaarten en locatie diensten nog steeds groeit, blijft het aantal aanbieders met werelddekking zeer beperkt. AND heeft in antwoord hierop reeds een belangrijke stap gezet om naast haar West-Europese kaart ook Noord-Amerika op detailniveau aan te kunnen bieden. Ook in de komende jaren investeren we in onze digitale kaarten om de dekking verder uit te breiden en de kwaliteit hoog te houden.

Strategie
AND is de enige onafhankelijke partij in de mondiale kaartenmarkt voor het aanbieden van digitale kaarten voor locatie gebaseerde diensten. Dit biedt goede kansen en AND zal dan ook haar bestaande kaarten nog effectiever verbeteren en uitbreiden. Daarnaast zet AND in op het verhogen van haar toegevoegde waarde door haar kaarten en data als maatwerkdiensten aan te bieden.

Vooruitzichten voor 2016
2015 is voor AND een goed jaar geweest en de onderneming is positief ten aanzien van nieuwe mogelijkheden binnen de huidige snel veranderende technologische mogelijkheden en marktontwikkelingen. AND heeft eind februari 2016 een belangrijke licentieovereenkomst afgesloten met één van de grootste internetbedrijven van Europa voor het gebruik van digitale kaarten en mede hierdoor is bij publicatie van deze jaarrekening voor 2016 al een minimale omzet van €6,5 miljoen geborgd, een duidelijke omzetgroei ten opzichte van 2015.

Risico's
Voor een gedetailleerde beschrijving van de risicofactoren die van toepassing zijn op AND International Publishers NV en haar dochterondernemingen, wordt verwezen naar het jaarverslag over 2015.

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders vindt plaats op 12 mei 2016 in Rotterdam. Voor een gedetailleerde toelichting op de cijfers wordt verwezen naar de jaarrekening 2015. Het jaarverslag wordt op 17 maart in de loop van de dag beschikbaar gesteld via www.and.com.

Rotterdam, 17 maart 2016
CEO H.F. van der Linde

tijd 09.49
AND EUR 11,-- +10ct vol. 25.951



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL