AND International Publishers: Verslag over het eerste halfjaar van 2015

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 18/08/2015 07:30
AND eerste halfjaar winstgevend, verdubbeling kaartendekking in afrondende fase en AND speelt in op ontwikkelingen binnen haar sector

Ontwikkeling kaarten Noord-Amerika in afrondende fase
Omzet eerste halfjaar 2015 € 1,8 miljoen tegen € 3,3 miljoen in eerste halfjaar 2014
Winst eerste halfjaar 2015 € 0,7 miljoen tegen € 2,1 miljoen in eerste halfjaar 2014
Winst per aandeel eerste halfjaar 2015 € 0,19 tegen € 0,56 per aandeel in eerste halfjaar 2014
AND houdt ontwikkelingen in haar sector, waaronder de verkoop van HERE, nauwlettend in de gaten en is in dialoog met marktpartijen om op deze ontwikkelingen in te spelen.
Capelle aan den IJssel, 18 augustus 2015 - AND International Publishers NV heeft het eerste halfjaar van 2015 winstgevend afgesloten. De omzet en winst zijn gedaald ten opzichte van 2014. Bij een omzet van € 1,8 miljoen is een winst gerealiseerd van € 0,7 miljoen. De winst per aandeel bedraagt € 0,19.

AND Chief Executive Officer Hugo van der Linde: "AND heeft het eerste halfjaar winstgevend afgesloten. Veel focus heeft de voorbije periode gelegen op de uitvoering van het ontwikkelprogramma van de kaart van de Verenigde Staten en Canada. Dit project is nu in de afrondende fase; enkele geïnteresseerde partijen ontvingen al samples van de nieuwe kaart. De aandacht zal zich nu versterkt richten op de vercommercialisering van deze belangrijke mijlpaal voor AND.

De markt voor digitale kaarten is de laatste maanden sterk in beweging, zoals onder andere blijkt uit de verkoop van HERE aan een consortium van Duitse automotive partijen. AND voert met meerdere marktpartijen actieve dialogen over deze ontwikkelingen en de rol van AND daarin."

Gang van zaken eerste halfjaar 2015
In de eerste helft van 2015 is verder geïnvesteerd in de ontwikkeling van een kwalitatief hoogwaardige navigatiekaart van Noord-Amerika. Het upgrade en verrijkingsprogramma dat in 2014 is begonnen bevindt zich in de afrondende fase. De afronding van de kaart van de Verenigde Staten is licht vertraagd, maar zal in de loop van het derde kwartaal commercieel beschikbaar zijn. De dekking van de navigatiekaarten van AND wordt daarmee meer dan verdubbeld. De eerste sample data is inmiddels aangeboden aan geïnteresseerde partijen.

AND heeft een aantal maatwerkopdrachten uitgevoerd en licentie-overeenkomsten afgesloten. Bijvoorbeeld heeft AND samen met haar klant Barloworld Supply Chain software, onderdeel van Barloworld (BAW.JSE), een kaart geleverd in het formaat van Barloworld. Hierdoor kan deze kaart zonder verdere bewerking aangesloten worden op de software van Barloworld. Dit bespaart Barloworld tijd en ontwikkelgeld. Met de software van Barloworld worden optimale routes berekend, waardoor kosten en CO2 emissies kunnen worden beperkt.

Binnen een ander project werkte AND met Ordina en de Nederlandse onderwijsinspectie samen om middels nauwkeurige locatiegegevens van scholen de zoekfunctie in hun website te ondersteunen.

Voor een aanbieder van geavanceerde optimalisatie-oplossingen voor planning, heeft AND een pilot gedaan voor het digitaliseren van onverharde wegen.

Verder heeft AND ook maatwerkopdrachten uitgevoerd waarbij AND volledige geheimhouding met betrekking tot opdrachtgever, inhoud en financiën heeft geaccepteerd en AND daardoor geen verdere informatie kan geven.

AND verwacht voor de tweede helft van 2015 een gedeeltelijke verschuiving van omzet van kaartlicenties naar maatwerkopdrachten en services.

Op 3 augustus 2015 heeft een consortium van autofabrikanten de kaartendivisie HERE van Nokia gekocht voor een bedrag van € 2,8 miljard. AND was al, onder andere ook op verzoek van gevestigde bedrijven, een onderzoek begonnen naar de mogelijkheden binnen de automotive markt. Dit onderzoek zal worden voortgezet waarbij AND de ontwikkelingen rondom verkoop van HERE nauwlettend in de gaten zal houden.

Financiële positie
De omzet is gedaald van € 3,3 miljoen naar € 1,8 miljoen. Het contract voor de bouw van de navigatiekaart van de Verenigde Staten en Canada leverde een belangrijke bijdrage aan de omzet in het eerste halfjaar, maar droeg minder bij vergeleken met dezelfde periode in 2014. Daarnaast leverde een licentieovereenkomst met een eenmalig karakter een belangrijke bijdrage aan de omzet in 2014. AND kent een hoge mate van afhankelijkheid van een beperkt aantal grote klanten en nieuw te acquireren opdrachten en de timing daarvan binnen het boekjaar, waardoor de omzet gedurende een bepaalde periode in het boekjaar sterk kan fluctueren ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande boekjaar.

De totale bedrijfskosten zijn gestegen van € 1,5 miljoen naar € 2,0 miljoen. Door de verdere ontwikkeling van de kaart van de Verenigde Staten en Canada zijn de personeelkosten en afschrijvingen op immateriele en materiele vaste activa gestegen ten opzichte van 2014. De interne kosten die hieraan zijn besteed zijn geactiveerd en bedroegen € 0,9 miljoen. Per saldo bedroegen de netto bedrijfskosten € 1,1 miljoen in 2015 ten opzichte van € 1,2 miljoen in 2014.

In de eerste helft van 2015 is verder geïnvesteerd in de bouw van de navigatiekaart van de Verenigde Staten en Canada. De totale investering bedraagt € 1,0 miljoen. Hierdoor zijn de immateriële vaste activa toegenomen tot € 11,1 miljoen.

De netto kasstroom bedroeg € 1,5 miljoen negatief waardoor het saldo van de liquide middelen is afgenomen tot € 2,8 miljoen.

Het eigen vermogen van € 13,7 miljoen bedraagt 91% van het balanstotaal. Net als in voorgaande jaren heeft AND geen bankschulden.

Strategie
AND is de enige onafhankelijke partij in de mondiale kaartenmarkt voor het aanbieden van digitale kaarten voor locatie gebaseerde diensten. Dit biedt goede kansen en AND zal dan ook haar bestaande kaarten nog effectiever verbeteren en uitbreiden. Daarnaast zet AND in op het verhogen van haar toegevoegde waarde door haar kaarten en data als maatwerkdiensten aan te bieden.

Zoals gemeld onderzoekt AND momenteel de mogelijkheden en kansen van toetreding tot de automotive markt alsook verdere uitbreiding van haar kaartendekking.

Vooruitzichten voor 2015
De economische omstandigheden, marktontwikkelingen en verdienmodellen in de markt voor digitale kaarten blijven echter nog in hoge mate onzeker. De resultaatontwikkeling zal onder andere afhankelijk zijn van de sterkte van het economisch herstel en de ontwikkelingen in de markt voor navigatie en locatie gebaseerde diensten. Ook kent AND nog een hoge mate van afhankelijkheid van een beperkt aantal grote klanten en nieuw te acquireren opdrachten. In de loop van 2015 verwacht AND de verrijkte kaart van Noord-Amerika gereed te hebben en test en pilot projecten met prospects uit te voeren en verwacht daarom pas vanaf 2016 een substantiëlere bijdrage uit inkomsten over deze verrijkte kaart. AND is positief ten aanzien van opkomende mogelijkheden binnen de huidige snel veranderende technologische en marktontwikkelingen.

AND is positief over de tweede helft van 2015 maar geeft hierover geen financiële verwachting.

Risico's
Voor een gedetailleerde beschrijving van de risicofactoren die van toepassing zijn op AND International Publishers NV en haar dochterondernemingen, wordt verwezen naar pagina 12 en 13 van het jaarverslag over 2014.

Bestuursverklaring

De Raad van Bestuur verklaart hierbij dat, voor zover haar bekend:

het geconsolideerd tussentijds financieel verslag, is opgesteld op basis van IAS 34, Tussentijdse financiële verslaggeving, een getrouw beeld geeft van de activa, de passiva, de financiële positie en het resultaat van AND International Publishers NV en de gezamenlijke in de consolidatie opgenomen ondernemingen; en
het halfjaarverslag van de Raad van Bestuur een getrouw overzicht geeft van de informatie vereist krachtens art. 5:25d leden 8 en 9 van de Wet op het financieel toezicht.


Capelle aan den IJssel, 18 augustus 2015

H.F. van der Linde




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL