Cijfers Alanheri

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 09/08/2005 13:11
Onze vennootschap heeft in het eerste halfjaar een nettoverlies van Eur 1.692.000 (2004: Eur 243.000 winst) geboekt. Het bedrijfsresultaat kwam uit op Eur 1.540.000 negatief (2004: Eur 603.000 positief). De omzet bedroeg Eur 46.418.000 (2004: Eur 48.182.000).

Algemeen
Het resultaat van onze vennootschap over het eerste halfjaar van 2005 is teleurstellend. In tegenstelling tot onze in Nederland gevestigde bedrijven welke tezamen nog een bescheiden positief resultaat wisten te behalen, zakte onze Zuid-Afrikaanse deelneming diep in de rode cijfers.

Marketing
Onze Zuid-Afrikaanse deelneming Umgeni Products (Pty) Ltd heeft in dit eerste halfjaar een verlies geleden van Eur 1.732.000 waaraan de volgende oorzaken ten grondslag lagen:

De kostprijs van rijst steeg in de maanden januari t/m mei als gevolg van de sterke dollar met 18%. Deze prijsstijging kon pas in tweede helft van april worden doorberekend. Het effect hiervan werd, als gevolg van lopende afleveringsverplichtingen, eerst medio juni merkbaar.
De marges op bonen herstelden na de daling van december 2004 niet.
De distributiekosten samenhangend met het beleid, gericht op nationale groei en spreiding van omzet, zijn aanzienlijk hoger uitgevallen o.a. als gevolg van een niet optimale beladingsgraad.
De eind juni door ons getroffen reservering voor prijsrisico’s en voorraden ten bedrage van Eur 650.000.
De marges van rijst en bonen zijn thans weer op niveau en de verliezen zijn gestopt. De distributiekosten zijn mede als gevolg van een betere beladingsgraad en efficiëntere indeling gereduceerd. Echter de ingezette tendens waarbij onze klanten, naast regionale, van ons ook nationale leveringen verlangen, vereist een andere aanpak van de distributie. De diverse systemen worden thans onderzocht en wij verwachten in het tweede halfjaar hierover een beslissing te kunnen nemen.

In Nederland blijft de markt van kleindierenvoeders zich kenmerken door achterblijvende verkopen in het traditionele dierenspeciaalzakenkanaal. Het is dan ook dankzij de nieuwe afzetkanalen en toegenomen efficiency dat Witte Molen B.V. en Allesterin B.V., onze deelnemingen welke actief zijn in deze sector van verpakte kleindierenvoeders, het eerste halfjaar met een positief resultaat hebben kunnen afsluiten.

De marketinginspanningen welke hebben geleid tot uitbreiding van het klantenpallet, stemmen ons positief voor de toekomst.

Handel

Voor Alanheri (Produkten) B.V., onze vanuit Nederland wereldwijd opererende handelsonderneming in agrarische producten is het eerste halfjaar in zijn algemeenheid stroef verlopen. Doordat deze vennootschap het tweede kwartaal kostendekkend draaide is het verlies niet verder opgelopen. De omzet was iets hoger in vergelijking met dezelfde periode van het vorig jaar echter de marges bleven onder druk. De grondstoffenmarkt voor de vogelvoederindustrie kenmerkte zich als vlak met zeer beperkte prijsschommelingen, de afzet van organische koffie vertoonde een gezonde groei en wij noteerden een toename van het aantal aanvragen voor voedselhulp. Wij staan thans op het noordelijk halfrond aan de vooravond van de diverse oogsten waarbij weersomstandigheden een zeer belangrijke rol spelen. Een lastig te voorspellen periode van "weermarkten" ligt voor ons, welke wij echter met vertrouwen tegemoet zien.

Vooruitzichten
Nu de verliezen bij onze Zuid-Afrikaanse deelneming zijn gestopt, mogen wij voor de tweede helft van dit jaar een positief resultaat tegemoet zien. Echter gelet op de omvang van het in het eerste halfjaar geleden verlies, verwachten wij niet dat het jaarresultaat positief zal zijn.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL