Jaarcijfers AFC Ajax NV per 30 juni 2003, maar toch nog een nettoverlies van 4 miljoen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 20/10/2003 08:59
Kerncijfers Ajax heeft over het boekjaar 2002/2003 een zeer goed operationeel resultaat van 12,3 miljoen Euro positief geboekt, hetgeen zoals verwacht nog niet tot nettowinst heeft geleid.
Het resultaat na belasting bedraagt 4,0 miljoen Euro negatief ten opzichte van 22,1 miljoen Euro negatief vorig jaar: een verbetering van 18,1 miljoen Euro, enerzijds veroorzaakt door kostenbeheersingsmaatregelen en anderzijds door de deelname aan de UEFA Champions League.
De vergelijkende cijfers van 2001/2002 bestaan overigens uit de geconsolideerde cijfers van AFC Ajax NV onder aftrek van de cijfers van de Belgische en Ghanese deelnemingen, aangezien deze deelnemingen in het verslagjaar zijn overgenomen door de minderheidsaandeelhouders.
Niet alleen het operationele resultaat is fors verbeterd met € 17,5 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar, ook de netto omzet is gestegen met 53 % van € 50,0 miljoen naar € 76,5 miljoen. De totale bedrijfskosten zijn met € 9,0 miljoen gestegen van € 55,3 miljoen naar € 64,3 miljoen.
Het resultaat vergoedingssommen bedraagt € 0,7 miljoen positief en is € 2,9 miljoen lager dan de opbrengst in 2001/2002. De afschrijving op vergoedingssommen is gestegen met € 2,5 miljoen van € 18,2 miljoen naar € 20,7 miljoen.
Verwachtingen Algemeen
Ajax heeft in maart 2003 de break-even resultaatverwachting voor het jaar 2002/2003 bijgesteld naar operationele winst en deze winst is uiteindelijk € 12,2 miljoen geworden. De realisatie van additionele transferinkomsten heeft binnen het boekjaar niet plaats-gevonden en daardoor is het netto resultaat negatief gebleven.
Voor het nieuwe boekjaar verwacht Ajax naast een positief operationeel resultaat ook een netto winst. Dit is gebaseerd op de deelname aan de UEFA Champions League en de reeds gerealiseerde netto transferresultaten inzake Ahmed “Mido” Hossam, Andy van der Meijde en Cristian Chivu. Het vertrek van deze spelers is opgevangen door het aantrekken van Julien Escudé, Zdenek Grygera, Tom Soetaers, Wesley Sonck, Sander Boschker en Nicolae Mitea.
De kosten uit de afwikkeling van de deelnemingen in België en Ghana zullen naar verwachting door de voorziening gedekt kunnen worden. Door de realisatie van de voornoemde transferinkomsten, na afloop van het boekjaar, beschikt Ajax over voldoende liquide middelen om, zonder een beroep op kapitaalmarkt of kredietverstrekking te hoeven doen, haar activiteiten te kunnen financieren. Naheffingsaanslag
Zoals bekend is Ajax voorwerp van een strafrechtelijk vooronderzoek omdat het Openbaar Ministerie van mening is dat Ajax, in het kader van de transfers van Laudrup en Arveladze in 1997, betalingen heeft gedaan die de club had moeten aanmerken als loonbetalingen. In verband daarmee heeft de Belastingdienst aan Ajax naheffings-aanslagen opgelegd ten bedrage van in totaal € 5,8 miljoen, vermeerderd met naheffingsrente. Ajax betwist het standpunt van het Openbaar Ministerie én van de Belastingdienst. De club meent over goede argumenten te beschikken. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie het strafrechtelijk vooronderzoek naar Ajax afgerond. De verwachting is dat het Openbaar Ministerie, nadat op verzoek van onder meer Ajax een aantal nadere onderzoekshandelingen zal zijn verricht, in 2004 een beslissing zal nemen om Ajax al dan niet te vervolgen.
Tegen de naheffingsaanslag van de Belastingdienst heeft Ajax bezwaar aangetekend. Verwacht wordt dat Ajax in 2004 in de gelegenheid zal zijn gesteld de gronden voor het bezwaar in te dienen. Het strafrechtelijk vooronderzoek en de naheffingsaanslag hebben niet geleid tot een aanpassing van de cijfers.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL