Oliegeld stroomt door overnames weer terug

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 30/11/2005 08:37
De oliegelden die in de Arabische landen wordt binnengehaald, zal voor een groot deel door overnames weer terug gaan vloeien, althans dat is onze verwachting. Daar schuilen gevaren aan en ook wel positieve, naar de overhand zien wij (red. XEA.nl) in gevaren.
Gevaren voor de stabiliteit van de eigen economie, want waar zijn die kwetsbaar op, de olie aanvoer, het transport (aanvoer van goederen en diensten) en energievoorziening.
Dit zijn de 3 hoofdpunten waar het in het dagelijks verkeer omdraait.
Wat zien wij steeds meer, dat meerdere van deze 3 hoofdpunten in andere handen overgaan. Regeringen zouden hier meer op moeten toezien, dat zijzelf het beheer over deze drie hoofdkernen in handen houdt.
Het gevaar is groot, dat je als regering zelf niet meer alles voor het zeggen (leiden) hebt.
Kijk naar de verkoop van P&O Nedlloyd, maar nu ook in Engeland naar P&O, daar doet Dubai Port een bod op van ENG pond 3,33 miljard. Straks is het vervoer over Zee in handen van andere en daar heb jezelf geen invloed meer op. Tarieven kunnen de pan uitrijzen, maar ook de aanvoer van producten en grondstoffen worden kwetsbaar.
Stel dat er ook nog eens een Bod op Vopak zou komen uit de Arabische landen. Wij zien dat wel voorogen, dat oliegeld zal geïnvesteerd worden en dan lijken dit soort bedrijven een goede aansluiting te vinden op hun eigen olieproductie. Olie-opslag in eigen handen en dan is men afhankelijk van de "olieprijs en de afgifte" van deze landen.
Wij van de redactie willen geen kwaad achter deze overnames zien, maar je bent je zelfstandig oordelen kwijt.
Daarom zien wij met lede ogen al dit soort zaken naar het "buitenland" vertrekken. Erg, neen, maar wat ben je dan nog als "zelfstandige natie"?
Afhankelijk van andere is geen prettig gevoel.

Maar dat het oliegeld weer deze kant op komt is voor ons wel zeker.





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL