Vopak jaarverslag nader bekeken en welke vooruitzichten zijn er.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 17/04/2005 09:41
Wij hebben in 't kort het verslag van Vopak doorgelopen en het ziet er goed uit. Ja, wat wil met de olie en de chemie, daar zit "chemie" in!
De nettowinst daalde wel, maar verkopen van onderdelen waren de oorzaak, omzet ging van EUR 749,6 miljoen naar 642,1 miljoen, nettoresultaat ging van 104,5 naar 88,6 miljoen, kasstroom ging van 203,4 naar 141,8 miljoen. Het dividend blijft gelijk op EUR 0,50 p.a. (pay-out 36%), maar kan ook weer naar keuze in aandelen worden opgenomen. Het eigen vermogen steeg door de verkopen van 521,2 naar 545,0 miljoen en de langschulden gingen van 695,5 naar 581,4 miljoen en de netto rentedragende schuld daalde van 608,5 naar 500,7 miljoen. De wpa was EUR 1,37 en wpa excl. bijzondere posten EUR 1,26.
De desinvesteringen zullen dit jaar met nog enkele kleine worden afgerond en zal dat proces, dat in 2003 van start ging zijn afgerond. Per saldo werd in 2004 voor ca. EUR 139,1 miljoen gedesinvesteerd en daalde het aantal medwerkers met 543.
Wat zijn de vooruitzichten van Vopak voor dit jaar en volgende?
De ontwikkelingen op de oliemarkt zijn en blijven voor Vopak gunstig. In het licht hiervan wordt de capaciteit verder uitgebreid. Het merendeel van de uitbreidingen komt, met uitzondering van Darwin (tweede helft 2005), in 2006 beschikbaar. Als gevolg hiervan en in 2004 reeds hoge bezettingsgraden van met name de olieterminals in Singapore, Rotterdam en Tallinn zullen naar verwachting de resultaten van de olieactiviteiten in 2005 beperkt stijgen. De vooruitzichten met betrekking tot de chemiemarkt zijn vooralsnog goed te noemen.
Hoewel beperkt conjuctuurgevoelig zijn de reslutaten van Vopak wel gevoelig voor sterke fluctuaties in economische ontwikkelingen in Europa, de Verenigde Staten en China. Daarnaast is Vopak afhankelijk van de koersverhouding euro - dollar voor de omrekening van resultaten van dollar en dollargerelateerde valuta.
In lijn met de positieve marktontwikkeling is de start van Vopak in 2005 bemoedigend te noemen. Tegen die achtergrond verwacht Vopak voor 2005- bijzondere omstandighedenvoorbehouden- een stijging van het bedrijfsresultaat uit kernactiviteiten exclusief bijzondere posten ten opzichte van 2004.
Vopak ligt op koers en vervolgen ook in 2005 hun weg, stap voor stap, met gedreven ondernemerschap.

Wij van de redactie ww.XEA.nl kennen de Heer Carel van de Driest al vele tientallen jaren, hij is een man, deskundig in 'zijn' vak en gedreven, dat weleens ten koste ging van zijn eigen gezondheid.
Dat maak je niet zoveel meer mee, hij heeft Vopak weer op 'koers' gebracht en zet er nu weer met 'stoom' vaart in. Als de economie meezit, kan het verdere herstel bij Vopak versneld gaan. De koers van het aandeel loopt de laatste tijd al op de verbeterende ontwikkeling op. Huidige koers van Vopak ruim EUR 19.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL