Laurus werkt verder aan rendementsherstel

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 14/09/2003 12:05
Hier de belangrijkste punten.
 Reductie aantal arbeidsplaatsen met 360 FTE.
 Sluiting distributiecentra Apeldoorn en Hoofddorp.
 Beëindiging versdistributie-activiteiten in 's-Hertogenbosch.
 Totale besparing naar verwachting € 14 miljoen à € 16 miljoen op jaarbasis (vanaf 2005).
Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers 2003 op 29 augustus jl. gaf Laurus NV aan dat het verder werkt aan rendementsherstel op de langere termijn. Als gevolg van met name desinvesteringen - de verkoop van Spar (258 winkels), het sluiten van Basismarkt (166 winkels) en de verkoop van vestigingspunten aan onder andere Sperwer (81 winkels) – kent Laurus in Nederland een afname van het marktaandeel. Het administratieve en logistieke apparaat zijn echter nog grotendeels toegesneden op de marktpositie die de onderneming in de periode voorafgaand aan de desinvesteringen innam. Teneinde de kostenstructuur meer in overeenstemming te brengen met de huidige grootte van de onderneming kondigt Laurus thans de volgende voorgenomen maatregelen aan.
Reductie overhead kantoren.
Het aantal arbeidsplaatsen op de kantoren (overhead) zal worden teruggebracht van circa 1056 FTE nu naar circa 840 FTE tegen het einde van het tweede kwartaal van 2004. Dit betekent een reductie van circa 216 FTE (vaste medewerkers en flexkrachten). Inbegrepen in de vermindering is de in mei van dit jaar door Laurus aangekondigde herstructurering van de afdeling Finance & Administration (reductie van 220 FTE naar 140 FTE).
Reductie overhead distributiecentra.
Het aantal arbeidsplaatsen op de kantoren behorende bij de distributiecentra zal worden teruggebracht van circa 324 FTE nu naar circa 255 FTE tegen het einde van het tweede kwartaal van 2004. Dit betekent een reductie van 69 FTE.
Optimalisatie logistiek netwerk.
De thans nog gescheiden distributiestromen van Edah enerzijds en Konmar en Super De Boer anderzijds zullen voor vers gedeeltelijk en voor de zogeheten ‘slow movers' (langzaamlopende kruidenierswaren en non-foodproducten) geheel worden samengevoegd. Dit is mogelijk door gerealiseerde verbeteringen in automatisering en bedrijfsprocessen.
Samenvoeging versdistributie.
De distributie van versproducten ten behoeve van Edahvestigingen is nu nog gescheiden van die ten behoeve van Super De Boer- en Konmarvestigingen. Edah wordt beleverd vanuit DC Someren en DC Apeldoorn, Super De Boer en Konmar vanuit de DC's ‘s-Hertogenbosch, Beilen, Waddinxveen en Nieuw-Vennep.
De versstromen in de regio's Noord en Zuid zullen worden samengevoegd. De Edah-versdistributie in regio Noord wordt ondergebracht in DC Beilen, dat in Noord ook de versdistributie van Super De Boer/Konmar verzorgt. De versdistributie voor Super De Boer/Konmar in regio Zuid wordt ondergebracht in DC Someren, dat in Zuid ook de versdistributie voor Edah verzorgt. Uiterlijk eind eerste kwartaal 2004 zal als gevolg hiervan DC Apeldoorn worden gesloten en zullen de versdistributie-activiteiten in DC ‘s-Hertogenbosch worden beëindigd.
Op de beide locaties is ten behoeve van de versdistributie in totaal circa 117 FTE werkzaam ('s-Hertogenbosch 90 FTE en Apeldoorn 27 FTE), waarvan 84 FTE in vaste dienst. De verwachting is dat circa 50 FTE hiervan intern kan worden herplaatst en dat 34 FTE boventallig zal worden. Door de verplaatsing van activiteiten zal de werkgelegenheid in Beilen met circa 30 FTE toenemen en in Someren met 49 FTE. Deze groei zal door interne herplaatsingen en door de inzet van flexkrachten worden opgevangen.
Samenvoeging nationale distributiecentra Momenteel is de distributie van de slow movers voor Edah ondergebracht in Hoofddorp en voor Super De Boer/Konmar in Veenendaal en Renswoude. Het voornemen is de activiteiten van Hoofddorp samen te voegen met die van Veenendaal/Renswoude. Deze samenvoeging zal naar verwachting eind tweede kwartaal 2004 zijn voltooid, waarna het DC Hoofddorp zal worden gesloten.
Op de locatie Hoofddorp is circa 105 FTE werkzaam, waarvan 75 vaste medewerkers. De verwachting is dat circa 20 medewerkers intern in regio West kunnen worden herplaatst en dat 55 medewerkers boventallig zullen worden. Door de verplaatsing van activiteiten zal de werkgelegenheid in Veenendaal/Renswoude met maximaal 68 FTE toenemen.
Besparingen
De totale besparingen als gevolg van de voorgenomen maatregelen zullen naar verwachting € 14 miljoen à € 16 miljoen op jaarbasis bedragen.
Ofschoon de eerste effecten van de maatregelen reeds in 2004 zichtbaar zullen zijn, manifesteert de volledige uitwerking van de besparingen zich in 2005. Het terugbrengen van het aantal vaste medewerkers op de kantoren en op de kantoren van de distributiecentra levert op jaarbasis een besparing van naar verwachting in totaal € 8 à € 9 miljoen op. De logistieke integratie zal naar verwachting tot een jaarlijkse besparing van circa € 2 miljoen leiden. Deze besparing wordt mede gerealiseerd door dalende huisvestings- en expeditiekosten. Voor de uitvoering van de reorganisatie zullen, zoals Laurus reeds op 29 augustus jl. bekend maakte, voorzieningen worden gevormd.
Naast de vaste medewerkers werken er op de kantoren circa 100 flexkrachten. De jaarlijkse besparing op de kosten van deze flexarbeid zal naar verwachting € 4 à € 5 miljoen bedragen. Aan de beëindiging van het dienstverband van de flexkrachten zijn geen financiële consequenties verbonden waarvoor de vorming van voorzieningen nodig is.
De voorgenomen maatregelen hebben geen nadelige gevolgen voor de consument. De reductie van het aantal arbeidsplaatsen vindt plaats in ondersteunende functies, die het serviceniveau in de winkels onverlet laten. De voorgenomen integratie van de logistieke stromen zal ook de consument ten goede komen.
Centrale ondernemingsraad
Aan de centrale ondernemingsraad (cor) is gevraagd advies uit te brengen omtrent de voorgenomen maatregelen. De reductie van arbeidsplaatsen vindt voorzover mogelijk plaats door natuurlijk verloop en interne herplaatsingen. Het totaal aantal arbeidsplaatsen dat komt te vervallen zal naar verwachting 360 FTE bedragen. Het met de vakbonden overeengekomen Sociaal Plan Laurus Totaal is van toepassing.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL