Verslag van ons bezoek aan Purac (CSM) te Gorinchem

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 14/10/2005 05:54
Gisteren werden wij in het AC restaurants/hotels te Meerkerk ontvangen met een uitstekend en verzorgd kou buffet. Daarna werden wij door de Heer J.W.E. v.d. Klaauw welkom geheten. En Divisiedirecteur de heer G.J. van Nieuwenhuyzen gaf een overzicht over het ontstaan van de divisie CSM Biochemicalsuit de Schiedamse Melkzuurfabriek, CCA/ HVA. Het liep toen medio vorige eeuw allemaal niet zo best, en kreeg CSM de mogelijkheid om CCA te kopen voor weinig geld.
In 1982 werd CSM voor 100% eigenaar en zo werd het huidige Purac uitgerold.
In 1997 heeft CSM samen met Cargill in de VS samen Cargill PGLA1 opgestart. En heden ten dage heeft Purac meer dan 50% van de biochemische wereldmarkt in handen. Op onze vraag hoeveel, want 51 en 99% is ook meer dan 50%, kregen wij geen vraag i.v.m. de concurrentie. Maar voor enkele jaren terug was CSM in de AVA wel duidelijker met was 't antwoord ca. 75 tot 80% hadden zij toen.
De omzet van Purac was ca. EUR 280 miljoen , de concurrentie wordt sterker, vooral van de Chinesen. Die maken alles na, maar gelukkig wel de producten waar kleine winstmarges opzitten. Dus moeten wij als Purac goed op onze kosten letten. Gelukkig is de jaarlijkse groei ca. 10%. De zorg om voedselveiligheid, gezondheid en het milieu zijn de voornaamste drijfveren achter de groei van de markt voor melkzuur en melkzuurderivaten. De belangrijkste markt ligt in de voedselindustrie, maar ook farmacie, cosmetica, diervoederindustrie zijn belangrijke afnemers/klanten. En ook de medische sector (voor bouten, schroeven, hechtgarens die afbreekbaar zijn, in een tijdsschema) behoort tot de klanten van Purac.
Daarom is de bouw van de fabriek (reeds begonnen) in Thailand zo voor ons (Purac) noodzakelijk voor o.a de geografische spreiding i.v.m. taakverdeling en kosten. Purac zit al in Japan, Europa, Noord en Zuid Amerika en krijgt zo een betere geografische spreiding. In Thailand zal de productbasis rietzuiker zijn en andere grondstoffen.
Ook hebben wij voordeel van het per 1/1/2006 verbod van gebruik antibiotica in de vleesindustrie. Dan moet die vleesindustrie onze producten gaan gebruiken.
Maar onze producten zitten ook in schoonmaakmiddelen, sappen (vruchten), diervoedsel (biggen groeien dan harder en zijn dan eerder klaar voor de vleesindustrie) en nog veel meer producten. Ieder mens gebruikt dagelijks tijdens de brood- en warme maaltijden wel meerdere malen onze producten/stoffen.
Maar ook in de technologie, o.a. moederboards van computers worden onze producten gebruikt.
Het gebruik zal steeds meer en omvangrijker worden en voor het gebruik van afbreekbare plastics werden wij plezierig verrast door de hoge olieprijs. In het verleden moest Purac de klant op en nu door die hoge olieprijs en milieu-eisen er is andersom geworden. De klanten zijn gaan "rekenen"en vragen nu aan Purac, wat gaat mij dat kosten, het gebruik van jullie "afbreekbare" polymerenproduct(en) voor o.a boterkuipjes etc..
Deze afbreekbare plastics hebben de toekomst en dat ziet er dus goed uit voor Purac (CSM) en 't wordt (nog) niet gewaardeerd in de koers van het aandeel CSM.
De grafiek van het volume gebruik is veel steiler dan onze (Purac) omzet laat zien, daar is de USA dollar en de concurrentie debet aan.
Purac wil de groei benutten door vlak bij de klanten te willen zitten. Maar succes hebben laat concurrentie ontstaan. Dus zal je op je kosten moeten letten en toch geld uitgeven voor nieuwe ontwikkelingen en daardoor de concurrentie voorblijven. Overheden waar blijven jullie nu! De nieuwe technoligiƫn worden gelijk afgeschermd door patenten. Op onze vraag hoeveel zijn dat er en voor wel bedrag is dat in de balans, krgen wij het antwoord, dat kunnen wij helaas uit oogpunt van concurrentie niet geven.

Dus moeten erin die patenten veel stille-waarden zitten en als Purac door CSM eens naar de beurs gebracht zou worden, dan pas komt de echte waarden van deze "parel" naar buiten. Wij denken aan 1 tot 2 miljard euro's
De uitleg werd zo even uit de "blote" bol door de heer van Nieuwenhuyzen gedaan en dat gaf wel aan, dat hij zijn werk verstaat, een vakman!

Daarna was de heer Huiting aan de beurt en die vertelde over de Missie en de huidige ontwikkelingen waarvoor Purac staat. De overname van een onderdeel van Avebe (daar, met de staking hebben wij geen last gehad) Glucoma was een goede strategische zet. Er is een nieuwe fabriek pas in gebruik genomen in Ter Apel (basis gronstof glucose) voor de gronstof voorziening.
Onze voorsprong op de concurrentie zit in de kennis en ontwikkeling van nieuwe technologiƫn en gebruik ervan.
Dat doen wij al jaren met Universiteiten (o.a Groningen en Leiden) onderzoek/ontwikkeling naar, daar betalen wij dan ook voor. Het vroeger Hollandia (melkfabriek) heeft aan de basis ontstaan van CSM in 1919 gestaan.
Ook werden de veiligheid, houdbaarheid, afbreekbaarheid (polymeren) en mineraalverrijkingen levensmiddelen doorgenomen. Hieruit ontstaan uitgebreide productlijnen. van o.a. onze producten van melkzuur, melkzuurderivaten etc..
Ook wordt er goed omgegaan met het milieu en de daaruit voortvloeiende maatregels. Zuinige energie verbruik, door nieuwbouw machines en fabriekn etc.
Klanten van Purac zijn o.a. Baxter, Novartis om er enkele te noemen, maar ook Coca Cola.
Daarna kregen wij een rondrit met de bus en uitleg met sheets over het fabrieksterrein in Gorinchem, de gebouwen zijn gedeeltelijk monument en dat vraagt extra kosten en beperkt je vaak in je ontwikkeling nieuwbouw. Deze uitleg was zeer interessante en voegde belangrijke zaken en aanvullingen toe, van onze kennis van Purac.
Het was voor ons een complete dag die zeer veel extra's toevoegde.
Daarna weer terug naar het AC restaurant te Meerkerk en afsluiting met een drankje en hapje en bij het vertrek kregen wij nog enkele producten mee van Purac, of waarin die waren verwerkt o.a. Yakult.
Wij hebben een betere kijk op Purac gekregen, maar ook op CSM.
Een geslaagde dag!
Nogmaals, dit onderdeel Purac wordt tekort in de koers van het aandeel CSM gewaardeerd.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL