Nieuwe metastudie benadrukt dat hydrolyse de vorming van persistente PLA-microplastics in het milieu voorkomt

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 25/06/2024 14:05
Externe bron
Uit een systematisch overzicht van gepubliceerde wetenschappelijke literatuur, uitgevoerd door HYDRA Marine Sciences, blijkt dat in de aanwezigheid van water of vochtigheid het bioplastische polymelkzuur (PLA) volledig zal hydrolyseren en dat er geen persistente nano- of microplastics in het milieu zullen achterblijven of zich ophopen.

HAAKSBERGEN, Overijssel, 25 juni 2024 – Een nieuw metastudierapport in opdracht van Holland Bioplastics, een vereniging die de kennis over bioplastics wereldwijd bevordert, concludeert dat de fundamentele kenmerken van polymelkzuur (PLA), een biobased polymeer dat volledig is gemaakt van gefermenteerde plantensuikers, en het hydrolyseproces geeft aan dat PLA geen persistente microplastics produceert. Uit het literatuuronderzoek, uitgevoerd door HYDRA Marine Sciences , een onderzoekslaboratorium, blijkt dat PLA, in tegenstelling tot niet-biologisch afbreekbare polymeren, die als nano- of microplastics in het milieu blijven bestaan ??en zich permanent ophopen, zal hydrolyseren tot moleculen van steeds kleinere omvang en oplosbaar zal worden. in water en uiteindelijk volledig biologisch afgebroken.

De bevindingen van het rapport zijn ontleend aan een eerste scan van meer dan 30.000 rapporten, waarvan er 500 door HYDRA zijn geïdentificeerd als relevant en van voldoende kwaliteit voor diepgaander onderzoek. Het onderzoek bevestigde dat de afbraak van PLA in het milieu voornamelijk wordt veroorzaakt door hydrolyse, een abiotisch proces dat plaatsvindt in de aanwezigheid van vocht. Zolang deze omstandigheden aanhouden, zullen het molecuulgewicht en de grootte van alle PLA-objecten of fragmenten voortdurend afnemen via hydrolyse, met een snelheid die wordt bepaald door de temperatuur, totdat de polymeerketens zo kort zijn dat het materiaal oplosbaar wordt in water. Deze oplosbare stoffen, oligomeren en melkzuurmonomeren, zullen vervolgens door micro-organismen biologisch worden afgebroken tot biomassa, water en koolstofdioxide.

Nette PLA en zijn oligomeren worden ook algemeen erkend als niet-giftige stoffen. Melkzuur, de monomeerbouwsteen van PLA, is door de Amerikaanse Food and Drug Administration en de Europese Unie (EU) geclassificeerd als algemeen erkend als veilig. Veel PLA-kwaliteiten voldoen aan de al lang bestaande mondiale wetgeving inzake voedselcontactvereisten in de VS en de EU. Bovendien zijn specifieke soorten PLA al tientallen jaren goedgekeurd en gebruikt in medische toepassingen zoals hechtingen, weefselsteigers en substraten voor medicijntoediening. Na gebruik in het lichaam worden deze PLA-polymeren veilig door het menselijk lichaam opgenomen en gebioassimileerd.

“Als samenleving moeten we eraan werken om de plasticcrisis van beide kanten te beëindigen: het ontwikkelen van een infrastructuur voor inzameling en afvalverwerking en producten die composteerbaar, herbruikbaar en recyclebaar zijn, terwijl we tegelijkertijd meer verantwoorde materialen kiezen voor de producten waar we vandaag de dag van afhankelijk zijn”, aldus Erwin. Vink, bestuurslid van Holland Bioplastics. “Deze bevindingen bevestigen dat, nu we wereldwijd de toegang tot afvalinfrastructuur vergroten als PLA in het milieu terechtkomt, dit op de lange termijn niet de impact zal hebben zoals een microplastic waarvan we weten dat het voorkomt bij niet-biologisch afbreekbare polymeren.”

“De metastudie laat zien dat, in tegenstelling tot niet-biologisch afbreekbaar plastic, dat zal blijven bestaan ??en zich permanent zal ophopen als micro- en nanoplastics in het milieu, PLA in het milieu geen aanhoudende vervuiling zal achterlaten zolang er vocht en water aanwezig zijn”, aldus Christian Lott, algemeen directeur, HYDRA Marine Sciences. “We moeten ons er echter van bewust zijn dat het niet in het milieu thuishoort, en het is van cruciaal belang dat we deze eigenschappen niet gebruiken om zwerfvuil aan te moedigen of de ontwikkeling van de mondiale afvalinfrastructuur te vertragen. De afbraak van welk materiaal dan ook moet in evenwicht worden gebracht met accumulatie, oftewel de hoeveelheid materiaal die in het milieu terechtkomt, om de schade aan het milieu te verminderen.”

De productie van het biogebaseerde polymeer, PLA, begint bij planten, die via het fotosyntheseproces koolstofdioxide uit de atmosfeer vastleggen in suikermoleculen. Plantensuikers worden vervolgens gefermenteerd met behulp van micro-organismen om het monomeer melkzuur te produceren, een veilige, niet-giftige stof die ook wordt gebruikt om voedsel te conserveren en die door ons lichaam wordt geproduceerd tijdens lichamelijke inspanning. Dit melkzuur wordt vervolgens gepolymeriseerd tot het polylactide (PLA) biopolymeer dat wordt gebruikt om een ??breed scala aan producten te maken, zoals kopjes, bestek, vuilniszakken en flexibele voedselverpakkingen. Omdat PLA wordt gemaakt van planten die koolstofdioxide (CO 2 ) en water uit de natuur absorberen, zullen de CO 2 en het water, wanneer het wordt gecomposteerd, gehydrolyseerd of biologisch afgebroken, terugkeren naar de natuur, waardoor het proces circulair wordt.

Om Holland Bioplastics en haar aangesloten bedrijven die dit onderzoek ondersteunden, Futerro , TotalEnergies Corbion en NatureWorks te volgen , terwijl zij vooruitgang blijven boeken in de richting van de mondiale expansie van bioplastics voor een circulaire economie, gaat u naar hollandbioplastics.nl .
Over Holland Bioplastics

Holland Bioplastics is een organisatie die partijen die direct of indirect betrokken zijn bij de productie van grondstoffen, materialen en producten, en onderzoek en marketing voor bioplastics met elkaar verbindt met als doel het verspreiden, delen en toegankelijk maken van kennis over bioplastics. Met de visie dat bioplastics een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie van een lineaire oliegebaseerde economie naar een biobased en circulaire economie.



Over HYDRA Mariene Wetenschappen

HYDRA Marine Sciences GmbH is een vooraanstaand instituut voor aquatisch onderzoek, documentatie en advies. Sinds 2009 is HYDRA betrokken bij de ontwikkeling en toepassing van standaardtests onder zee- en zoetwaterveld-, tank- en laboratoriumomstandigheden voor partners uit de academische wereld, verenigingen, het openbaar bestuur en de industrie. HYDRA was het eerste laboratorium dat werd erkend voor het testen van biologisch afbreekbare kunststoffen onder de DIN CERTCO-certificeringen 'Biologisch afbreekbaar in het mariene milieu' en 'Biologisch afbreekbaar in het mariene milieu plus'.


Mediacontact voor dit onderzoek:

Rozlyn Paradis

rparadis@launchsquad.com



+++




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL