CSM terug in de Kijker?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 06/11/2004 14:45
Na het bekend worden over het terugtreden van de CEO de heer Vink is het aandeel CSM aan een weg omhoog begonnen.
Is het wel alleen dat bericht?
Wij van de redactie denken dat er meer aan de hand is en dat is gewoon, dat het aandeel tever was doorgezakt.
CSM is aan een herorientatie bezig en gaat de snoepwaren divisie verkopen en krijgt daar middelen uit en dan zal ook blijken dat de divisies bij verkoop, allen bijelkaar, het veelvoudige van de koers van het aandeel waard zijn.
Je zag het toen de "levensmiddelen divisie" werd verkocht (Heinz), bracht EUR 430 miljoen op en bij de verkoop van de snoepwaren zal er ook een goede prijs uitkomen.
Juist is ook bekend geworden, dat minister Veerman van Landbouw via belastingmaatregelen het gebruik van biobrandstof wil stimuleren. Met deze hoge olieprijs is het brengen van deze brandstof hierin Nederland en Europa een "must" geworden.
Ook op grond van Europese afspraken moet er vanaf 1 januari 2006 2% van het totale volume aan brandstof uit biobrandstoffen bestaan.
Deze kunnen gemaakt worden uit o.a. koolzaad of bio-ethanol en uit plantenresten.
Hiervan kunnen de akkerbouwers, die afzetproblemen hebben, profiteren en dan bieden koolzaad en suikerbieten een mogelijkheden voor gebruik daarvan.
Dus kan deze verordening voordeel opleveren voor de akkerbouwers, maar ook voor CSM.
Ook wil CSM met de opbrengst van de snoepwaren, de schuld verminderen en investeringen doen in de Biochemicals. Haar dochter Purac is een wereldspeler met ca. 80% van de wereldhandel en de autonome jaarlijkse groei in deze branche is 10-15%. De producten die Purac aflevert hebben een hogere toegevoegde waarden en zal de winstgevendheid van deze divisie verder verbeteren.
Wij taxeren het dividend op EUR 0,80 en bij de koers van ruim EUR 19, kom je uit op ruim 4%.
De onderwaardering van CSM, staat niet in verhouding met de werkelijke waarden van het bedrijf, wij (red.XEA.nl) gaan uit van een waarde per aandeel van ca. EUR 40, als het bedrijf in delen verkocht zou gaan worden.
Er staan 79.184.301 aandelen uit, daarvan zitten er sinds juni 2000 5,54% bij Aegon, sept.2001 ING Groep N.V. 6,34%, sept. 2001 Fortis Utrecht 5,06%, 24/6/04 Dexia SA 5,01% en CSM zelf per 30/8/04 5,21%.
CSM zal over dit jaar een winstdaling van ca. 8-10% kunnen laten zien, maar de boekwinst op de snoepwaren, zal aanzienlijk zijn.
En je moet weleens wat verkopen als je ziet dat de markt niet wil, daar het nu nog goed te verkopen is.
Dat was ook met de levensmiddelen divisie met haar A-merken, die had nu ook minder opgebracht.
Wij blijven het een goed bedrijf vinden en binnenkort hebben wij een gesprek bij CSM en houden u op de hoogten.
Wij zien een aankoop van aandelen CSM wel zitten.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL