CSM een turn-around aandeel?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 28/03/2004 07:28
Wij hebben het jaarverslag 2003 doorgenomen en zien daar toch positieve ontwikkelingen voor CSM in. Door de overnames in de VS en andere dollargebieden, is CSM dollar gevoeliger aan het worden, in positieve en negatieve zin, het is net welke kant de dollar opgaat.
Eerst nog even de kerncijfers;
nettowinst uit gewone bedrijfsvoering voor afschr. goodwill p.a. EUR 2,28.
nettowinst EUR 1,74, beide na aftrek van het dividend op de cum.fin.pref.aandelen. Het Eigen vermogen p.a. is EUR 10,20 en de kasstroom uit operationele activiteiten p.a. EUR 4,43
Het dividend is EUR 0,80 e/o keuze. De aandeelhouders worden met ingang van vrijdag 23 april 2004 tot sluiting van de effectenbeurs van Euronext Amsterdam op dinsdag 11 mei 2004 de gelegenheid geboden hun keuze kenbaar te maken. Op woensdag 12 mei 2004 na sluiting wordt de keuze verhouding bekend gemaakt. Die is dan gebaseerd op de gemiddelde beurskoers in de periode van 10 mei tot en met 12 mei 2004, waarbij de waarde van het stockdividend ca. 5% lager zal zijn dan de waarde van het contant dividend. Maar daar is de beurskoers almee verlaagd, die EUR 0,80 dividend, de aandelen zijn dan al ex.dividend, dus die 5% lagere verhouding komt haast overeen met het totaal dividend.
CSM verwachting per saldo een lagere winst per aandeel van 5-10%. De hoofdoorzaak is de USA dollar prijs daling en de ontvangen eenmalig bijdrage van Cargill in de 1e helft van 2003 ad. EUR 13,6 miljoen.
De dollar gevoeilgheid is aanzienlijk, vergelijk; gem.koers USA$ 2002 tegenover de Euro 0,95; 2003 1,13 en bij het uitgaan van de cijfers van 2003, was de verhouding EUR=$ 1,27 en dat is aanzienlijk in het nadeel van CSM. Daar is ook de verwachting van CSM op gebasseerd, die lagere 5-10% winst per aandeel. Het dollar effect zal een negatief effect op de EBITA van ca. EUR 20 miljoen hebben.
Als de dollar dus sterker wordt, zal dat dus minder zijn en de USA$ is op dit moment ca. 1,22 tegenover de Euro. Dus, dat gaat de goede kant op. Ook heeft CSM meer C suiker af te zetten op de wereldmarkt, en de prijs daar is nog laag en dat is ook negatief voor de inkomsten, maar het positieve is, een hoge suikeropbrengst uit de nieuwe campagne t.w. 397.000 ton. CSM heeft in 2003 een verlaagd quotum gekregen i.v.m. de EU regeling t.w. 304.353 ton (CSM had 325.352 ton). De nieuwe suiker campagne was in 87 dagen uitstekend verlopen en de inkomsten in CSM Sugar blijven een stabiele Cash-cow voor het bedrijf, waar overnames mee gefinancierd kunnen worden. CSM Bakery Supplies Europe had te lijden onder het warme weer in Europa, er werd veel minder "gebak en taart" gegeten, maar in dit jaar 2004, is het tot op heden te "koud" in Europa en dat kan voordelig zijn voor de verkoop van gebak en taart. CSM heeft door de overname van Bril en Caravan een nieuwe financiering in USA$ aangetrokken bij Instituten van totaal 400 miljoen als tegenhanger voor de dollar gevoeligheid. De looptijden zijn 7 en 10 jaar en hierdoor is per 1 cent euro mutatie de gevoeligheid teruggebracht van EUR 1 miljoen naar EUR 0,8 miljoen.
De nettoschuldpositie is per saldo toegenomen met EUR 185 miljoen naar EUR 1.052, maar de rentebetalingen zijn voor CSM geen probleem, want met een nettowinst voor goodwill afschrijving van EUR 177,5 miljoen, is dat te dragen.
Door de keuze en ingehouden winst, kan CSM op overname pad blijven en blijven de inkomsten, na synergie en inpassingen straks weer toenemen.
Vergeet niet er is wat bebeurd de laatste 1 1/2 jaar bij CSM, Honig verkocht en andere bedrijven gekocht en dan heb je alle zeilen nodig, want je verkocht wel een bedrijf Honig, die volledig was ingepast en winstgevend. Verschuiving van het boekjaar, van eind september, naar eind van het jaar.
Dat wordt door de beleggers weleens vergeten.
De nettowinst kan dan wel lager worden verwacht, maar als de dollar herstelt en de verkopen van Bakery Europe herstellen door het koudere weer, kan de daling dit jaar meevallen. Voor volgend jaar gaan wij (red.) weer uit van een stijging van de nettowinst per aandeel die op tax. EUR 1,80 kan uitkomen (of EUR 2,20 incl afschr. goodwill) en dat geeft dan een k/w van even 10 en dat is te laag voor dit solide aandeel.
Kopen, want er zit eigenlijk nog een "dubbel" dividend in de koers van het aandeel 2003 en al een deel van 2004. De koers van iets meer dan EUR 18, bij een zichtbaar eigen vermogen p.a van EUR 10,20 is geen goede verhouding ten opzichten van een Numico, met al haar schulden en geen dividend.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL