Fortis verwerft Cinergy Marketing & Trading in Verenigde Staten en Canada

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 27/06/2006 08:04
Acquisitie versterkt positie van Fortis in de energiesector
Fortis (Euronext Amsterdam: FORA / Brussel: FORB) heeft vandaag bekendgemaakt dat er een overeenkomst is getekend met Duke Energy (NYSE: DUK) ("Duke") voor de overname van Cinergy Marketing & Trading, LP, een in Delaware gevestigde commanditaire vennootschap, en Cinergy Canada, Inc. uit Alberta, beide volle dochters van Duke en ook gekend als CMT. CMT is een in Houston, Texas gevestigd marketing- en handelsplatform dat actief is op alle stroom- en gasmarkten in Noord-Amerika. De basisovernameprijs bedraagt ongeveer EUR 165 miljoen; Fortis zal bij sluiting tevens een bedrag betalen gelijk aan de waarde van de handelsportefeuille. De totale aankoopprijs zal in de orde van grootte van EUR 330 miljoen liggen.

De transactie zal het groeiend product- en dienstenaanbod van Fortis Merchant Banking aan ondernemingen actief in energie, grondstoffen en transport verder versterken. Het fysieke gas- en stroomhandelsplatform van CMT zal in combinatie met het marketing- en structureringspotentieel van Fortis een hoofdcomponent vormen van de toenemende energieactiviteiten van Fortis Merchant Banking.

De transactie biedt Fortis en haar klanten veel nieuwe mogelijkheden:
- Toegang tot nieuwe klanten: de acquisitie geeft toegang tot nieuwe klanten en versterkt de basis van Fortis bij bestaande klanten;
- Een beter productaanbod: Fortis zal haar klanten een volledig pakket aan fysieke en financiële producten kunnen bieden en een hele reeks energiefinancierings- en afdekkingsproducten kunnen ontwikkelen; en
- Een grotere geografische reikwijdte: Fortis kan hierdoor beter tegemoet komen aan de individuele behoeftes van klanten op specifieke locaties.

"Gezien de centrale plaats die de energiehandel inneemt in de groeistrategie van Merchant Banking en gezien de grote deskundigheid en financiële verplichtingen die onze business in de loop der jaren heeft opgebouwd op het gebied van energie, grondstoffen en transport, krijgt Fortis met de overname van CMT de fysieke producten die zij nodig heeft om in Noord-Amerika een vooraanstaande speler te worden in de energiehandel en om wereldwijd haar producten te verbeteren", aldus Filip Dierckx, CEO van Fortis Merchant Banking. "Wij zijn onder de indruk van de vaardigheden en prestaties van de medewerkers van CMT. Zij zullen dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de verwezenlijking van ons doel om een leidende rol te spelen op de markten voor de financiële en fysieke handel in energie."

Fortis heeft haar Merchant Banking-activiteiten in de afgelopen vijf jaar sterk uitgebreid. Met een nettowinst van EUR 1 miljard in 2005, heeft de internationaal opererende zakenbank voor meer dan 25% bijgedragen aan het resultaat van Fortis. Merchant Banking biedt in Europa een volledig scala van financiële diensten aan zakelijke en institutionele klanten, en het is een wereldleider in specifieke klant- en productniches. Haar geografische strategie is om deze specifieke klant- en productniches in de Verenigde Staten en Azië verder uit te bouwen. Om haar groei te versnellen en haar strategie verder uit te bouwen, heeft de bank van de energiesector een kernactiviteit gemaakt.

"Dit is een ware kans voor ons bedrijf," aldus Jim Fallon, Voorzitter van CMT. "Wij hebben een zeer solide operationeel platform, en zullen veel baat hebben bij het samengaan met Fortis, dankzij haar financiële slagkracht en expertise op het gebied van marketing en structurering."

De activiteiten van CMT verlopen via regiodesks in heel Noord Amerika. Het bedrijf behoort tot de toptien handelaren in stroom en aardgas in de VS en Canada. CMT is aanwezig op alle belangrijke marktpunten voor vloeibaar gas en stroom in Noord-Amerika. Ook heeft CMT een solide organisatie, bemand door ervaren professionals. Op het hoofdkantoor van CMT in Houston, Texas werken 200 mensen en in Calgary, Alberta 25.

Na de overname zal het gecombineerde team gezamenlijk geleid worden door Jim Fallon, de huidige Voorzitter van CMT, en David Jones, hoofd energiehandel in de VS bij Fortis. Fortis handhaaft de vestigingen van CMT in Houston en Calgary.

Deze transactie is lijn met de door Fortis aangehouden strategie, en voldoet aan de door Fortis gestelde financiële criteria inzake overnames: vanaf het eerste jaar zal het bedrijf reeds bijdragen tot de winst en verwacht wordt dat het tegen 2009 een rendement op het geïnvesteerde kapitaal realiseert van ongeveer 15%.

Deze transactie is onder voorbehoud van de gebruikelijke sluitingsvoorwaarden, waaronder goedkeuring van de betreffende toezichthoudende instanties. Naar verwachting zal de transactie vóór het einde van 2006 afgerond worden.





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL