Fortis neemt Disbank over, de zevende particuliere

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 12/04/2005 08:11
Fortis en de meerderheidsaandeelhouders van Disbank (Dogan Group, de familie Dogan en twee fondsen) hebben gisteren een akkoord bereikt over de aankoop door Fortis van 89,3% van het uitstaande aandelenkapitaal van Disbank. Fortis zal tevens een openbaar bod uitbrengen op de resterende aandelen (10,7%). Met de aankoop is in totaal circa EUR 985 miljoen gemoeid, onder voorbehoud van een aanpassing van de prijs.

Disbank heeft meer dan een miljoen klanten, waaronder zo'n 120.000 kleine zelfstandige ondernemingen en circa 10.000 Commercial banking-klanten (middelgrote ondernemingen). Disbank is gemeten naar activa de zevende particuliere bank van Turkije en is genoteerd aan de beurs van Istanbul. De bank is van oudsher actief in Commercial banking, maar heeft de afgelopen jaren tevens sterk groeiende retailactiviteiten ontwikkeld. Disbank is daarnaast selectief actief in Merchant banking. De bank heeft een netwerk van 173 vestigingen, die zijn geconcentreerd in de meest dynamische regio's van het land, waarvan zes business centres op strategische locaties. Disbank heeft tevens een van de beste ratings voor banken in Turkije.

Jean-Paul Votron, CEO van Fortis: "Deze overname is volledig in overeenstemming met onze strategie om onze activiteiten verder uit te breiden buiten de Benelux. Fortis doet hiermee een strategische investering in een grote en snelgroeiende markt met een jonge en dynamische bevolking van meer dan 70 miljoen mensen, een sterke traditie in ondernemerschap en veel kleine en middelgrote ondernemingen met diepe wortels in de economie. De combinatie van het sterke netwerk en de marktkennis van Disbank enerzijds en de kracht en ervaring van Fortis met cross-selling, multi-channeldistributie en risicobeheer anderzijds zal Disbank helpen een winstgevende autonome groei te realiseren en uit te groeien tot een van de leidende banken van Turkije. Wij heten de 4.500 nieuwe medewerkers van harte welkom".

Tayfun Bayazit, CEO van Disbank: "Deze overname bevestigt niet alleen het succes van Disbank, maar ook de positieve vooruitzichten van de Turkse economie in de ogen van de internationale financiƫle gemeenschap. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij met de ervaring en het internationale netwerk van Fortis in staat zullen zijn onze concurrentiekracht, ons productaanbod en onze dienstverlening te verbeteren."

De overname beantwoordt volledig aan de financiƫle doelstellingen van Fortis. Fortis verwacht een twee-cijferige Return on Investment vanaf 2008 en een positieve bijdrage aan de winst per aandeel met ingang van 2006. Disbank zal binnenkort onder de naam Fortis verder gaan.

De definitieve aankoopprijs zal worden vastgesteld op basis van het boekenonderzoek over de periode die eindigt op 31 mei 2005. Een openbaar bod wordt uitgebracht op een datum vast te stellen in overeenstemming met de Capital Market Board. De transactie is onder voorbehoud van het verkrijgen van toestemming van de toezichthoudende autoriteiten.





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL