Corus in een consortium staaltechnologie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 13/03/2004 08:10
Oprichting Europees Staal Technologieplatform
Een consortium van vrijwel alle Europese staalondernemingen, geleid door Corus, Arcelor en TKS, heeft samen met zo’n 40 industriële organisaties, onderzoeksinstituten en universiteiten, een voorstel voor een onderzoeksproject van 40 miljoen euro ingediend bij de Europese Commissie. Dit met het doel om baanbrekende technologieën te ontwikkelen waarmee de CO2-emissies door de staalproductie substantieel kunnen afnemen.

Als de Commissie akkoord gaat kan het vijf jaar durende onderzoeksprogramma, dat bekend staat als ULCOS (Ultra Low CO2 Steelmaking), tot 50% worden gesubsidieerd.

Het onderzoek vloeit voort uit de oprichting van een Europees Staal Technologie-platform, zoals vandaag in Brussel bekend is gemaakt. Naast reductie van CO2 zal dit Platform zich, binnen een Europees onderzoekskader, eveneens richten op nieuwe productietechnieken waarmee producten kunnen worden gemaakt die tot 2030 zullen voorzien in de zich steeds verder ontwikkelende vraag van de Europese consument.

Het programma omvat tevens opleidingen, alsmede promotieactiviteiten ten behoeve van het imago van staal.

De Commissie had de staalindustrie gevraagd te onderzoeken op welke wijze koolstofarme technologieën kunnen worden toegepast in een industrie, die haar productieproces tot nu toe voor 60% baseert op kolen en cokes. De totale Europese staalproductie bedraagt ca. 160 miljoen ton per jaar. Door efficiencymaatregelen heeft de geïntegreerde staalindustrie al grote vooruitgang geboekt, waardoor de CO2-emissie per ton via de hoogoventechnologie geproduceerd staal tijdens de laatste vijftig jaar reeds is gehalveerd. Hiermee zijn de grenzen van deze productiemethode vrijwel bereikt.

In de eerste fase zal het ULCOS-project alle bruikbare ideeën evalueren waarmee CO2-emissies kunnen afnemen. Hiervoor wordt een gestandaardiseerde methodiek gebruikt.

Onderzocht worden afzonderlijke en opeenvolgende productieprocessen die op koolstof zijn gebaseerd, alsmede technologieën die zijn gebaseerd op ruim voorradige en tegen een economisch verantwoord tarief beschikbare energie zoals elektriciteit, waterstof, biomassa enzovoort. De meest belovende technologieën zullen vervolgens tot in detail worden uitgewerkt, en als proefproject worden getest. Uiteindelijk zullen de daarvoor in aanmerking komende technologieën een test ondergaan op praktijkschaal.

De resultaten van dit onderzoek zullen worden weerspiegeld in de investeringen die, in het post-Kyoto tijdperk, in de staalindustrie zullen worden gedaan.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL