Ahold cijfers 2e kw. 2004 nettowinst EUR 32 miljoen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 26/08/2004 08:01
Hoofdpunten Q2 2004

- Nettowinst EUR 32 miljoen (Q2 2003: nettowinst EUR 3 miljoen) positief beïnvloed door lagere netto financiële lasten
- Bedrijfsresultaat EUR 169 miljoen (Q2 2003: bedrijfsresultaat EUR 222 miljoen)
- Netto-omzet EUR 12,3 miljard, een daling van 4,9% vergeleken met Q2 2003. Exclusief wisselkoerseffecten en de invloed van desinvesteringen steeg de netto-omzet met 3,0%
- De negatieve nettokasstroom vóór financieringsactiviteiten bedroeg EUR 5 miljoen (Q2 2003: positieve nettokasstroom vóór financieringsactiviteiten van EUR 399 miljoen)


Zaandam, 26 augustus 2004 - Ahold heeft vandaag de resultaten over het tweede kwartaal van 2004 gepubliceerd.
"Veel van onze belangrijkste werkmaatschappijen hebben beter gepresteerd in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar", aldus Anders Moberg, President en CEO. "Het herstel van U.S. Foodservice ligt goed op koers en wij zijn verheugd dat we over dit kwartaal een positief bedrijfsresultaat kunnen rapporteren. In Europa versterkte Albert Heijn haar positie als marktleider dankzij de voortgaande herpositionering, terwijl kostenreducties tot een hoger bedrijfsresultaat hebben geleid."

"De resultaten van onze Amerikaanse retailbedrijven worden nog steeds beïnvloed door hevige concurrentie. Daarnaast hebben we druk op de bedrijfskosten ondervonden en waren er bepaalde lasten voor impairment (bijzondere waardevermindering) van vaste activa en kosten die samenhingen met de integratie van Giant-Landover en Stop & Shop in één arena," vervolgde de heer Moberg. "Dit integratieproces, dat onderdeel is van ons 'Road to Recovery'-programma, verloopt volgens plan. Naarmate deze enorme klus en andere lopende projecten hun voltooiing naderen, zullen we het volledige effect ervan gaan zien op onze concurrentiepositie."

Samenvatting Q2 2004

Netto-omzet exclusief wisselkoerseffecten en invloed van desinvesteringen gestegen
In het tweede kwartaal van 2004 bedroeg de netto-omzet EUR 12,3 miljard, een daling van 4,9% vergeleken met dezelfde periode van 2003. Exclusief wisselkoerseffecten en de invloed van desinvesteringen bedroeg de groei van de netto-omzet 3,0%.

Bedrijfsresultaat lager dan vorig jaar
Het bedrijfsresultaat bedroeg in het tweede kwartaal van 2004 EUR 169 miljoen (Q2 2003: EUR 222 miljoen). De Europese retailactiviteiten en U.S. Foodservice behaalden een hoger bedrijfsresultaat, terwijl het bedrijfsresultaat van de Amerikaanse retailactiviteiten aanzienlijk lager uitkwam. De resultaten van de Amerikaanse retailactiviteiten en die in Zuid-Amerika werden beide negatief beïnvloed door impairmentlasten van vaste activa. De kosten van de schikking met AIG Europe (Netherlands) N.V., zoals bekendgemaakt op 16 juli 2004, zijn ook in het resultaat opgenomen.

Nettowinst positief beïnvloed door lagere netto rentelasten
De verbetering van de nettowinst tot EUR 32 miljoen in het tweede kwartaal van 2004 (Q2 2003: nettowinst van EUR 3 miljoen) was vooral te danken aan lagere netto rentelasten als gevolg van de vervroegde aflossing van schulden in het tweede kwartaal en in de loop van 2003.

Nettoschuld nagenoeg onveranderd
De nettoschuld veranderde slechts marginaal in het tweede kwartaal van 2004. De brutoschuld werd echter verder teruggebracht van EUR 10,6 miljard aan het eind van het eerste kwartaal van 2004 tot EUR 9,6 miljard aan het eind van het tweede kwartaal van 2004. Dit was het gevolg van de aanhoudende inspanningen van Ahold om de balanspositie te versterken.

Nettokasstroom
In het tweede kwartaal was er sprake van een geringe negatieve kasstroom vóór financieringsactiviteiten van EUR 5 miljoen (Q2 2003: EUR 399 miljoen positief). Deze daling was vooral het gevolg van lagere opbrengsten uit de verkoop van onroerend goed, hogere bedragen aan betaalde vennootschapsbelasting en per saldo een negatieve kasstroom vanwege werkkapitaalmutaties.

Ahold handhaaft haar vooruitzichten voor 2004: een overgangsjaar
In 2004 zijn de inspanningen gericht op versterking van de onderneming, herstructurering en integratie van activiteiten teneinde een stevig platform te creëren voor toekomstige groei en winstgevendheid. Het management zal zich concentreren op het bereiken van de eerder aangekondigde doelstellingen voor 2005 en daarna, zoals neergelegd in de 'Road to Recovery'.

Ahold gaat door met het verbeteren van de interne controle en corporate governance, evenals met het aanscherpen van het toezicht op de naleving van de regels in 2004. Al deze aanpassingen zijn belangrijke onderdelen van het 'Road to Recovery'-programma. Ze zullen zowel in de werkmaatschappijen als bij de ondersteunende diensten in 2004 grote middelen en inspanningen vergen.

De retailactiviteiten worden nog steeds geconfronteerd met toenemende concurrentie en prijsdruk. Met name de concurrentiedruk bij de Amerikaanse retailactiviteiten blijft een grote uitdaging. Anderzijds verwacht Ahold een gezonde omzetontwikkeling in de foodservice-sector. Naar verwachting zal het bedrijfsresultaat vóór impairment en afschrijving goodwill en bijzondere posten van U.S. Foodservice in 2004 positief zijn en niet later dan 2006 het resultaat van 2002 overtreffen.

De bedrijfskosten worden in belangrijke mate beïnvloed door kosten die samenhangen met juridische procedures en onderzoeken, evenals maatregelen die in uitvoering zijn om te gaan rapporteren volgens de International Financial Reporting Standards en de voortgaande werkzaamheden om te voldoen aan de eisen van de Amerikaanse Sarbanes-Oxley wet.

Zoals eerder bekendgemaakt, zullen de cumulatieve koersverschillen met betrekking tot bepaalde desinvesteringen, waarvan een substantieel deel werd geboekt in het eerste kwartaal, een aanzienlijk effect hebben op het nettoresultaat van 2004. Deze zullen echter per saldo geen invloed hebben op het eigen vermogen of de kaspositie.

Ahold verwacht een last in de winst- en verliesrekening conform Dutch GAAP op te nemen als uitvloeisel van de transactie met ICA Förbundet (zoals aangekondigd op 19 juli 2004) nadat Canica de betreffende put-optie heeft uitgeoefend. Het tijdstip van de overdracht is afhankelijk van het arbitrage- en waarderingsproces van de onderliggende aandelenprijs met betrekking tot deze put-optie.

De nettokasstroom uit operationele activiteiten zal naar verwachting een verbetering vertonen als gevolg van initiatieven om het werkkapitaal te reduceren. De investeringen zullen ongeveer op hetzelfde niveau liggen als de afschrijvingen.

Het desinvesteringsprogramma van Ahold ligt op schema. Op basis van de huidige stand van de lopende verkoopprocessen is er een gerede verwachting dat de onderneming de verkoop van de activiteiten in Spanje en van BI-LO en Bruno's later dit jaar af zal ronden.

De algemene economische vooruitzichten in de Verenigde Staten voor de rest van het jaar zijn moeilijker te voorspellen geworden in verband met de onzekerheid met betrekking tot macro-economische ontwikkelingen (waaronder de olieprijzen).

De gedetailleerde geconsolideerde financiële overzichten zijn opgenomen in Bijlage A.

Ahold maakt de jaarrekening op overeenkomstig in Nederland algemeen aanvaarde waarderingsgrondslagen ("Dutch GAAP"). Dutch GAAP verschilt in sommige opzichten materieel van in de Verenigde Staten algemeen aanvaarde waarderingsgrondslagen ("US GAAP"). Alle financiële informatie in dit persbericht is gebaseerd op Dutch GAAP, tenzij anders aangegeven.

De in dit persbericht gerapporteerde kwartaalcijfers zijn niet door de externe accountant gecontroleerd.

Aholds rapportage is gebaseerd op 13 perioden van 4 weken. De dochtermaatschappijen van Ahold in Centraal-Europa, Spanje en Zuid-Amerika, maken gebruik van een kalenderjaareinde. De kwartalen die deze maatschappijen gebruiken voor tussentijdse financiële rapportages eindigen op 31 maart, 30 juni en 30 september.

Redactie XEA.nl
Ook Ahold heeft verlies in de prijzenslag en niet alleen Laurus, blijkt uit deze cijfers.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL