Wat zijn beleggers voor oude waarden en gewoontes kwijt geraakt. Straks meer nieuws.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Dag advies 14/09/2008 12:15
Ja, dat idee kwam bij ons op na het kerk bezoek vanmorgen dat wij met een 97 jarige hadden.
De voorganger hield ons ook voor wat wij in het dagelijkse geloof aan gewoontes en waarden waren kwijt geraakt. Dat bezit van die gewoontes en waarden bracht een zekere rust en vertrouwen bij de mensen, een houvast.
Zo ook in het effectenvak, en dan praten we over de jaren begin 1960 en later.
De beurs was een plaats voor het aantrekken van risicokapitaal, aandelen van HLF 1.000 en 500,-- waren geen bijzonderheden, notering in verschillende waarden als percenten of eensgevend geld, de handel met aankoop/verkoop bonnetjes, de "gong", die er om 11.30 was en om 13.15 weer bij de sluiting, doorlopende noteringen of eenmaal per kwartier (7 sts), de namiddag handel rond 16.30 als Wall Street open ging en de avondhandel. Notering van gedaan en bieden/ of laten, of alleen bieden en laten, dat er wel eens door de vrouw van de beurshandelaar een bonnetje uit de broek of overhemd kwam voor of na de wasbeurt. Het beurscafé en ook dat er wel eens zaken niet volgens de regels gingen, maar per saldo kwam er altijd wel een oplossing naar beide partijen toe, Wij kunnen nog goed herinneren, dat begin jaren 1970 er een advertentie in een Courant stond 's morgens over een bieding op Bols, die bleek niet waar te zijn. De berichtgeving op zichzelf al, bij nu vergeleken. Toen per radio of telefoon, koersentikker.
Veel van deze nostalgie is het effectenvak ook kwijt geraakt, zou het nu nog kunnen zoals vroeger?
Neen, is het "zakelijke" antwoord, maar is het heden dan zo goed?
Neen, is het "zakelijke" antwoord, net als in het geloof, is er teveel geschrapt en de hang naar spiritualiteit komt er weer aan.
Zo ook in heet effectenvak, teveel heeft de computers de handel overgenomen en in zijn "macht" gekregen. Is niet meer te volgen en te begrijpen. Ook de toezichthouders zouden daar "eerlijk" vooruit moeten komen, die verschuilen zich ook teveel achter de regels en regelgeving van de boeken.
Zeg eens als toezichthouders tegen jezelf, ook wij zien de bomen door het "bos" niet meer en handel daar dan naar!
Dat zou pas verhelderend werken en laat niet alles meer toe.
Dat zou de handel en beleggers ten goede komen en er zal weer vertrouwen terug kunnen komen. Veel beleggers (dat horen we wel in de wandelgangen) zijn het vertrouwen kwijt of bezig kwijt te raken. Waar zijn de kernwaarden gebleven?

Hier da agenda voor deze week.
Maandag 15 september
- Schuitema, hoorzitting Ondernemingskamer VEB versus CVC

Dinsdag 16 september
- Super de Boer, omzetcijfers derde kwartaal
- Antonov, halfjaarcijfers 2008
- prinsjesdag

Woensdag 17 september
Colruyt AVA

Donderdag 18 september
- morgen expiraties opties.

Vrijdag 19 september
- Nedfield, halfjaarcijfers
- expiraties

Wat gaat de beurs ook respectloos om met de belangen van beleggers, het rule book moet duidelijkheid geven, maar wie kreeg er bericht over de gewijzigde veilingtijden enige tijd geleden?
Welke belegger voelt zich nog gelukkig bij de gehele gang van zaken, die er op dit moment in de effectenhandel gaande si?
Terug naar het verleden? Neen, maar er is ook een tussen weg.
Want veel ellende en narigheid komt wel door het kwijt raken van een deel van genoemde nostalgie, met alles erop een eraan!
Dan bedoelen wij de normen en waarden en degelijkheid van iedereen.
Niet alleen de toezichthouders, ook bestuurders en beleggers.
De macht van het geld heeft zeer vele in de "greep"!
Zoals onze nestor in de BAVA van september 2007 tegen het ABN AMRO bankbestuur zei, "geld maakt niet iedereen gelukkig"!
Een beetje sociaalgevoel en waardering maakt je gelukkiger, dan een betaling voor een dienst.
Daarom stellen wij van de redactie ook met onze ervaringen en kennis ter beschikking op onze site van XEA.nl , want rijk zullen wij er niet van worden.

Nog een goede afsluiting van het weekend, aan het weer ligt het hier niet, wel is de wind fris tot koud.
Waar is de "warmte" nog voor het effectenvak?


Reg. AFM
Fortis
de heer Ph. Bodson koopt CV obligaties van Fortis.

media,
De kabinetsdoelstelling om in 2020 circa dertig windparken (6000 megawatt) op de Noordzee te hebben, zal met het huidige beleid bij lange na niet worden gehaald. Dat zeggen deskundigen op het gebied van windenergie op zee.

Vergadering van houders Cert. van Aaandelen Unilver N.V.
oproep tot de vergadering die wordt gehouden op 3 oktober a,s, ten kantoer van Loyens&Loeff N.V. Weena 690 te 3012 CN Rotterdam.
aanmelden tot 26 sept. 2008 om 18.00 uur.

media,
Barclays Plc, the U.K.'s third- biggest bank, moved closer to making a bid for Lehman Brothers Holdings Inc. as the U.S. government raced to find a solution for the faltering investment bank, two people familiar with the situation said.

media,
Colin Barnett will become the next premier of Western Australia after his Liberal Party won National Party support for a coalition government, opening the way for uranium mining and genetically modified crops in the state.
The National Party received ``very good'' proposals from the Liberals and incumbent Labor Party before making its decision, Nationals Leader Brendon Grylls told reporters in Perth today.

media
Duizenden financiële Profs hebben of raken hun baan kwijt door de financiële crisis. Voorla in de VS en de London City.

media,
Colin Barnett will become the next premier of Western Australia after his Liberal Party won National Party support for a coalition government, opening the way for uranium mining and genetically modified crops in the state.
The National Party received ``very good'' proposals from the Liberals and incumbent Labor Party before making its decision, Nationals Leader Brendon Grylls told reporters in Perth today.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL