Docuserie ‘Natuurgedreven’: boeren met de natuur

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 11/05/2023 05:49
In balans met de natuur eiwitrijke gewassen verbouwen. Dat doen de boeren uit de documentaireserie ‘Natuurgedreven’ van het Wereld Natuur Fonds. Maar het landbouw- en voedselsysteem veranderen kunnen zij niet alleen. De consument heeft de macht in handen voor die transitie naar een andere landbouw en voeding. Voeding met meer plantaardige eiwitten dan nu.
Consument heeft de macht
Langzaam groeit het inzicht dat er grenzen zitten aan de productiviteit van de aarde. Dat het voedselsysteem zoals we het nu kennen, niet langer houdbaar is. “We moeten iets meer plantaardig gaan eten.” De boeren uit ‘Natuurgedreven’ zijn het erover eens: die landbouwtransitie krijgen zij niet in hun eentje voor elkaar.

De mogelijkheid om de landbouw te veranderen ligt bij de consument. Biologisch-dynamisch akkerbouwer André Jurrius uit Randwijk zegt in de serie: “De consument heeft het antwoord. Als zij de vraag laten ontstaan, gaat er verandering plaatsvinden. Richting de retail, de verwerker en de boer.”


Play


06:35
-08:09
Mute

Settings
Enter fullscreen

Play
Natuurgedreven | Afl. 3: Planten & Geduld | WWF?
Bron: Wereld Natuur Fonds
Afzet organiseren
Akkerbouwer Jurrius richtte de community ‘Lekker Lupine’ op met focus op de teelt- en afzetontwikkeling van lupine. Lupine is een soort superfood: het is eiwitrijk, legt stikstof uit de lucht vast en is goed in Nederland te telen. Het gewas heeft een positief effect op de bodem en daarmee op biodiversiteit.

Consumenten, chefkoks en producenten komen in ‘Lekker lupine’ samen rondom dit gewas. Doel is de teelt en afzet van lupine te stimuleren, om zo bij te dragen aan de eiwittransitie en een lokaal voedselsysteem.

Ook Arjen en Winny van Buuren regelen hun eigen afzet. Zij verkopen een deel van de producten via een webshop. En zij richtten de Vrienden van Velhorst op. Een groep consumenten die zij 4 keer per jaar ontvangen op hun bedrijf. “We geven hen een rondleiding op ons bedrijf om te vertellen hoe we doen wat we doen. En hoe we komen tot de prijs voor onze producten. Voor de leden van deze groep is er een korting op onze producten."


Play
bekijk de video's op
https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/docuserie-natuurgedreven-boeren-met-de-natuur
04:57
-10:50
Mute

Settings
Enter fullscreen

Play
Natuurgedreven | Afl. 4: Lekker & Lupine | WWF
Bron: Wereld Natuur FondsBeperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL