Onder het maaiveld: 5 redenen om te gaan kijken

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 06/03/2023 08:25
Wil je meer weten over de bodem? Onder Het Maaiveld, de nieuwe documentaire van de makers van De Nieuwe Wildernis, neemt je mee naar de ongeziene wereld van het bodemleven. Niet alleen zit de film bomvol prachtige beelden van alles dat ondergronds kruipt, wortelt en leeft: het zit ook vol ideeën over de landbouw, natuur en wetenschap. Voor wie is deze film geschikt?
5. Grondgebonden boeren
Of je nou akkerbouwer, tuinbouwer, melkveehouder of gebiedsbeheerder bent, een gezonde bodem is een basisvoorwaarde voor een succesvolle bedrijfsvoering. Verschillende boeren komen aan het woord en laten zien hoe zij op hun bedrijf de bodemprocessen verbeteren. De rol van specifieke wormen en schimmels wordt door onderzoekers in detail uitgelegd. Maar het is niet alleen de wetenschappelijk onderbouwde kennis waarvoor je Onder Het Maaiveld bezoekt: je loopt na afloop de zaal uit met inspiratie en energie om met natuurinclusieve technieken aan de slag te gaan.

4. Moestuinders
In de film staat de case study van een no-dig garden centraal. We volgen de opzet, uitvoering en de ontwikkeling van de bodem door de seizoenen en jaren heen. Close-up beelden laten je in groot detail zien wat er gebeurt in de bodem, in de composthoop en hoe de nutriëntencirkel tot gang komt. Van kiem tot oogst worden we meegenomen in het leven in de moestuin. De tuiniers vertellen voor de camera openhartig over hun overwinningen en tegenslagen in het samenwerken met de bodem.

3. MBO en HBO studenten
Voor het groen onderwijs is er veel te halen in deze documentaire. Het introduceert een ecologische manier van denken en gaat vervolgens de diepte in bij verschillende praktijkbedrijven en laboratoria. Landbouwmethodieken zoals strokenteelt en kringlooplandbouw komen aan bod en worden in relatie tot het bodemleven uitgelegd en onderzocht. Abstracte concepten – zoals de symbiotische relaties die schimmels aangaan met planten – worden op een toegankelijke wijze in beeld gebracht en uitgelegd door onderzoekers van o.a. IUCN, de Vlinderstichting, NIOO-KNAW, CSE en de WUR. Dit zorgt ervoor dat de film in te zetten is als introductie, maar geeft ook de mogelijkheid voor verdieping voor studenten die verder gevorderd zijn in hun studie.


BRON
Onder het Maaiveld : special bodem
Vakblad natuur bos landschap / Stichting Vakblad Natuur Bos Landschap 19 189: 38 - 39


2022
2. Dromers en doeners
Regisseur Mark Verkerk laat in Onder Het Maaiveld verschillende pioniers aan het woord. Mensen met groene vingers die het graag anders aanpakken. Hierbij nemen we een kijkje bij een gemeenschappelijke buurttuin in Amsterdam, een 2.5 hectare voedselbos in de polder en bij een baanbrekend onderzoeksteam. De koplopers laten zien dat er veel meer mogelijk is dan we vaak denken. Het is verfrissend om te zien hoe deze mensen hun kansen met beide handen aangrijpen om hun ideeën te verwezenlijken.

1. Iedereen met een fascinatie voor natuur
De documentaire makers snappen goed dat niet iedereen de wetenschappelijke kant van het verhaal kan volgen. Een groot gedeelte van de film laat je het ondergrondse beleven en waarderen. Dankzij de hoge resolutie camera's en krachtige microscopen zijn de beelden verbluffend mooi. De hoeveelheid detail waarmee de cycli van leven en nutriënten in beeld gebracht zijn is al voldoende reden om deze documentaire op het grote doek te gaan kijken. Een flinke portie van de documentaire wordt besteed aan het bekijken van – en verwonderen over – kriebelbeestjes in alle soorten en maten. Dat maakt Onder Het Maaiveld ook geschikt voor jong publiek (10+).


Play


01:48
-02:02
Mute

Settings
Enter fullscreen

Play
ga voor meer naar
https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/onder-het-maaiveld-5-redenen-om-te-gaan-kijken



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL