Dieren aan het werk: Deze ratten redden levens

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 04/03/2023 08:37
Dieren zijn niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Of het nu huishonden, postduiven of trekezels zijn, al eeuwenlang leven wij met dieren samen. Vaak zetten we dieren ook aan het werk. Maar hoe zit het precies met werkende dieren, hun werkzaamheden en welzijn? De komende tijd licht Groen Kennisnet regelmatig bronnen uit die je meer laten zien over werkende dieren. Deze keer: de detectierat.
Voor veel mensen is de rat geen graag geziene gast. Op de meeste plekken worden ze zo snel mogelijk verjaagd en bestreden. Maar is het is niet alleen maar kommer en kwel met de rat. In in Afrika en Azië redden ratten levens. Hoe precies? Als detectierat.

Mijnen ruimen
De van oorsprong Belgische non-profit organisatie APOPO traint ratten. Zij leidt Zuidelijk Afrikaanse reuzenhamsterratten tot echte speurneuzen. Een van de taken van de detectieratten is het opsporen van nog actieve landmijnen. Deze mijnen kunnen jaren na een gewapend conflict nog slachtoffers maken. Bovendien kunnen gebieden waar mijnen liggen niet betreden worden, wat zorgt voor beperkingen in economische ontwikkeling in gebieden. Het opsporen van mijnen is erg gevaarlijk en arbeidsintensief. Detectieratten bieden hiervoor uitkomst.

Ratten hebben een namelijk een uitstekend reukvermogen en zijn zeer snel. Daarnaast is opsporing door ratten veiliger, want zij zijn te licht om een mijn te laten afgaan, in tegenstelling tot mensen. De combinatie van snelheid en veiligheid zorgt ervoor dat ratten een oppervlakte van een tennisveld in een half uur kunnen afspeuren. Een mens met metaaldetector zou dit vier dagen kosten.

Neus voor TBC
Behalve de opsporing van mijnen kunnen ratten ook bijdragen aan de opsporing van infectieziekten. In Mozambique, Tanzania en Ethiopië controleren ratten sputummonsters op de aanwezigheid van de TBC-bacterie. Dit heeft tot nu toe geleid tot een juiste diagnose bij meer dan 20.000 patiënten, zodat de detectie door ratten een effectieve manier is om de verspreiding van TBC af te remmen.

Ratten redden levens
Wil je meer weten over de organisatie die ratten opleid tot detectieratten? Lees dan snel dit artikel in Dierplagen Informatie.


zie & lees verder op
https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/dieren-aan-het-werk-deze-ratten-redden-levens



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL