Goudupdate: inflatie eurozone stijgt en tekort aan zilver loopt hard op

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 16/12/2022 13:26
Medio november j.l. maakte Eurostat het laatste inflatiecijfer in de eurozone bekend. In oktober is de inflatie uitgekomen op 10,6%, het hoogste niveau sinds de oprichting van de monetaire unie. In september bedroeg de geldontwaarding nog 9,9%. De kerninflatie kwam in oktober uit op 5% versus 4,8% in september.

Een inflatie van boven de 10% in de gehele eurozone is ver boven de doelstelling van de ECB. Christine Lagarde sprak afgelopen vrijdag in Frankfurt tijdens het European Banking Congress. Lagarde gaf aan dat de inflatie momenteel veel te hoog is en dat de ECB de rente verder zal verhogen om de inflatie onder controle te krijgen.

Verder vermeldde de voorzitter van de ECB, dat de inflatie waarschijnlijk voor een langere periode hoog zal blijven en dat ondanks de groeicijfers recent meevielen, de kans op een recessie alleen maar toeneemt. Tegelijkertijd bleek uit recent onderzoek dat een recessie de inflatie niet significant zal verlagen.

Om deze reden verhoogt de ECB de rente in het hoogste tempo ooit. Inmiddels heeft de ECB de rente dit jaar drie keer verhoogt met een totale verhoging van 200 basispunten (2%). Op basis van inflatieverwachtingen zal de ECB de rente verder verhogen tot een niveau waardoor de doelstelling van 2% inflatie weer in het vizier komt, aldus Lagarde.

Hiermee geeft Lagarde aan dat de ECB veel moeite heeft om de uit de hand gelopen inflatie onder controle te krijgen. Niet geheel onverwacht wanneer je de laatste jaren enorme hoeveelheden euro’s hebt geprint. De ECB is tot nu toe alleen actief met het verhogen van de rente. Met de zogenaamde monetaire verkrapping (terugbrengen van de geldhoeveelheid) is nog geen start gemaakt.

Medio december zal de ECB de vierde renteverhoging doorvoeren en mogelijk een start van monetaire verkrapping bekendmaken. Zoals het er nu naar uitziet is de kans op een renteverhoging van 75 basispunten groot.

Amerikaanse dollar zwakker en tekort aan zilver loopt op
De Amerikaanse dollar is deze maand al bijna 5% gedaald ten opzichte van de euro. Eerder bleek dat de inflatie in de VS licht is gedaald. Hierdoor is de verwachting aangesterkt dat de FED de komende maanden het rustiger aan kan doen qua renteverhogingen.

De Amerikaanse centrale bank loopt voor op de ECB en zal mogelijk de rente medio december met 50 basispunten verhogen wanneer het eerstvolgende inflatiecijfer (begin december) een verdere daling bevestigd. Een zwakkere dollar is gunstig voor een belegging in goud en zilver.

De goudprijs is, gerekend in euro’s, in november met 2,5% gestegen. De zilverprijs steeg in dezelfde periode met ruim 5%. Maar in de eerste 11 maanden van 2022 werd de dollar in totaal 9% duurder. Beide edelmetalen hebben hierdoor “tegenwind” gehad. Desondanks is goud dit jaar 5,2% gestegen. Zilver noteert vlak en staat €6 per kg lager dit jaar.

Deze week maakte the Silver Institute bekend dat het tekort aan zilver dit jaar zal stijgen naar het hoogste punt in 20 jaar tijd. De totale vraag naar zilver is dit jaar gestegen met 16% en komt naar schatting uit op 1,21 miljard ounces. De vraag naar zilver vanuit de industrie en voor de productie van juwelen, zilverwaar, zilverbaren en zilveren munten bereikten allen een nieuw record.

Hieronder een overzicht van onder andere aanbod (total supply) en vraag (total demand). Het tekort aan zilver in 2022 zal uitkomen op 19% van de totale productie (aanbod).
see & read more on https://www.doijerkalff.nl/zilver-prijs/goudupdate-inflatie-eurozone-stijgt-en-tekort-aan-zilver-loopt-hard-op/



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL