NEDERLANDSE MIDDEN-EN GROOTBEDRIJF INVESTEERDE €49,6 MRD IN DIGITAAL HERSTEL IN 2021.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 06/05/2022 09:07
Voor 2022 verwacht het Nederlandse midden-en grootbedrijf 4,1% van de jaaromzet te investeren in activiteiten die als cruciaal zijn aangemerkt voor digitaal herstel
Nederlandse bedrijven hebben in reactie op de gevolgen van de coronacrisis vol ingezet op kostenbeheersing en groei door digitalisering; het aantal bedrijven dat investeert in digitale transformatie is verdrievoudigd tot 93%

Het aantal Nederlandse bedrijven dat investeerde in de digitale transformatie is in 2021 verdrievoudigd om onderbrekingen, die zijn veroorzaakt door de coronapandemie, te boven te komen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Proactis.

Het rapport van Proactis vergeleek de corona herstelplannen van het midden-en grootbedrijf, bedrijven met tenminste 50 werknemers in Nederland, het Verenigd Koningrijk, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Volgens het rapport wordt digitale transformatie gezien als de meest effectieve manier om de veerkracht van bedrijven te verbeteren, marges te beschermen en afzetkanalen te vergroten. De meest voorkomende redenen voor de ondervraagde bedrijven om digitale transformatie door te voeren zijn het verhogen van de efficiëntie en het verbeteren van de winstgevendheid.

Het aantal bedrijven dat investeert in digitale transformatie stijgt snel. Vóór de pandemie had 39% van de Nederlandse bedrijven geïnvesteerd in digitale transformatie, in de afgelopen twee jaar is dat gestegen tot 93% van de ondervraagde bedrijven, vooral omdat beperkingen die ontstonden door de Covid-19-pandemie, leidden tot een drastische toename van de online handel.

Typische voorbeelden van digitale transformatie zijn cloudcomputing, het gebruik van software ter vervanging van handmatige processen, het gebruik van technologie om toeleveringsketens met elkaar te verbinden en het digitaliseren van financiële processen.

Zelfs vóór de oorlog tussen Rusland en Oekraïne verwachtte meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven wereldwijd dat hun jaaromzet en winstgevendheid dit jaar gelijk zou blijven of dalen, waarbij één op de vijf (20%) een daling van de winst met meer dan 20% voorzag.

Tim Sykes, CEO van Proactis: "De oorlog in Oekraïne zal groeiplannen in de weg staan en alle bedrijven ertoe aanzetten opnieuw na te denken over hoe succes er in 2022 uitziet. Velen hebben sinds het uitbreken van de Covid-pandemie gewerkt aan het versterken van hun veerkracht, en die wordt nu opnieuw op de proef gesteld.

We krijgen ook komend jaar te maken met economische tegenwind en de meeste bedrijven vertrouwen op de digitalisering van processen en diensten om door deze lastige periode te navigeren. Digitale transformatie is al enige tijd een bedrijfsoverweging. De uitdaging is om vast te stellen hoe technologie gebruikt kan worden om te groeien in een periode van tekorten in de toeleveringsketen, stijgende kosten, schaars talent, geopolitieke onrust en de gevolgen van sancties op lange termijn."

Uit het onderzoek van Proactis blijkt dat grote bedrijven in 2022 prioriteit geven aan supply chain management. Ondanks dat wereldwijd 81% van de bedrijven het afgelopen jaar al heeft geprobeerd om het leveranciersbeheer verder te digitaliseren, blijven kwetsbare toeleveringsketens een belangrijk obstakel voor succes. Van voedsel tot halfgeleiders en auto-onderdelen, de oorlog in de Oekraïne heeft een sterke invloed op zowel de beschikbaarheid als de kosten van grondstoffen in wereldwijde toeleveringsketens.

In Nederland waren kostenefficiëntie en uitgavenbeheersing de belangrijkste overweging om te investeren in digitale toeleveringsketens.

Robert-Jan van der Pouw, Managing Director Proactis Benelux, voegt hieraan toe: “Digitalisering speelt een cruciale rol in het moderne supply chain management en er wordt internationaal aanzienlijk geïnvesteerd in ondersteunende technologieën. Wereldwijd hebben organisaties ervaren dat actuele data in internationale ketens onmisbaar is om snel te kunnen schakelen. Het managen van de moderne supply chain gaat verder dan alleen kostenbeheersing, ketenmanagement is in de huidige omgeving van grondstoftekorten doorslaggevend voor de groeimogelijkheden van bedrijven. De pandemie heeft de knelpunten in processen blootgelegd. Investeren in digitalisering kan zorgen voor efficiëntere interactie met leveranciers en geeft organisaties meer inzage in groeikansen, en biedt tegelijkertijd inzicht in risicovolle afhankelijkheden in de toeleveringsketen.”

De drie belangrijkste processen waarin Nederlandse bedrijven in de loop van 2022 verwachten te investeren, zijn het verbeteren van compliance, kostenbeheersing en diversificatie/NPD.

Het Proactis eRecovery-rapport onderzocht de manieren waarop grote bedrijven in Nederland, het Verenigd Koningrijk, Duitsland, Frankrijk en de VS investeren in digitale transformatie. Het volledige rapport is hier beschikbaar.

- Einde persbericht -



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL