FrieslandCampina op weg naar klimaatneutrale zuivel

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 08/02/2021 06:53
FrieslandCampina introduceerde eind 2020 zijn vernieuwde duurzaamheidsprogramma Nourishing a better planet. Dit programma richt zich op zes prioriteiten. Een van de prioriteiten is Better climate: carbon neutral future. We zijn op weg om in de toekomst klimaatneutrale zuivel te produceren. Om dat te bereiken willen we onze CO2-uitstoot verder verlagen: met meer dan een derde in 2030 (t.o.v. 2015).

Hoe werken we daaraan?

In de afgelopen 10 jaar (2010-2020) werkten we aan klimaatneutrale groei: over onze resultaten vertellen we bij de presentatie van onze jaarcijfers over 2020 op 2 maart. In 2019 zagen we echter al dat we hiermee op koers liggen. We hebben de afgelopen jaren de nodige stappen gezet:
We brachten de CO2-uitstoot in onze gehele keten in kaart: van veevoer totdat onze producten onze productielocatie verlaten, op weg naar de klant.
We rapporteren, transparant, elk jaar over onze uitstoot sinds 2010, sinds 2018 is dit geïntegreerd in onze financiële verslaglegging.
We werkten met internationale standaarden en de wetenschap zodat niet alleen wij, maar de gehele internationale sector beter kan meten wat de status is en we duidelijke opgestelde doelen kunnen behalen. Deze berekeningsmethoden zijn vrij toegankelijk. Zo onderzocht de NGO IATP in 2018 en 2020 de emissies van de zuivelsector en onderstreepte daarbij de hoge mate van transparantie, volledigheid en betrouwbaarheid van de cijfers van FrieslandCampina.
We gingen ook werken met vergaande monitoring - zoals de carbon footprint monitor - en hebben als enige internationale zuivelonderneming op deze schaal zicht op de uitstoot van veel individuele melkveebedrijven: onze leden-melkveehouders.
Zo zien we dat onze leden dag in dag uit enorm hard werken om hun uitstoot omlaag te brengen. Dat is zeker niet makkelijk, maar dat heeft onze leden nooit tegengehouden hun CO2-uitstoot terug te dringen.
CO2-voetafdruk verkleinen - Zo doet FrieslandCampina dat
Op weg naar klimaatneutrale zuivel zijn onze leden daarnaast ook flink gaan bijdragen aan de groene energietransitie. Inmiddels zijn al zo’n 3.000 van onze leden ook ‘energieboer’ en kunnen ze voor 200.000 huishoudens energie opwekken. Zie https://frieslandcampinaopwek.nl/ of Aflevering #3: Energie uit mest - YouTube
Campina, een van de grootste voedingsmerken van Nederland, wordt sinds 2021 volledig geproduceerd met groene energie opgewekt op de boerderij van onze leden.
We hebben ons ook gecommitteerd aan internationale standaarden en meetmethoden zoals de Science Based Target Initiative, Carbon Disclosure Project en de Product Environmental Footprint (EU).
Wist je dat wij als FrieslandCampina een hogere vermenigvuldigingsfactor gebruiken voor methaan en daardoor onze uitstoot hoger kan lijken dan organisaties die dat niet doen? In het Nederlandse klimaatbeleid is de huidige vermenigvuldigingsfactor voor methaan 25. FrieslandCampina hanteert echter in lijn met de laatste inzichten van het wetenschappelijk bureau voor het klimaatverdrag (IPCC) een factor van 34.
In 2018 waren wij een van de eerste zuivelbedrijven die mochten produceren volgens het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof. Dit keurmerk kijkt verder dan alleen CO2-uitstoot, maar gaat om de combinatie van hoge ‘scores’ op dier, natuur en klimaat. Omdat we al zoveel monitoren en zoveel van onze leden werken aan verduurzaming op vele onderdelen, konden we snel gecertificeerd worden.

We gaan versnellen

Onze leden-melkveehouders en FrieslandCampina als onderneming hebben afgesproken in de toekomst klimaatneutrale zuivel te willen gaan maken. Dat vraagt om hard werken en verder versnellen. Op basis van de fundering die we het afgelopen decennium hebben gelegd, hebben we er vertrouwen in dat dit gaat lukken. Het is geen eenvoudige weg en we kunnen het ook niet alleen. Daar moeten ook goede verdienmodellen voor boeren tegenover staan, zodat zij kunnen blijven investeren in verdere verduurzaming op het erf. En daar hoort ook nauwe samenwerking met klanten, overheden, NGO’s en leveranciers bij, zodat consumenten kunnen genieten van goede, duurzame en bovenal lekkere voeding voor een goede prijs.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL