Een huis verwarmen met de warmte van de melk.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 28/01/2021 14:57
Onze leden-melkveehouders zijn trots op hun boerderijen. Op generaties aan ervaring, op melk als goede voeding en op werken met dieren en natuur. Maar ook op welke stappen ze zetten voor een duurzame toekomst. Want FrieslandCampina gaat voor klimaatneutrale zuivel. Melkveehouder Jan Pieter van Tilburg vertelt vol passie over wat hij daarvoor doet.

“Groene energie vind ik machtig mooi. De afgelopen jaren heb ik flink geïnvesteerd in het energiezuinig maken van ons melkveebedrijf. Zo gebruiken we bijvoorbeeld de warmte van de melk om ons huis te verwarmen. In 2016 heb ik mijn gaskraan definitief kunnen dichtdraaien. We wekken stroom op voor op onze eigen boerderij én voor de bewoners in het dorp. Ik vind dat het ook aan ons melkveehouders de taak is om mee te helpen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Iedere verbetering die ik als melkveehouder kan doorvoeren, wil ik graag doorvoeren.”

Stroom voor het dorp
“Inmiddels hebben we meer dan 1.000 zonnepanelen op onze staldaken en twee kleine windmolens (ongeveer 15 meter hoog, red.). Die duurzaam opgewekte stroom gebruiken we voor bijvoorbeeld onze elektrische shovel (machine om grond te verplaatsen red.). Zo kunnen we met onze eigen elektriciteit de koeien voeren. In plaats van 5.000 liter dieselolie te gebruiken, gebruiken we nu 8.000 kWh aan stroom. De stroom die overblijft na opwekking is voor de bewoners hier in het dorp. Vaak zijn omwonenden tegen de komst van windmolens als ze er zelf niet van kunnen profiteren. Nu zien ze dat de molen voor hun eigen energiebehoefte draait.”

Het is ook mijn taak als melkveehouder om mee te helpen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Elektrische auto

“Daarnaast mix ik tegenwoordig onze mest elektrisch. Dat bespaart diesel en vermindert ook de uitstoot van CO2. Ook ruilden we onze benzine-quad in voor een elektrisch exemplaar en verving ik onze auto door een volledig elektrische. Om andere broeikasgassen terug te dringen, experimenteren we momenteel met het koelen van mest. Door mest te koelen zou het omzettingsprocessen vertragen. Dit kan een positief effect hebben op de uitstoot van ammoniak en methaan.”

Verder verduurzamen

“Het mooie is: al deze investeringen zijn rendabel. Het terugdringen van de CO2-uitstoot gaat hand in hand met mijn bedrijfsresultaat. Wat mijn verdere plannen zijn om mijn bedrijf verder te verduurzamen? Ik wil nog een elektrische gazonmaaier en nog meer elektrische mestmixers. En wellicht voor de lange termijn een elektrische trekker en zelf waterstof maken.”

Dankzij de energieopwekking via zon en wind door veel van onze leden-melkveehouders is er intussen ook genoeg schone elektriciteit om op mooie dagen onze productielocaties in Nederland, België en Duitsland te voorzien. Klaas Vos, global sustainability manager supply chain, vertelt er in dit verhaal meer over.

zie & lees meer op
https://www.frieslandcampina.com/nl/stories/jan-pieter-van-tilburg/



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL