Bio Foam, het duurzame alternatief voor piepschuim

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 20/12/2020 07:52
Er is een nieuw soort plastic schuim ontwikkeld van groene grondstoffen. Het krijgt dezelfde eigenschappen als het bekende piepschuim (EPS) en zal biologisch afbreekbaar zijn. Het schuim is onder de naam Bio-Foam op de markt gebracht.

Aanleiding: toename gebruik groene grondstoffen
Op weg naar een biobased economy ontwikkelen steeds meer bedrijven producten en processen op basis van groene grondstoffen. Een dergelijk plan heeft ook Synbra Technology, producent van geëxpandeerd polystyreen. Het werkt in dit project samen met Purac Biochem, leverancier van zuiver melkzuur. Dit product wordt gemaakt door fermentatie van suikers uit agrarische grondstoffen.

Project: ontwikkeling piepschuim op basis van polymelkzuur PLA
De bedrijven Synbra en Purac ontwikkelen samen een hoogwaardig piepschuim op basis van polymelkzuur (PLA). Er zijn twee voorwaarden: de bioplastic schuim heeft dezelfde eigenschappen als geëxpandeerd polystyreen (EPS). EDaarnaast moet het biologisch afbreekbaar zijn.

Pilot scale polymerisatiefabriek
Het succes van het project hangt af van de ontwikkeling voor de productietechniek voor het schuim. Deze zal in een pilot scale polymerisatiefabriek worden gedemonstreerd bij het Zwitserse bedrijf Sulzer Chemtech Ltd, dat als derde partij bij het project is betrokken. Verder is een industriële methode ontwikkeld om het schuim te verwerken tot producten. Daarnaast is een methode noodzakelijk om de producten thermische stabiliteit te geven. Uiteindelijk wil Synbra een polymerisatiefabriek bouwen met een capaciteit van 700 kg per uur.

Energiebesparing: energievoordeel
Doordat PLA is gebaseerd op biomassa kent plastic op basis van deze grondstof een groot energievoordeel ten opzichte van polystyreen.
Na het afdanken van het product kan het bioplastic schuim worden vergist, waarbij biogas vrijkomt.
Een derde voordeel is dat het schuim wordt gemaakt met CO2, in plaats van pentaan, als drijfgas. Dit levert extra CO2-reductie op.
Technologische doorbraak
De verwachting is dat dit project een technologische doorbraak is in de markt voor bioplastics. Het hoogwaardige nieuwe schuim op basis van groene grondstoffen, in dit geval rietsuiker en tapioca, is onder de naam Bio-Foam op de markt. Wereldwijd is er geen soortgelijk product verkrijgbaar. Bio-Foam als uitvinding heeft in mei 2010 de eerse plaats behaald in de door Syntens georganiseerde innovatie top 1000.

Titel
Bio Foam, het duurzame alternatief voor piepschuim

Penvoerder - Synbra Technology BV



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL