Meer wortelonkruiden maken onkruidbestrijding lastiger

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 09/11/2020 07:03
Jarenlang richtten akkerbouwers zich bij de onkruidbestrijding vooral op het probleemonkruid genaamd kweek. Nu steken andere onkruiden de kop op: haagwinde, veenwortel, akkerdistel en akkermelkdistel.

Kweek (Elytrigia repens) was voor veel akkerbouwers jarenlang het probleemonkruid. Ze konden dit onkruid met hulp van glyfosaat onderdrukken. 'Maar de vervangregel in de natuur is duidelijk', zo schrijft vakblad Boer&Tuinder in een artikel, 'wanneer we iets bestrijden, dan komt er iets anders in de plaats.' In plaats van kweek werden akkerbouwers geplaagd door nog meer hardnekkige wortelonkruiden zoals haagwinde, paardenstaart, veenwortel, akker- en melkdistel.

Wortelonkruiden
Door de onderdrukking van kweek konden juist deze onkruiden uitgroeien tot een probleem. Volgens het vakblad heeft dat te maken met de het agressieve wortelstel van kweek dat andere wortelonkruiden in bedwang kon houden.

Meestal beginnen deze andere onkruiden met een klein wortelstukje van enkele centimeters dat in het perceel achterbleef. Zo'n wortelstukje kan zich in drie jaar tijd iitbreiden tot een oppervlakte van 250m², schrijft het vakblad. De meeste akkerbouwers gaan er vanuit dat zo'n onkruid met een systemisch werkend onkruidbestrijdingsmiddel aan te pakken is, maar in de praktijk blijkt dit tegen te vallen.

Haagwinde
Haagwinde, dat als een lastig te bestrijden onkruid wordt beschouwd, heeft zeer fijne ondergrondse uitlopers van 1 mm dik. Die uitlopers worden niet vernietigd door de systemische middelen als glyfosaat of groeistofherbiciden.

In het artikel worden meer onkruidsoorten besproken zoals veenwortel, akkerdistel en akkermelkdistel. In een tabel worden verschillende middelen genoemd die je in kunt zetten tegen probleemonkruiden in de teelt van tarwe, bieten, aardappelen en maïs. Omdat Boer&Tuinder een Vlaams vakblad is, zijn de genoemde herbiciden middelen die in België zijn toegestaan.

Artikel over doorlevende onkruiden
ga naar
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Meer-wortelonkruiden-maken-onkruidbestrijding-lastiger.htm

In een tweede artikel in dezelfde editie van het vakblad wordt uitvoerig aandacht besteed aan de problematiek van de onkruidbestrijding in mais.

Artikel over onkruidbestrijding in mais
ga naar
https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Meer-wortelonkruiden-maken-onkruidbestrijding-lastiger.htm



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL