Verviervoudiging belangstelling Jumpstart monomestvergisters

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 30/10/2020 07:08
Het aantal leden-melkveehouders van FrieslandCampina dat de komende periode via het FrieslandCampina Jumpstart-programma een monomestvergister krijgt is verviervoudigd. Eind 2019 waren het er tien, halverwege 2021 zullen het er naar verwachting meer dan veertig zijn.

Met monomestvergisting dragen de melkveehouders bij aan de Nationale energietransitie door productie van 100% groen biogas en aan de Nationale klimaat transitie door een forse reductie van methaanuitstoot uit de mestopslag tot wel 80%. Daarnaast kan toepassing van een mineralenscheider zorgen voor extra reductie van stikstofuitstoot, tot wel 50%. Een Jumpstart installatie levert extra inkomsten op voor het melkveebedrijf en draagt bij aan kringlooplandbouw.

FrieslandCampina wil leiden met duurzaamheid en doet dat onder andere door het stimuleren van opwekking van duurzame energie en terugdringing van broeikasgasuitstoot op de boerderij. Deze twee onderdelen komen samen bij monomestvergisting. Eerder werd al duidelijk dat de belangstelling voor monomestvergisting bij melkveehouders toeneemt, dankzij het gegroeide vertrouwen in de techniek en het verdienmodel. Op basis van door Jumpstart-partners Biolectric en HoSt gepubliceerde cijfers is de verwachting dat er halverwege 2021 meer dan veertig Jumpstart-installaties operationeel zullen zijn.

Extra stikstofreductie én kringlooplandbouw

Een speciaal binnen het Jumpstart-project ontwikkelde mineralenscheider is voor veel van deze melkveehouders een interessante toevoeging. Met een mineralenscheider produceert een melkveehouder verschillende meststromen, waaronder een bedrijfseigen kunstmestvervanger. Dit biedt de mogelijkheid om de bodem optimaal en op maat te bemesten op basis van uitsluitend eigen mest. Hiermee bespaart een melkveehouder kosten en CO2-uitstoot. Ook deze techniek heeft zich de afgelopen jaren binnen Jumpstart bewezen, op basis waarvan Jumpstart partners Askové en Fabiton diverse nieuwe installaties op melkveebedrijven realiseren.

Meer dan 1 miljard kuub groengas

Ynte de Vries, programmaleider Farm Energy van FrieslandCampina: “Met monomestvergisting kan uit de in Nederland aanwezige rundveemest in theorie per jaar meer dan 1 miljard kubieke meter groen gas worden gemaakt. De inzet van Jumpstart-technologie levert de melkveehouder extra verdiensten en een zeer grote besparing aan stikstof uitstoot op. En officiële goedkeuring voor het gebruik van mineralen uit eigen mest als kunstmestvervanger wordt binnenkort verwacht, waarmee kringlooplandbouw weer een stap dichterbij komt. Goede, duurzame perspectieven. Voor onze melkveehouders, voor onze klanten, voor onze samenleving. Daar gaat het om.”



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL